2015. november 6., péntek

A fekete macska



A macskákról pozitív és negatív babonát egyaránt szép számmal lehet találni. A középkorra tehetõ a legtöbb macskaellenes hiedelem megszületése. Példaként álljon itt néhány: Ha belerúgsz egy macskába, reumát kapsz. Ha elveszel egyet a macska kilenc életéből, szellem kísért majd egész életedben.

A fekete macska megkülönböztetett figyelmet élvez a babonások körében. Sokan baljós előjelet vélnek benne felfedezni, sőt, néhányan azt tartják, rontó szeme van. Mások viszont szerencsehozónak tulajdonítják. Állításuk szerint, ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szõrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig szerencse vár rá. (Azért ezt sem muszáj olyan komolyan venni! :-)
A középkori hiedelmek szerint a macska varázslatot űzö lény, sötét erõk szövetségese, aki látja a szellemeket és kiszívja az alvók lélegzetét. Az angol tengerészek viszont egyenesen a szerencse zálogának tartották főleg a fekete macskákat. Minden valamire való hajón voltak macskák, akiket - némi gyakorlati okból - nagy becsben tartottak. Hajótöréskor is elsõként a macskákat mentették.
Amerika egyes hegyvidéki részein máig él a babona, mely szerint a macska tudja eldönteni, hogy egy lány férjhez menjen-e vagy sem. Először kitép három szőrszálat a macskából, majd papírba csomagolja és a küszöb alá teszi. Ha másnap reggel a szőrszálak Y alakba rendeződnek (yes), akkor a válasz igen. Ha viszont N alakba (no), akkor a válasz nem.

Sokan tulajdonítottak és tulajdonítanak ma is gyógyító erőt a macskáknak. Azon kívül, hogy a népi orvoslásban felhasználták a macska szőrét, karmait és egyéb részeit, voltak macskabarátabb módjai is az állat segítségével való gyógyításnak: Oroszország egyes vidékein élt például az a hiedelem, hogy a macska - fõként a fekete - megvéd a betegségektõl. Ha valakinek árpa nõ a szemén és azt egy fekete cica farka végigsimítja, az árpa rögtön elmúlik. A háromszínű cicák farkának érintése pedig a szemölcs elleni hatásos gyógyszer. És ha egy macska eltüsszenti magát, azt rögtön az egészségére kell kívánni, így az ember mindörökre megszabadulhat a fogfájástól.

A macska idõjósló képességét évszázados népi megfigyelések igazolják. Ha például a cica odaül a kályhához, hideg idõ várható. A Dunántúlon azt tartják, ha Zsófia napján (május 15. és szeptember 17.) a meleget keresi, hidegre fordul az idõ. A cseremiszek nagy hideget vártak olyankor, ha a macska a kemencére ül és ott is marad. Ha pedig álmos és nem vadászik, esõ várható. Tartós esőre lehet számítani, ha a macska hosszasan tisztálkodik.

Az álmos könyvek is különös figyelmet szentelnek nekik: Macskával álmodni figyelmetlenséget jelent. Ha karmol, haragos kezek közül menekülsz. A fiatal cica azt jelzi, elcsábítanak. Macska a háztetõn gonosz jel, koromsötétben pedig szemed romlását jelentheti. Az egerészõ macska özvegység, a nyelvét látni váratlan hazugság. Ha a cica beszél, amit mond, beteljesül. Ha álmodban macskát etetsz, mások gondját veszed a válladra, a kitömött cica pedig képzelt veszélyt jelez.



A macska jellemzői: kilenc élet, kíváncsiság, függetlenség, ügyesség, kiszámíthatatlanság, gyógyerő.
Az ókori Egyiptomban kivételezett megbecsülésnek örvendett. A táncnak, szerelemnek, örömnek, zenének patrónusát, Básztet istennőt, a napfény hozóját macskafejjel, kezében szisztrummal – korabeli zeneszerszámmal - ábrázolták.

Básztet kultuszának központja Bubasztisz, ahol a mumifikált macskák nekropolisza állt. Boltozatos vályogtéglából emelt macskatemetők sorát tárták fel a Tell Baszta-i lelőhelyen (Bubasztisz), Básztet istennő kultuszhelyén.
Az egyiptomi néphagyomány szerint isten gyermeke a vadmacska, aki visszaszerezte a Napszemet.
A fényt visszaverő macskaszem nevének eredete talán ilyen messzire nyúlik vissza.

A szem, a fény befogadásának szerve a Napot, az éltető fényt, a világosságot, a Holdat, a csillagokat, a nézést, a látást, a tájékozódást, az értelmet, a tudást, az intuíciót, a belső látást, a megvilágosodást, a felébredést, az éberséget, a mindentudást, és a mindent látó istent jelképezi.

Egyiptomból sok macska került át Görögországba és Itáliába, ahol Diana istennő jelképévé is lettek. Elsősorban a fekete macskáknak tulajdonítottak varázserőt. Az állatnak az a képessége, hogy csaknem teljes sötétségben is képes vadászni, hitük szerint a sötét hatalmak szövetségesévé tette.
A germán mitológiában a macskát az ifjúság, a termékenység, a házastársi boldogság patrónusával, Freyja – termékenység és szerelem - istennővel azonosították, szent állatának tartották, legtöbbször sólyom alakban, macskafogaton utazva ábrázolták. Freyja bűvös napja a péntek (Freitag).
A kelta hitvilágban a macskák a gonosz hatalmakat szimbolizálják.
Japánban baljós állatnak tartják, a magyar néphit a boszorkányokhoz kapcsolja, mint kísérő állatot, illetve mint fekete macska alakban megjelenő boszorkányt említi, vagy a boszorkányt fekete macskán lovagolva képzeli.

Hízelgő természete miatt a nőiességet szimbolizálja, de éjszaka is látó ragadozó volta miatt démoni, alvilági szerepet is kap.
Az egyiptomi állatövben szerepel a Macska figurája is.
A macska latin nevéből - felis – származó neveink: Félix, Felicia, boldogot, szerencsést, termékenyt jelentenek.
Az ősi heraldika nem egy esetben alkalmazta címerállatnak. „A macska a szabadság jelképeként értelmezendő, mert nem akarja, hogy megfogják, és nem tűri a bezártságot. Fáradhatatlan és ravasz a zsákmányszerzésben, és ezek a jó katona erényei is. Ez okból viselték címerükben a szabadság szimbólumaként a régi svábok, svájciak és burgundiak.”
A macskák nem félnek a láthatatlan szellemlényektől és kiváló telepatikus összeköttetést teremtenek az emberekkel. A macskák gyakran merítenek a szellemi energiából, különösen, ha azt gyógyításra vagy szertartásra használják. Így került a macska a javasasszonyok, a varázslók mellé.
Angliában az emberek biztosak voltak benne, hogyha gyermekük macskával játszik, az segít tisztánlátási képességük fejlesztésében.

Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése