2015. november 8., vasárnap

Így előzd meg a téli depressziót!


Már régen magunk mögött hagytuk a napos és meleg hónapokat és az ősz eddig kegyes volt hozzánk, ennek ellenére, sok embert megviselnek a hidegebb, napfényben és színben szegényebb hónapok.

„Ősszel és télen az időjárás jelentősen beszűkítheti az életterünket és ezzel a szociális életünket is, hiszen hidegben kevésbé szívesen mozdulunk ki a meleg, fűtött lakásból. A kevés napfény és a téli kopár növényzet miatt szürkébbnek, komorabbnak látjuk a környezetünket, ami rányomja a bélyegét a hangulatunkra is. Sokan érezzük úgy, hogy kedvtelenebbek vagyunk, leginkább csak otthon ülnénk és eszegetnénk a finomabbnál finomabb édességeket. Ez a jelenség sok embert érint, de mindenkit különböző mértékben. Fontos, hogy észrevegyük, mikor jelent ez már komoly problémát és nő túl a rosszkedven, és mikor kell szakember segítségét kérni."


Mi játszik szerepet a téli depresszió kialakulásában?

Mostani ismereteink szerint  a téli depresszió kialakulásában több tényező is szerepet játszik, többek közt genetikai hajlam, biológiai adottságok, pszichológiai jellemzők, környezeti tényezők és különböző életesemények. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a tavaszi-nyári születésűek és a „bagoly” típusúak (aki szeretnek reggel sokáig aludni, de még későn este is aktívak). A tüneti képet a már jól ismert depressziós tünetek mellett a megnövekedett alvásigény és a fokozott szénhidrátbevitel miatti testsúlygyarapodás dominálja. Emellett jelentkezhet hangulati nyomottság, szomorúság, boldogtalanság, nagyfokú fáradékonyság, aluszékonyság, érdeklődés beszűkülése, a szociális tevékenységektől való visszavonulás, megváltozott étkezési és alvási szokások, a koncentráció és a figyelem csökkenése, a gondolkodás lelassulása, memóriazavar, pesszimista vagy sivár jövőkép, reménytelenség érzése.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A depresszió komoly, hormonális alapú betegség, nem lustaság,
nem egyszerű rosszkedv, ezért a kezelését is komolyan kell venni. Általában a különböző terápiák együttes alkalmazása a legcélravezetőbb. A téli depresszióban a leghatékonyabb a fényterápia, a gyógyszeres terápia (hangulatjavító gyógyszerek, ún. antidepresszánsok) és a pszichoterápia együttes alkalmazása. A gyógyszeres terápia segít optimalizálni bizonyos agyi folyamatokat. A pszichoterápia segítségével feldolgozhatjuk a betegség háttérben álló okokat, megváltoztathatjuk a jellegzetes gondolkodási hibákat és torzításokat (pl.: „Nekem soha semmi sem sikerül.”), melyek szerepet játszanak a betegség kialakulásában és krónikus fennállásában. A fényterápia során a természetes nappali fényhez hasonló mesterséges fehér fényt használnak, mely UV- és infratartományt nem tartalmaz.


Nem szükséges szemben ülni a fénnyel, de a szemnek végig nyitva kell maradnia. A kezelés során egy erősen megvilágított szoba fényerejéhez képest kb. hússzor akkora fénnyel világítják meg a beteget 1-3 órán keresztül kb. 1 méterről. A fényterápia során a szemünkön keresztül az agyunkba érkező fény csökkenti egy bizonyos hormon termelődését az agyban. Ennek a hormonnak a jelenléte negatívan hat a hangulatunkra és fokozza az álmosságunkat, fáradékonyságunkat. A fényterápia nem tudja kifejteni jótékony hatását csukott szemen keresztül, ezért nagyon fontos, hogy a szemek nyitva legyenek. Fontos megjegyezni, hogy a szolárium és a különféle polárlámpák eltérő tulajdonságaik miatt nem képesek helyettesíteni a fényterápiát.

Magyarországon a lakosság valamivel több mint 3%-át érinti a szezonális őszi-téli depresszió,
ennél jóval gyakoribb azonban, hogy csak egy-egy tünet keseríti meg a mindennapokat, és nem alakul ki teljesen a betegség.

Ha észleljük magunkon ezeket a tüneteket, akkor a következő jó tanácsok betartásával sokat tehetünk a közérzetünk javításáért:

Töltsünk minél több időt a szabadban!

Kutatások szerint a reggel friss levegőn végzett 1 órás séta kimutathatóan pozitív hatással van a hangulatunkra.
A mozgás már önmagában nagyon jó hatással van a testünkre, lelkünkre, egészségünkre. Sportoljunk rendszeresen, s ha lehetőségünk van, tegyük ezt a szabad levegőn.
Ha anyagi helyzetünk megengedi, akkor ebben az időszakban utazzunk egy naposabb déli országba.
Írjunk naplót vagy listát a velünk történt kellemes, pozitív eseményekről. Próbáljuk meg a legapróbbnak tűnő pozitív dolgokat is feljegyezni.


Próbáljuk meg növelni a tevékenységeinket, illetve keressünk új elfoglaltságokat is.
Állítsuk meg a negatív gondolatokat, tereljük le a figyelmünket a kevés fényről és a rossz időjárásról!
Az orbáncfű kedvelt természetes gyógymód az enyhe depressziós tünetek csökkentésére.
Figyeljünk az étkezésre, együnk összetett szénhidrátban gazdag ételeket, hiszen azzal biztosítjuk az egyenletes vércukorszintet, ami közvetve és közvetetten is hozzájárul az egyenletes jókedv kialakulásához.
Kerüljük az alkohol fogyasztását! Habár közvetlenül a fogyasztása után kellemesen érezzük magunkat, másnap levertség, rossz közérzet uralkodhat el rajtunk.

 Kis Nóra
Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet pszichológusa, a Lelki Egészség munkacsoport vezetője

Forras : innen...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése