2015. november 17., kedd

Mit tegyünk, hogy ne legyünk a cukros ételek rabjai?


Van megoldás szervezetünkből kitisztítani a felesleges cukrot. Mindössze pár nap odafigyelés, hogy leállítsuk intenzív függőségünket az édesítőszerről.


Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a túlzott cukorfogyasztás nagyon rossz hatással van szervezetünkre. Íme, néhány trükk, hogy miként szoktathatjuk le magunkat óvatosan a cukorról:

Együnk friss gyümölcsöt és zöldséget az édességek helyett. – Annak ellenére, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék is tele vannak természetes cukorral, még mindig egészségesebbek, hisz tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal is. Teljesen helyén való, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk ezeket, szervezetünk tisztításának kezdetén.

Vezessünk be desszertszabályzatot. – A következőképpen lehet ezt elképzelni: első héten minden nap egy csoki; második héten már csak heti két csoki; harmadik héten mindösszesen egy csoki.

Próbálkozzunk sztíviával. – Természetes cukortartalma elegendő ahhoz, hogy valójában táplálja hasnyálmirigyünket, ugyanakkor nem kalóriadús. A sztíviát egy jázminpakóca nevű gyógynövény leveléből vonják ki, és tudományosan bizonyított, hogy szabályozza a vércukrot és a vérnyomást is.

Ne hagyjunk ki egy főétkezést sem. – Amikor nem megfelelően étkezünk, akkor egy éhező helyzetet hozunk étre szervezetünkben. Ilyenkor bármi, ami kezünkbe akad jó, hogy visszaállítsa vércukorszintünket. És mint azt mindannyian tudjuk, általában nem egy rántott csirkemell filé szokott csak úgy a kezünkbe akadni…

Felejtsük el az ízesített üdítőket. – Fogyasszunk inkább limonádét, vagy jeges teát – mindkettő ízesíthető a korábban említett sztíviával. Ha ragaszkodsz a szénsavashoz, akkor a limonádét felöntheted ásványvízzel.

Ne legyen se a szekrényben, se a hűtőben édesség. – Túl csábító, hogy megbírjuk állni egy-egy falat megkóstolását. Ha nagyon kívánjuk az édeset, akkor menjünk el egyet sétálni. – Az atléták futás, sportolás után mindig sós ételeket kívánnak.

Fontos! Olvassuk el a vásárlandó termékek összetevőit! Rejtett cukrok találhatók meg a paradicsomszószban, a csomagolt élelmiszerekben, a rágógumiban és a mentolos ételekben-italokban. Továbbá illik tudni, hogy a cukornak számtalan „szinonimája” van a vásárlói piacon: kukoricaszirup, dextrin, dextróz, fruktóz, gyümölcslé-koncentrátum, galaktóz, glükóz, méz, hidrogénezett keményítő, maltóz, laktóz, mannit, juharszirup, melasz, cirok, szacharóz, szorbit és xilit.

Húsz teáskanál cukrot eszünk naponta

A cukor sok egészségügyi betegség előidézője. Évtizedekkel ezelőtt még nem tulajdonítottak fogyasztásának jelentőséget, mára azonban globális probléma. Napjainkban a cukor, és a cukortartalmú ételek iránti sóvárgás egyfajta kórrá nőtte ki magát. A 20. században az emberek még nem voltak tudatában az édesítőszer hatásainak, az orvostudomány fejlődésével azonban minden megváltozott.

Lássuk, hogy mitől is olyan veszélyes a cukor:

Nem élelmiszer. – Az üres kalóriák kis tápértékűek és arra késztetik a szervezetet, hogy más létfontosságú szervektől vonják el a vitaminokat, hogy feldolgozhassák a cukrot. Ez az alapja az alultápláltságnak is.

Hizlal. – Tele van kalóriával, melyet szervezetünk a zsírszövetekben tárol.

Idegessé tesz. – Egyértelmű összefüggés van a testünkben rejlő felesleges cukortartalom és a szorongás, a depresszió és a skizofrénia kialakulása között.

Vese- és szívproblémák okozója. – A felesleges cukor károsíthatja a hasnyálmirigy azon képességét, hogy megfelelően működjön.

Károsítja a fogakat. – Növeli a baktériumok számát a szájban, ami által a fogzománc erodálódik. Meg kell jegyezni, hogy a számos fogkrémben található cukor, amit azonban nem tűntetnek fel a gyártók.

Ráncosodást idéz elő. – A magas cukortartalmú étrend sérti a kollagént.

Egy teljesen átlagos ember napi húsz teáskanál cukrot visz a szervezetébe, ami egy hétre kifejezve két-három kilót jelent. Itt nem természetes cukorról van szó, amelyet a gyümölcsökbe, gabonafélékben, vagy a tejben találunk meg. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 12 teáskanálra kellene maximalizálni a napi bevitt cukortartalmat. Mondhatjuk, hogy ez könnyen megoldható, de vizsgáljuk meg a következő adatokat:
Egy alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurt két teáskanál cukrot tartalmaz.

Két szelet fehérkenyér elfogyasztásával hat teáskanál cukrot juttatunk szervezetünkbe. Egy tál gabonapehelyben három-négy teáskanál cukor rejtőzik. Egy mézes fánk hat kiskanál cukrot tartalmaz. Egy literes kóla legalább tíz teáskanál cukorral készül.

Ha csak ennek a pár ételnek és italnak összeadjuk a cukortartalmát, már akkor bőven húsz teáskanál fölött járunk. Nem nehéz tehát belátni, hogy miért nő a cukorfogyasztása az emberiségnek ilyen sebesen, ha megnézzük az élelmiszerekhez hozzáadott cukrok mennyiségét…

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése