2015. november 17., kedd

Vajkrém készítése házilag


Miért éppen házi vajkrémet készítsünk? Azért, mert az üzletekben kapható vajkrémek többsége sajnos tele van mesterséges anyagokkal és más adalékokkal.


Az egyik közismert és közkedvelt gyártó 200 g kiszerelésű vajkrémes dobozán az alábbiak olvashatóak az összetevők között - a teljesség igénye nélkül -: sűrítőanyag (E1442, E410)), stabilizátorok (E1422, E412, E466), savanyúságot szabályozó anyag (E330), glükóz szirup, cukor, sovány tejpor, tejsavópor, stb. Szörnyű, hogy egy teljesen egyszerű ételt mennyire túl tudnak komplikálni a gyártók, arról nem is beszélve, hogy ezek a termékek mennyire drágák.

Tulajdonképpen arra kellett rájönnünk, hogy ez (is) egy nagyon egyszerű dolog, amit érdemes otthon készíteni. Az ötletadó recept Eszterlánc blogjában olvasható. Az arányokon kicsit módosítottunk annak megfelelően, hogy milyen kiszerelésben kaptuk a hozzávalókat.

http://zoldvalasz.hu/

Hozzávalók a házi vajkrémhez

2 nagy doboz 3.6% zsírtartalmú natúr joghurt (330 g/doboz), 2 dl 30% zsírtartalmú tejszín, egy csapott mokkáskanál konyhasó. Ezek a hozzávalók az alaprecepthez szükségesek. Az ízesítéshez használt fűszereket mindenki kedvére választhatja ki, mi magyaros ízre vágytunk, ezért használtuk az alábbi fűszereket.

Fűszerek az ízesítéshez

Egy csapott mokkáskanál fűszerpaprika, egy-két gerezd fokhagyma (vagy szárított fokhagyma granulátum), szárított morzsolt metélőhagyma, szárított morzsolt petrezselyem, őrölt bors.

Milyen legyen a joghurt?

Joghurtból érdemes a minél nagyobb zsírtartalmút választani, mert annál több lesz a belőle kinyert „anyag” mennyisége. A görög joghurtok a legjobbak ebből a szempontból, de áruk miatt nem biztos, hogy meg is éri. Ezért mi a kapható legzsírosabb nem görög joghurtot választottuk, ami 3.6% zsírtartalommal bír.

http://www.eztfaldfel.hu/

A vajkrém elkészítése

A joghurtot és a tejszínt keverjük össze alaposan, majd szórjuk bele a sót. Érdemes kóstolgatni, mert nem mindenkinek ugyanolyan az ízlése. Úgy érdemes sózni, hogy épp egy kicsivel legyen sósabb, mint ahogyan szeretjük, mert a só egy része a kicsepegő savóval távozni fog. Ha jól összekevertük - itt még fűszert nem teszünk bele -, akkor borítsuk bele egy sűrű szövésű vászonba (textil pelenka, konyharuha, tüllkendő, stb.). A neten keringő receptek gyógyszertári gézt írnak, de az nem elég sűrű, és hajlamosak belőle a szálak kihullani, ami nem biztos, hogy emelné a házi vajkrémünk élményfokát. Tehát borítsuk bele valamilyen sűrű szövésű anyagba a félkész házi vajkrémünket.

Kössük batyuba, és most jön a mutatvány! Az egészet valahogyan úgy kellene behelyezni a hűtőbe, hogy a batyu egy edény felett lógjon úgy, hogy ne érjen az edény aljához. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy a hűtő felső polcát képező rácshoz kötöttük a batyut, az edényt pedig egy polccal lejjebb alá tettük. Hamarosan elkezd a savó kicsepegni belőle. Hagyjuk így legalább 12 órán át. A mienk 18 órán keresztül lógott ott, és jó négy deciliternyi savó távozott belőle. Aki nem irtózik tőle, az meg is ihatja a kicsepegett savót. Én is így tettem.

http://www.eztfaldfel.hu/

http://www.eztfaldfel.hu/

Szedjük ki a hűtőből, és bontsuk ki óvatosan a batyut. A krémet szedjük ki a ruhából, és tegyük bele egy dobozba. Ha nem natúr akarjuk enni, akkor most jöhet a fűszerezés ízlés szerint, majd alaposan kavarjuk össze. Ha fűszereztük, akkor hagyjuk pihenni egy-két órát, hogy az ízek összeérjenek. Ezt követően friss kenyérrel ehetjük is.

Nekünk a lecsepegtetés előtt 680 gramm (330 g +330 g + 20 g) volt, a 18 órányi csepegtetés után viszont nagyjából 400 gramm lett, ami azért nem olyan rossz arány, tekintve, hogy ez két doboznyi bolti vajkrémnek felel meg, ami megközelítőleg (jelen árak mellett) 700-800 Ft. Az alapanyag nem került ennyibe, nincsenek benne mindenféle "E" összetevők, és nem mellékesen sokkal finomabb lett, mint a bolti változat. Jó étvágyat kívánunk a házi vajkrémhez.

Medvehagymás vajkrém
http://szekimama.blogspot.ro/

Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése