2015. november 9., hétfő

Akkor és most arcképek a tükörben


Egy amerikai fotós, Tom Hussey Mirrors (Tükrök) c. képsorozata hidat képez a jelenkori és egykori önmagunk között. Megdöbbentő hasonlósággal mutatja be az akkor és most arcképeket a tükörben.

A fotósnak az ötletet az adta, mikor az apja házában találkozott egy második világháborús veterán ismerősével, Gardnerrel. Bár az illető már 80 éves volt és arról beszélt, hogy ő milyen fiatalnak érzi még mindig magát. Belenéz a tükörbe és nem tudja, kinek az arca néz vissza rá. Hussey ekkor hirtelen elgondolásból kamera elé ültette Gardnert és egy modell segítségével lefotózta az érzést, amelyről a veterán beszélt. Aminek a kulcsa az, hogy hány évesnek érzed magad.


A fotókon szereplő emberek között van tűzoltó, tanár, olvasztár, titkárnő és nővér. Mindannyian szembe néznek a tükörben egykori önmagukkal 40-50 év korkülönbséggel. A képek elkészítéséhez Hussey fiatal alteregókat kutatott fel, akik hasonlítanak az idős személyekre. A képek egyben megdöbbentőek is, hiszen szembesít azzal, az idő elmúltával hogy változott meg a testünk.


A fotósorozat már sok embert érintett meg. Hussey elmondta, hogy a “titka az, hogy mindenki számára van egy pillanat, amelyre örökkévalóként gondol, úgy hiszi, ilyen marad, legyen az esküvő vagy diplomaosztó”. A fotós is 50 felé közeledve már megbarátkozott az öregedés gondolatával „Tulajdonképpen élvezem, hogy öregszem” – mondta. Igaz, utálja, hogy fáj a térde, de mit tehetne? – tette hozzá. A sorozat egyben egy Alzheimer-kórt kezelő tapaszokat hirdető kampány része is. Azt hirdeti, hogy a belülről sugárzó szépség időtlen.









Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése