2015. november 2., hétfő

Ilyen volt az első téli olimpia


Miközben tele a világsajtó a Szocsiban tapasztalható tavasszal és a nyárias öltözékben edző sportolókkal, érdekes lehet visszatekinteni, milyen is volt az első téli olimpia 90 évvel ezelőtt


Semaine Internationale des Sports d'Hiver, azaz Téli Sportok Nemzetközi Hete volt a hivatalos elnevezése a franciaországi Chamonixban 1924. január 25. és február 5. között rendezett első téli játékoknak.
Noha műkorcsolya és jégkorong már két korábbi nyári olimpián (1908-ban Londonban, és 1920-ban Antwerpenben) is szerepelt, viszonylag hamar felmerült az ötlet, hogy a nyári játékok mintájára meg kellene rendezni a téli olimpiát is.
Egy évvel Antwerpen után, 1921-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-ban úgy döntött, 1924-ben megrendezik a téli sportok nemzetközi hetét. A helyszín a franciaországi Chamonix lett.
A nagyságrendek érzékeltetése végett két adatsor: 1924-ben 16 nemzet 294 sportolója (281 férfi és csak 13 nő) indult összesen 9 sportág 16 versenyszámában, míg idén, Szocsiban 88 nemzet körülbelül 3000 sportolója vetélkedik 15 sportág 98 versenyszámában.


A téli olimpiai játékok első győztese az 500 méteres gyorskorcsolya első helyezettje, Charles Jewtraw lett, a legnagyobb sztár mégsem ő volt, hanem a mindössze 11 éves (!!) Sonja Henie. A norvég műkorcsolyázó ugyan utolsó lett, de egyben világhírű is, zsenialitását pedig a következő három téli olimpián bizonyította, hiszen mindhármon aranyérmet nyert.
Érdekesség egyébként, hogy az első játékokon már szerepelt a curling, ami aztán egészen 1998-ig nem tért vissza a programba. A NOB 2006-ban visszamenőleg osztotta ki a curling érmeit, és hivatalos olimpiai sportnak nyilvánította az 1924-es játékokon is a sportágat.
Az éremtáblázat élén a norvégok végeztek (4 arany, 7 ezüst és 6 bronz), őket a finnek (4, 4, 3) és az osztrákok (2 arany, 1 ezüst) követték.
A képeket elnézve persze nem a számokban volt a legnagyobb különbség. A világ egyik legjelentősebb sportüzleti vállalkozásává lett olimpiához képest 90 éve még inkább egy barátságos találkozót láthatunk – és nem mellesleg, hó is volt…

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése