2015. november 19., csütörtök

A karácsonyfa eredete



Az év talán legszebb időszaka a Karácsony, s az ezt megelőző adventi hetek. Megtelik szívünk a várakozás, készülődés örömével: díszbe öltöztetjük otthonainkat, készülünk szeretteink megajándékozására, szeretnénk az ünnepet emlékezetessé, bensőségessé tenni. Az Életszépítők csapata is készül a karácsonyra: szeretnénk Olvasóinknak a készülődéshez kapcsolódó karácsonyi, adventi jelképek történetét elmesélni, és sok-sok inspiráló ötletet ajándékozni. Hangolódjunk együtt a szeretet ünnepére!

Az adventtel és karácsonnyal kapcsolatos lakásdekorációt már évszázadok óta kedvelték, ezt igazolja az a már említett svéd szokás, mely szerint már a 15. században festették a mézeskalácsokat és ablakot díszítettek velük.


A karácsonyfa állítási szokásunk mai formájában sok más karácsonyünnepi hagyománnyal együtt a középkori németajkú területekről származik, a 15-16. századból, ahol a hívő keresztények díszített fákat állítottak otthonaikba.


A karácsonyfa állításnak más formában léteztek korábbi elődei is. Az Encyclopaedia Britannica szerint már az ókorban az örök élet szimbólumaként kezelték örökzöld fákat, koszorúkat, girlandokat készítettek az ókori egyiptomiak, kínaiak és zsidók. Európa pogány hagyományaiból a fa tisztelete túlélte a kereszténységet és beépült a skandináv hagyományok közé az otthon és a pajta örökzölddel díszítése, mellyel elriasztották az ördögöt, és egy fát állítottak a madarak számára karácsonykor.


Lengyelországban egy régi pogány szokás szerint egy fenyőágat lógattak a mennyezetről, és feldíszítették, remélve a kedvező betakarítást a következő évben. Mint sok helyen, a 18-19. században itt is a német hagyomány váltotta fel a helyit.



Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése