2015. november 8., vasárnap

Milyen lesz a világ 2030-ban?



2030-ban kitörhet a harmadik világháború, amelyet a vízért és az élelemért fognak vívni - legalábbis ez a lehető legrosszabb forgatókönyv az amerikai Nemzeti Hírszerzési Tanács tanulmánya szerint.

 A népességnövekedés a víz és az élelem miatti konfliktusokhoz vezet, főként a Közel-Keleten és Afrikában - állítja a hétfőn nyilvánosságra hozott Global Trends 2030 című tanulmány legrosszabb esettel számoló forgatókönyve. A pesszimista szcenárió szerint a stabilitás hiánya hozzájárulhat a világgazdaság összeomlásához.

    A leginkább derűlátó forgatókönyv szerint 2030-ra a Föld lakosságának kétharmada városokban el majd, a többség középosztálybeli lesz, hozzáférve  a fejlett technikához és az egészségvédelemhez. Az Egyesült Államok és Kína pedig együttműködésre lép egymással.

   Az amerikai hírszerző szervek elemzői által politikai döntéshozók számára elkészített tanulmány azt próbálja előre jelezni, hogy a jelenlegi tendenciák folytatódásával merre fejlődhet a világ a következő másfél-két évtizedben, a legjobb, illetve a legrosszabb esetben.

  A jelentés szerint az Egyesült Államok a palagáz-készleteknek köszönhetően várhatóan ki fogja vívni az "energetikai függetlenséget". A szerzők szerint felemelkedőben van egy globális középosztály, amelynek képzettsége, technikai tudása és egészségügyi ellátottsága javulni fog. A világpolitikai hatalom többé nem egy vagy két ország kezében összpontosul majd, hanem eloszlik majd az államok hálózatai és koalíciói között.

  A hanyatló születési rátájú és elöregedő lakosságú országokban le fog lassulni a gazdasági növekedés. A világ lakosságának mintegy 60 százaléka városlakó lesz. Az élelmiszer-, a víz- és az energiaellátás szűkösebb lesz a mainál. A tanulmány szerint a világ lakosságának csaknem fele vízhiányos területen él majd. Az élelmiszer- és a vízhiány leginkább Afrikát és a Közel-Keletet sújtja majd, de Kína és India is sebezhetővé válik.

      A prognózis szerzői nem zárták ki a globális gazdasági összeomlás lehetőségét, valamint az sem, hogy harcok törhetnek ki azon országok között, amelyek nem tudnak elég gyorsan alkalmazkodni a közel-keleti, a dél-ázsiai vagy a világ más részein létrejövő instabilitás átgyűrűző hatásaihoz.

       A lehetséges válságokkal kapcsolatos legborúsabb elképzelések között szerepelnek történelem menetét megváltoztató, előre nem látott események. Az ilyen fordulatok közé sorolják, hogy egy - több millió áldozattal járó - globális járvány törhet ki, vagy hogy a globális felmelegedés annyira felgyorsul, hogy már jelentősen fogja akadályozni az élelmiszer-termelést. A lehetséges pozitív fordulatok között szerepel egy demokratikus Kína vagy egy megreformált Irán létrejötte.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése