2015. november 2., hétfő

Az évszázad pere



"Nem tudtam semmit az evolúcióról, de az újságokban olvastam, hogy a gyerekek azzal állítanak haza az iskolából, hogy a Biblia hülyeség" - vallotta be John W. Butler, a "majomperként" is emlegetett botrányos bíróság eljárás megindítását lehetővé tevő törvény megalkotója A tennessee-i képviselő által kezdeményezett, 1925 márciusában életbe lépő Butler Act kimondta: a déli állam iskoláiban tilos a bibliai teremtéstörténettel szembemenő elméleteket tanítani. 90 éve, 1925. július 21-én hirdettek ítéletet a "majomperben".

Az Antievolúciós Liga standja

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója 1925. május 4-én újsághirdetésben tette közzé, hogy kész elvállalni minden olyan tanár ügyét, aki ellen a néhány héttel korábban meghozott Butler Act megsértése miatt indítottak eljárást. A tennessee-i kisváros, Dayton vezetői úgy vélték, az ügy a figyelem középpontjába helyezné a települést, ezért meggyőzték a helyi iskolában az élet keletkezését a darwini evolúcióelmélet alapján tanító, 24 éves John T. Scopest, hogy vállalja el a vádlott szerepét.

Clarence Darrow és William Jennings Bryan

A per, amelyet még egy chicagói rádióadó is közvetített, július 10-én vette kezdetét. A sajtó nevetség tárgyává tette az eljárást. A Time tudósításában a cirkusz és a keresztes hadjárat sajátságos keverékének nevezte a pert, de a déli lakosság is az újságok céltáblájává vált.


A  vád fő képviselője a korábban külügyminiszterként is tevékenykedő William Jennings Bryan volt, míg a vádlott védelmét a híres liberális ügyvéd, Clarence Darrow látta el. Az ügyvéd a per egy pontján - merőben szokatlan módon - tanúként idézte be Bryant. Sarokba szorította az ügyészt, aki kénytelen volt elismerni a bibliai teremtéstörténet hiányosságait. Nem tudni, hogy a per viselte meg ennyire, vagy egyébként is egészségügyi problémákkal küzdött, mindenesetre tény, Bryan öt nappal az ítélet kihirdetése után meghalt.

Darrow felszólal a majomperben

Az elfogult bíróság Darrow zseniális érvelése ellenére mindössze néhány percen át konzultált, mielőtt ítéletet hirdetett volna. Scopest végül bűnösnek találtak, de csak 100 dollár pénzbüntetésre ítélték, és a tennessee-i Legfelsőbb Bíróság két évvel később még ezt is a büntetési tételt is visszavonta.

Forras : innen...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése