2015. november 17., kedd

A kuglóf reneszánsza


A kuglófot eredetileg élesztős tésztából készítették, ma azonban gyakran sütőporos kevert tésztát sütünk kuglófként. Alább néhány recept is olvasható.


A 17. században már ismerték, elsősorban Németországban és Ausztriában terjedt el, ott is főként a polgári családok körében kedvelték. Egy legenda szerint a bibliai három királyok Elzászban vendégeskedtek. Elutazásuk előtt a vendéglátójuknak egy turbánszerű süteményt készítettek, amit kuglófnak neveztek. Ezért
a franciák szerint a kuglóf tőlük ered, ugyanakkor a németek is magukénak vallják.

Nekünk pedig mindegy, honnan is ered ez a ma reneszánszát élő süteményféle, mi szeretjük, és sok változatban sütjük is. Az egyre hosszabb és sötétebb délutánok, kora esték, az ünnepek közeledte, a hideg, nedves idő miatt egyre többet tartózkodunk a meleg lakásban. Jól esik ilyenkor egy-egy csésze finom tea vagy kávé mellé egy-egy szelet finom kuglóf. Családunkban évekkel ezelőtt terjedt el az a szokás, hogy ajándékba házilag készített süteményeket vittünk. Szerénytelenség nélkül állítom, fogalommá vált a kuglófom.

Lássuk a receptet: 30 deka margarint, 30 deka cukorral kikeverünk, egyenként hozzáadunk 5 egész tojást, végül 30 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 sütőport. A massza felét vajazott-lisztezett formába öntjük, a tészta másik feléhez 2 evőkanál kakaóport keverünk és ezt is a formába öntjük. Villával, lazán összekevergetjük a sárga és barna tésztát, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Szeleteléskor nagyon szép márványos mintát mutat majd.

Ez az eredeti recept, de az idők folyamán természetesen ezen is alakítgattam:

- bevonhatjuk csokimázzal,
- a cukor egy része lehet vaníliás cukor,
- reszelhetünk bele citrom- vagy narancshéjat,
- gazdagíthatjuk fahéjjal, mazsolával, csoki darabokkal, durvára tört dióval vagy mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel.

Vörösboros csokis kuglóf

20 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 2 tasaknyi vaníliás cukor legyen), 4 tojás sárgájával simára-habosra keverünk. Hozzáadunk 28 deka lisztet, amiben elkevertünk 1 tasak sütőport, 1 evőkanál nyers kakaóport, 1 teáskanálnyi fahéjat, 10 deka durvára vágott étcsokoládét (legalább 70%-os legyen), 1,75 deci vörösbort, végül a tojások fehérjéből keményre vert habot. Kuglóf formában, tűpróbáig sütjük, majd hűtjük. Csinos tálra borítjuk és elkészítjük rá a „mindig beváló” házi csoki öntetet:

15 deka kristálycukrot, 2 evőkanál nyers kakaóporral és 2 evőkanálnyi feketekávéval kikeverünk és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzünk. Hozzáadunk 2 deka étcsokoládés tortabevonót, ezzel is elkeverjük, majd 8-10 deka margarinnal fényesre varázsoljuk. Azon melegében a kihűlt kuglófra öntjük és hagyjuk megdermedni.

Kávés kuglóf

25 deka lisztet, 2 kiskanálnyi sütőport, 15 deka margarint, 20 deka cukrot (ebből 1 tasak vaníliás legyen), 10 deka durvára darabolt étcsokit, 2 deci tejet, 3 evőkanálnyi erős feketekávét (vagy 2-3 evőkanál instant kávét), 1 teáskanálnyi kakaóport, 4 tojás sárgájával kikeverünk. Végül a tojások felvert fehérjét beledolgozzuk és vajazott-lisztezett formában tűpróbáig sütjük. Ízlés szerint tehető bele mazsola és bevonható csoki mázzal is.


Tigriskarika

15 deka vajat 2 deci cukorral, 3 tojással, 1,5 kiskanál sütőporral, 4 deci liszttel és 1 deci tejszínnel alaposan kikeverünk. A tészta felét vajazott-lisztezett, 1,5 literes kuglófformába öntjük. Rákanalazzuk a tölteléket, majd befedjük a maradék tésztával. Tűpróbáig sütjük.Töltelék: 10 deka durvára tört diót, 1,5 kiskanál fahéjat, 1,5 deci barna cukrot, 2 evőkanál lisztet, 2-3 evőkanál feketekávét és 5 deka olvasztott vajat összekeverünk. Aki szereti, reszelt narancshéjat is adhat hozzá.

Püspökkuglóf

10 deka vajat, 15 deka barnacukrot, 3 tojást, 5 deka tört diót, 5 deka aprított étcsokoládét, 12 deka aszalt gyümölcsöt (meggy, áfonya, mazsola, sárgabarack stb.), 15 deka lisztet és 1 kiskanál sütőport kikeverünk, formába öntjük és tűpróbáig sütjük. Nagyon finom és illatos lesz, ha kevés mézeskalácsfűszert vagy őrölt fahéjat, szegfűszeget keverünk a tésztába. Kellemes sütögetést és jó étvágyat az elkészült finomságokhoz!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése