2015. november 21., szombat

Öt remek karácsonyi főétel


Töltött pulykarolád

Klasszikus vacsorára és büféasztalos fogadásra egyaránt kiváló, ráadásul hidegen is nagyon finom

Hozzávalók 8 adaghoz

70 dkg pulykamellfilé • 5 dkg vaj • 1 nagy vöröshagyma szeletelve • 4 gerezd fokhagyma összezúzva • 1 nagy tisztított, felkockázott édesburgonya • 1 teáskanál friss reszelt gyömbér • 1 evőkanál őrölt pirospaprika • 1 citrom reszelt héja • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem • 10 dkg durvára vágott pekándió • 20 dkg zsemlemorzsa • 2 tojássárgája fölverve • só, bors • 45 dkg bacon szeletelve • tálaláshoz áfonya- vagy almalekvár

Elkészítés

1. A pulykamellet fektessük deszkára, és óvatosan vágjuk be középen, hosszában. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át a húst. A mellfilét nyissuk szét, majd klopfoljuk ki.

2. Olvasszuk fel a vajat serpenyőben, és pirítsuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk még egy percig, amíg az illatát meg nem érezzük. Keverjük hozzá az édesburgonyát, a gyömbért és a pirospaprikát. Lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve 15 percig pároljuk a zöldségeket, amíg a burgonya puhulni nem kezd.

3. Vegyük le a tűzről a serpenyőt, és tegyük félre hűlni az ételt. Keverjük hozzá a citromhéjat, a petrezselymet, a pekándiót, a zsemlemorzsát és a tojások sárgáját. Sózzuk, borsozzuk.
4. A tölteléket kenjük a húsra. Ezután óvatosan göngyöljük fel a pulykamellfilét, majd burkoljuk be a szalonnával, és vastagabb cérnával kötözzük össze. Helyezzük kivajazott tepsibe, majd a 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 1 órán át a húst.

5. A sütőből kivéve, félig letakarva hagyjuk 10 percig pihenni, majd távolítsuk el a cérnát, és szeleteljük fel. Áfonya- vagy almadzsemmel tálaljuk.

Lazac zöldségágyon

Hozzávalók

4 evőkanál grépfrútlé • 1,5 evőkanál mustár • 1,5 evőkanál méz • 0,25 kiskanál pirospaprika • 4 szelet lazacfilé • 75 dkg leveles kel, szár nélkül, levelei összevágva • 3 evőkanál olívaolaj • 1-1 piros és sárga húsú paprika fele, kicsumázva, apróra összevágva
Elkészítés

1. Egy akkora tűzálló tálban, amelyben a halszeleteket egymás mellett el tudjuk helyezni, keverjük össze a grépfrútlevet, a mustárt, a mézet és a pirospaprikát. A lazacszeleteket helyezzük a tálba, és forgassuk bele a páclébe. Fedjük le és 30 percre tegyük a hűtőbe.
2. Melegítsük elő a grillsütőt.

3. Egy nagy fazékban forraljunk fel 2 l vizet. Tegyük bele a leveles kelt, és főzzük 5 percig. Csepegtessük le, majd nyomkodjuk ki belőle a vizet.

4. Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon forrósítsuk fel az olívaolajat. Tegyük bele a piros és a sárga húsú paprikát. Süssük 1 percig. Adjuk hozzá a leveles kelt, és pároljuk puhára a zöldségeket (kb. 3 perc). Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és tartsuk melegen.

5. Vegyük ki a lazacszeleteket a pácból, majd helyezzük őket bőrös felükkel lefelé a grillsütő fóliával borított rácsára. A páclét tegyük félre.

6. Grillezzük a lazacszeleteket 3 percig kb. 10 cm-re a hőforrástól. Kenjük meg őket a maradék páclével, és süssük még 3-4 percig. Akkor jó, ha a hal húsa már nem átlátszó, és villával megnyomva omlósnak találjuk. Tálaljuk a halat leveleskel- és paprikaágyon.

Keverve sütött csirke olaszosan

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj • 50 dkg csirkemellfilé, kb. 1 cm széles csíkokra vágva • 0,5 kiskanál só • 0,25 kiskanál fekete bors • 2 kisebb piros, zöld vagy sárga húsú paprika, kicsumázva, felszeletelve • 20 dkg cukkini, felszeletelve • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva • 50 dkg koktélparadicsom, egyenként félbevágva • 0,5 kiskanál morzsolt, szárított szurokfű • 2 kiskanál balzsamecet

Elkészítés

1. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat egy nagy teflonserpenyőben. Tegyük bele a csirkehúst, és pirítsuk 4 percig. Szórjuk meg ¹/₄ kiskanál só-bors keverékkel. Vegyük ki a húst a serpenyőből.

2. Ugyanabban a serpenyőben süssük 4 percig a cukkinit és a paprikát. Szórjuk rá a megmaradt ¹/₄ kiskanál só-bors keveréket. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd süssük 30 másodpercig.

3. Keverjük bele a paradicsomot és a szurokfüvet, és pároljuk 1 percig. Rakjuk vissza a csirkehúst a serpenyőbe, szórjuk meg a balzsamecettel és melegítsük át.

Sült sonka Bourbon-mázzal

Hozzávalók 16 adaghoz

3,5 kg-os főtt, füstölt csülök • 10 dkg barna cukor • 2 evőkanál Bourbon-whiskey (vagy marhahúsalaplé) • 1 teáskanál fekete bors

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. A csülökről a bőrt éles késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy 1 cm zsír maradjon a húson.

2. A csülköt zsíros felével felfelé tegyük egy tepsibe helyezett rácsra. A közepébe szúrjunk húshőmérőt. Arra ügyeljünk, hogy a csonthoz ne érjen hozzá.

3. Süssük a sonkát 2-3 órán keresztül, amíg a húshőmérő szerint a belső hőmérséklet el nem éri az 55-60 °C-ot. Ha túl gyorsan barnulna, fedjük le alufóliával. Közben kis tálban keverjük össze a cukrot, a Bourbont és a borsot.

4. Vegyük ki a csülköt a sütőből, a hőfokot növeljük 190 °C-ra. A sonka megmaradt zsírrétegét éles késsel vágjuk be rombusz alakban, és kenjük be körben a cukros mázzal.

5. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, amíg a húshőmérő 60 °C-ot nem mutat. 15 perc pihentetés után szeleteljük.

Báránybélszín sült zöldségekkel

Hozzávalók

1 darab 1 cm-es gyömbérgyökér • 12,5 dkg brokkoli • 12,5 dkg póréhagyma • 12,5 dkg vízitorma • 12,5 dkg zsenge cukorborsó (hüvelyben) • 12,5 dkg bébikukorica • 50 dkg báránybélszín • 1–2 evőkanál olívaolaj • só és fekete bors • 2 evőkanál földimogyoró-olaj • 3 evőkanál tyúkhúsalaplé • 1–2 evőkanál világos szójaszósz

Elkészítés

1. A gyömbért megtisztítjuk és apróra összevágjuk. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, majd azokat 2–3 darabra vágjuk. A póréhagymát hosszában kettévágjuk, megmossuk, szárazra töröljük, kb. 10 cm-es darabokra, majd vékony csíkokra vágjuk. A vízitormát megmossuk, szárazra töröljük és összevágjuk; a cukorborsóhüvelyeket és a bébikukoricát megmossuk és szárazra töröljük. Az egészet félretesszük.

2. A báránybélszínt nyolc, kb. 2,5 cm vastag szeletre vágjuk. A szeleteket szárazra töröljük, megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk sóval és borssal.

3. Egy serpenyőt mérsékelt hőfokon felforrósítunk, beletesszük a hússzeleteket, és kb. 2 percig sütjük, míg az aljuk meg nem pirul. Megfordítjuk és a másik oldalukat 3–4 percig sütjük, majd lefedve melegen tartjuk.

4. Közben egy wokban vagy egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a földimogyoró-olajat. Beletesszük a gyömbért és a zöldségeket és állandó keverés mellett 3–4 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a húsalaplét és a szójaszószt, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedjük, és időnként megkeverve még 2 percig pároljuk.

5. Négy tányérra 2-2 bárányérmét teszünk, és a zöldségekkel tálaljuk.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése