2015. november 2., hétfő

Nyomorban New Yorkban


Noha az amerikai nagyváros kapcsán hajlamosak vagyunk a csillogást látni, a nyomor legalább annyira jelen volt és van ott is, mint a legtöbb metropoliszban. Ma azt mutatjuk meg, milyen volt a New York-i nyomor 100 évvel ezelőtt.


Nem nagyon szerették New York hatalmasságai Jacob A. Riis-t, mert a hírfotózás egyik úttörője a 20. század fordulóján gondolt egyet és elkezdte fotózni a nagyváros szegényeit.
Az 1849-ben született Jacob Riis amellett, hogy szenvedélyesen fotózott, elszántan harcolt a társadalmi egyenlőtlenség ellen is. A kettő párosításából lettek a posztban is látható képek, melyekkel tulajdonképpen a modern fotós újságírás egyik megalapozója lett.
A „New York másik oldala” címet viselő fotókból (és a hozzájuk kapcsoló jegyzetekből, személyes feljegyzésekből) hamarosan kiállítás nyílik a Museum of the City of New Yorkban.


Egészen különös, de ez az első átfogó kiállítás Jacob Riis munkáiból azóta, hogy 1947-ben a City Museumban látni lehetett a képeit, melyek ma a Kongresszusi Könyvtár és a New York-i Közkönyvtár tulajdonában vannak.
A fotókat jövőre egyébként Washingtonban is kiállítják, majd bemutatják Dániában, mígnem visszakerülnek New Yorkba.
Aki a posztban láthatóakon túl is szeretne még hasonló képeket látni, az a Museum of the City of New York oldalán megteheti.

Forras : innen...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése