2015. november 1., vasárnap

A nő, akit nem lehetett elsüllyeszteni: túlélte a Titanicot, és másik két hajó balesetét


Violet Jessop  túlélte a Titanic, az Olympic és a Brittanic tragédiáját is, a három katasztrófa ellenére békében nyugdíjba vonult, csirkéket tartott, kertészkedett, és 83 évesen halt meg otthonában.


Violet édesanyja királyi család leveleit szállító hajókon dolgozott stewardessként, ám egy napon megbetegedett, és 21 éves lánya vette át a helyét, hogy segítsen eltartani a családját. Violet később átigazolt a White Star Line-hoz, ami 1911-ben három luxushajót is vízre bocsátott: a Titanicot, az Olympicet és a Britannicot.

Az első két baleset meg sem kottyant

Az első baleset az Olympic nevű hajóval történt A Wight-sziget közelében összeütközött a HMS Hawke-kal. Az ütközést épségben átvészelő lány ezután az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott Titanicon vállalt állást, ami ugye 1912 áprilisában jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Violet több nőt és gyereket is a mentőcsónakokba segített, majd egy kisgyerekkel az ölében maga is beszállt egybe. Túlélte a hideget, amíg nyolc óra várakozás után a Carpathia  végül kimentette.

A harmadik balesetet már nem sikerült sérülés nélkül megúsznia

A White Star harmadik hajóját, a Britannicot az első világháború kitörése után a britek kórházhajóként használták, az épp a Vöröskeresztnél dolgozó Violet is a fedélzetére került. Hogy, hogy nem, ezzel a hajóval is baj történt:  1916 novemberében egy német tengeralattjáró által elhelyezett aknára futott az Égei-tengernél, és persze elsüllyedt. A katasztrófában harmincan lelték halálukat, de ezernél is több ember megmenekült, köztük Violet Jessop nővérrel. A lánynak nem volt akkora szerencséje, mint a Titanic esetében, és nem került mentőcsónakba, úgyhogy a gyorsan süllyedő hajóról a vízbe ugrott. Az örvény azonban a hajó alá sodorta, ahol a hajógerincbe beütötte a fejét. Sikerült kiszabadulnia, de amikor évekkel később orvoshoz fordult rendszeres fejfájásával,  a vizsgálatok során kiderült, hogy ekkor eltört a koponyája.

Violet azzal viccelt, hogy szerinte vastag haja tompította az ütést, és ezért nem lett komolyabb  baja. Ennél a katasztrófánál pedig menekülés közben arra is figyelt, amire a Titanicnál nem: magával vitte fogkeféjét.

Még ezek után sem mondott le arról, hogy hajókon dolgozzon

Ha ezek után azt gondolnánk, Violetnek ennyi épp elég is volt a tengerből, meg a hajókból, nem ismerjük konok kitartását: az asszony még 42 éven át teljesített szolgálatot különböző hajókon. 83 éves korában halt meg, békességben.

Az 1997-es Titanic filmben szereplő idős hölgyet részben Violetről mintázták, abban a jelenetben pedig, ahol Rose-nak azt tanácsolják, mutasson jó példát, és vegye fel a mentőmellényt, szó szerint idézték azt az utasítást, amit az igazi Titanic balesete idején Violetnek adtak.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése