2015. november 19., csütörtök

A karácsony illatai


Fahéj, narancs, szegfűszeg, vanília, fenyő. A karácsony varázslatos illatai, amelyek az orrunknál fogva kalauzolnak el a régvolt gyermekkor mesés világába. Felidézik azokat az időket, amikor még igazán vártuk az ünnepet, értettük üzenetét. Megmutatják, milyen volt gyereknek lenni karácsonykor. Elhozzák a feldíszített fát, a fényeket, a mosolyt szüleink arcán, a karácsonyi zenét, a havat, a szánkót és a nagymama süteményeit. Ha szeretnéd, hogy téged, családodat, vendégeidet is igazán magával ragadja az ünnepi hangulat, hívd cinkosul otthonodba a karácsony illatait.

1. Fahéj


Neve és illata egybeolvad a karácsonnyal. Ennek oka, hogy a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket nagyrészt ezzel ízesítjük. Már az ókor orvosai is felismerték jótékony hatását. Manapság a természetgyógyászatban emésztési zavarok kezelésére használják. Viszont asztmások vigyázzanak a túl erős fahéjillattal, mert irritálja a légutakat!


Tipp:

• A karácsonyi asztali díszeket még ízlésesebbé teheted, ha kiegészíted egy-két fahéjrúddal!

• A konyhai sürgés-forgás közepette is előhívhatod a fahéj jellegzetes illatát, csupán annyi a dolgod, hogy megszokott hozzávalóként ezzel ízesíted a karácsonyi süteményeket vagy a forralt bort.

2. Fenyő
Az ünnep nemcsak a karácsonyfa, de annak jellegzetes gyantaillata nélkül is elképzelhetetlen, amelyet a tűlevelek végében lévő fenyőolaj áraszt. E különleges anyagnak légzéskönnyítő hatása van, ezért légúti meghűlések esetén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére.

Tipp:

• A nyugtató gyantaillat jótékonyan lengi körbe otthonod, amint beköltözik a karácsonyfa. Azonban nem kell addig várnod!

• Készíts asztali díszt fenyőágakból, vagy csak helyezz hangulatosan néhány ágat egy karácsonyi tányérra.

3. Narancs


Még mindig tipikus téli gyümölcsnek számít, hiszen ilyenkor fogyasztunk belőle a legtöbbet. A narancs bódító illata nyugtató, stresszoldó és kedélyjavító hatású. Emellett frissíti és fertőtleníti a levegőt, ami járványos időszakban különösen hasznos.

Tipp:

• A narancs héja önmagában is tartalmaz illóolajat, ezért hámozás után ne dobd ki, hanem tedd a fűtőtestre! De száríthatod szobahőmérsékleten is, mondjuk, egy karácsonyi tányérra téve az asztal közepén.

• Biztosan hallottál már a jól ismert házi illatosítóról, a narancsba tűzdelt szegfűszegek kompozíciójáról. Most itt az ideje, hogy ki is próbáld! Alakíts ki mintát vagy karácsonyi formákat a szegfűszegekből! Hogy hangulatosabb legyen a dísz, kösd át egy vastag szalaggal, és erősíts a tetejére egy hosszú fahéjdarabot!

4. Szegfűszeg


Szintén az ünnep jellegzetes fűszere, amely régen olyan nagy ritkaság volt, hogy halállal büntették azt, aki megpróbálta kicsempészni a Maluku-szigetekről.

Szerencsére ez manapság már nem így van, különleges illatát könnyedén otthonunkba lophatjuk. Ráadásul baktériumölő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így fogfájás esetén néhány szegfűszeg elrágcsálása vagy a szegfűszegolajjal történő ecsetelés jótékony hatású.

Tipp:

• Készíts belőle karácsonyi díszt! Tűzködhetsz narancsba 20-30 darab szegfűszeget, így együtt fejtik ki csodás illatukat. De egyszerűen szórhatsz belőle gyertyák, fenyődíszek köré is, akár fahéjdarabokkal együtt.

• Csempéssz belőle a forralt borba, a mézeskalácsba vagy bármilyen más ételbe, ami megkívánja.

5. Vanília


A karácsonyi lakásban a páratlan aromájú vanília általában a konyha felől árad. Rengetegen szeretik az illatát, amely nemcsak hangulatjavító hatású, de állítólag vágyfokozó is.

Tipp:

• Legtöbbször a karácsonyi sütemények elkészítésében van fontos szerepe. Természetes módon így tudod otthonodba csalogatni, ha csak egy kis időre is.

• Ha szeretnéd hosszú távon megtartani a mesés illatot, mesterséges illatosító után kell nézned. Szerencsére ez ma már nem jelent problémát.


Ha lemaradtál a készülődésben...

…és nem lengi be otthonodat a karácsony jellegzetes illatkavalkádja, akkor se keseredj el! Manapság rengeteg mesterséges illatosítót vásárolhatsz, amelyekkel egy szempillantás alatt otthonodba csalogathatod az ünnep hangulatát. Válogathatsz karácsonyi illóolajok, füstölők, illatosított gyertyák, potpourrik sokasága közül, ízlésednek, hangulatodnak megfelelően.

Tipp:
• Igyekezz mindig olyan illatosítót választani, amelyet kizárólag természetes anyagokból készítettek! Gyógyszertárakban és természetgyógyászboltokban találod ezeket.

• Az illóolajokat mindig tárold hűvös helyen, és figyelj a szavatossági időre. A lejárt olajok ugyanis könnyen bőrirritációt okozhatnak.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése