2015. november 17., kedd

Ezek a legjobb ételek fejfájás ellen


Tudatosan összeállított étrenddel jó eséllyel csökkenthető a fejfájás kialakulásának gyakorisága. Bár az itt felsorolt ételek nem csodaszerek, egyes kutatási eredmények mégis azt sugallják, hogy szerepük lehet a migrénes rohamok megelőzésében.


Egyénenként változó, hogy kinél mitől alakul ki fejfájás vagy migrénes roham, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy a fejfájás megelőzésének kiemelten fontos eleme a kiváltó ok(ok) felismerése. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy bizonyos ételek és italok fogyasztása után gyakrabban jelentkezik fejfájás vagy migrén: ide tartoznak például a csersav-tartalmú italok (pl. vörösbor vagy tea), a magas tiramin-tartalmú élelmiszerek (például hosszan érlelt sajtok és egyes feldolgozott húskészítmények), valamint az adalékanyagoktól (aszpartám, nátrium-glutamát, nitrit) hemzsegő készítmények.

Természetesen nem csak fejfájást okozó ételek léteznek, vannak olyanok is, amelyek épp ellentétes hatásúak, azaz segítenek annak megelőzésében. Az itt felsorolt élelmiszerektől a fejfájás várhatóan nem múlik majd el nyomtalanul, de ezek fogyasztásával jó eséllyel csökkenthetjük a migrénes rohamok gyakoriságát.

Spenót és más leveles zöldségek

A leveles zöldségek, például a spenót riboflavinban (B2-vitaminban) igen gazdag, és kutatási eredmények szerint a riboflavin nagy dózisban (400 mg/nap) jelentősen csökkenti a migrénes rohamok kialakulásának gyakoriságát. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a riboflavin már kialakult migrén esetén nem mérsékli a fájdalom intenzitását vagy a roham időtartamát).

Magas zsírtartalmú halak

A lazac, a makréla vagy a hering fogyasztása a bennük lévő, gyulladáscsökkentő hatással is bíró omega-3 és omega-6 zsírsavaknak köszönhetően a krónikus fejfájást is enyhítheti – állapította meg egy tavalyi kutatás.

Görögdinnye

Amennyiben a fejfájás kialakulásának hátterében dehidratáció áll, a megfelelő vízpótlás mellett érdemes - főleg szezonban – görögdinnyét is fogyasztani. A dinnye az elveszített ásványi anyagok, például a magnézium és a kálium pótlására is kiváló.

Burgonya

A kálium segíthet a fejfájás csillapításában is, ezért a visszatérő fejfájás ellen érdemes bevetni a káliumban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. A banán közismert kálium-bomba, azonban a burgonyát is célszerű evidenciában tartani: egy közepes méretű héjában sült burgonya a banán kálium-tartalmát is felülmúlja.

Magnéziumban gazdag ételek, például mandula

A kálium mellett szakemberek a magnézium szerepét is vizsgálták a fejfájás csillapításában, és volt olyan eredmény, amely szerint a magnézium bizonyos esetekben segíthet a migrén megelőzésében, igaz közepesen erős fejfájásnál inkább hatástalannak tűnik. Ennek ellenére a magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztása (például napi egy-két adag mandula) nem ellenjavallt, de korai lenne kijelenteni, hogy a magnézium lesz a fejfájósok megmentője.

A túlzásba vitt koffein többet árt, mint használ


Hasonló a helyzet a koffeinnel is: ha nem visszük túlzásba, csillapíthatja a fejfájást. Ugyanakkor a koffein az egyik leggyakoribb „bűnös” a migrén kialakulásában, így a napi 500 milligrammot meghaladó (kb. 4-5 kávénak megfelelő) koffein-mennyiség fejfájásra hajlamosaknak inkább árt, mint használ.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése