2015. november 19., csütörtök

A karácsonyfadíszek történeteAz év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

Az adventi időszakban sokan díszítjük nagy örömmel otthonunkba, ezzel is felkészítve lelkünket az érkező ünnepre. A karácsonyi dekoráció koronája a karácsonyfa, melyet éppoly izgalommal várunk, mint a gyermekek.

A karácsonyfadíszek története szorosan kapcsolódik a karácsonyfák eredetéhez, melyről tegnap írtunk. A mai díszítésű karácsonyfák már a 15-16. századi Németországban megjelentek. Az első karácsonyfákat almával, dióval, szalagokkal, pattogatott kukorica füzérekkel díszítettek, valamint csillag, szív, madár alakú süteményekkel, valamint mézeskaláccsal. A díszítési szokás a következő 200 évben elterjed egész Európában, majd az 1700-as években már Amerikában is. Mivel a puritánok befolyása miatt a karácsonyt Amerikában akkoriban még nem ünnepelték széles körben, így a díszített karácsonyfa sem vált népszerűvé az 1800-as évek közepéig, mikor is Németországból és Angliából emigrált családok karácsonyfadíszeit megismerhették Amerikában is.


A német Hans Greiner az ősei által alapított üveggyárban, Lauscha városában már 1600 óta üvegtárgyakat készített, melyek az 1800-as években más országokban is népszerűvé váltak. Hans Greiner gyümölcs- és dióalakú üvegdíszek készítésébe fogott. A díszek készítésének folyamatában a fújás kombinálták a formázással. A díszek belseje ezüstös volt, melyet eleinte higanynak, ólomnak köszönhették, majd később az ezüst nitrát és a cukros víz speciálisan elegyéből színezték. Greiner gyermekei és unokái folytatták az üvegdíszek készítésének hagyományát – s nekik köszönhetjük például az üveggolyókat is.

Felső sor: Német dísz, 1900 körül, Antik Toy Store, német dísz, Lauscha 1920-1930, ebay
Alul: német dísz 1920-1930, Antik Toy Store

1846-ban egy londoni magazin egy képet mutatott be, melyen Viktória királynő karácsonyfáját Albert herceg német szülőföldjéről hozott üvegdíszekkel díszítették, így fellendült a lauschai üvegdíszek népszerűsége Európa-szerte.

Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfája, 1940-es évek
 Kép: Hulton Archive / Getty Images

1880-ban egy amerikai áruház-mágnás, Frank Winfield Woolworth felfedezte a németországi látogatása során az üveggömböket, Viktória királynő és Albert herceg karácsonyfája 1946-ban
Kép: Hulton Archive / Getty Imagess egy vagyont költött az Amerikába történő importálásra. A díszeknek akkora sikerül lett, hogy 1890-ben 25 millió dollár értékben értékesített karácsonyfadíszeket.


Modern díszek Lauschából
Fotó: my Heimat

A németországi üvegből készült karácsonyfadíszeknek 1925-ig nem volt versenytársa.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése