2015. november 8., vasárnap

Ha túl sok a dráma



Többféle oka lehet annak, ha életed minden részében állandóan drámák vesznek körül.
1. Lehet, hogy olyan emberekkel vetted magad körül, akik drámafüggőségben szenvednek, vagyis magukra vonzzák a bajt. Ilyen esetekben mindenképpen vizsgáld felül a kapcsolataidat. Leginkább azt kutatva, hogy Neked milyen részed van ezekben a konfliktusokban. Ha alapjában véve békés természetűnek vagy mondható, és az adott témakörben nincsenek saját blokkjaid, akkor lehetséges, hogy a másik személy drámafüggősége a forrás. Érdemes átgondolnod, hogy szükséges-e ebben a légkörben tartózkodnod? Mond el az illetőnek szeretettel az érzéseidet, és ha ez nem segít, lehet, hogy a megoldás az elválásban rejlik. Hidd el, az ilyen jellegű kapcsolatok csak leépítenek, és nem biztos, sőt nem is valószínű, hogy Neked lehet, kell az illetőn segíteni. Sokakkal éppen az elválás ténye érteti meg problémájuk meglétét. Az ilyennek, még ha hallgat is rád, és belátja, és még akar is változtatni, akkor is hozzáértő segítségre van szüksége.

El kell fogadnod, hogy a változás mindenkinek saját ügye. Aki önszántából akar változtatni, annak csak segítséget kall adni, hogy ezt megtegye. Ha viszont nem akar, az is saját döntése, amit a környezetének tudomásul kell vennie! Ám a mellette élőknek is megvan a lehetőségük arra, hogy erre válaszoljanak, és határozhassanak a vele való további kapcsolatról. Akárki legyen is az illető, nem kell mellette maradni, ha ő nem kíván elindulni a változás útján. Fordulj hozzá szeretettel, de sétálj el!

2. Olyan szituációkat vonzol magadhoz, ami benned blokként van jelen, például félsz tőle.

3. Túlságosan negatívan látod a szituációkat, ezáltal magadhoz vonzod a bajt.

4. A legáltalánosabb pedig, hogy áldozati szerepbe lépve a körülmények áldozata lettél. Ez tudat alatt megy végbe, ezért ne ostorozd magad érte. Ismerd fel, és ahogy megérted, azzal legtöbbször le is válik rólad. Sokszor azért lépünk áldozat szerepbe, mert ezt tanultuk otthon, akarva-akaratlanul arra neveltek, hogy ezzel lehet érvényesíteni az akaratunkat. Ilyen esetben ez egy berögzült viselkedési minta.

Az áldozat szerepében tudat alatt figyelem energiát nyerünk el másoktól. Ha sokat panaszkodsz, ha állandóan összedől körülötted a világ, ahová lépsz ott rossz terem, az természetesen nagyon fájdalmas számodra. Úgy érezheted, mintha a világ összeesküdött volna ellened. Fontos felismerned, hogy az irányítás a kezedben van. Te döntesz arról, hogy valami jó, simán működik, vagy nem. Ha adott problémával kapcsolatban minden blokkodat feloldottad, akkor itt már nem a tanulásról, a fejlődés áráról, hanem valami másról van szó.

A beteg egó hajlamos minden eszközzel eltéríteni az életutad megvalósításától. Eltéríteni attól, hogy elhidd és megtapasztald a boldogság és a nyugalom létezését. Ez az áldozati szerep egy késleltető taktika is, amivel megakadályoz az előrehaladásban, hogy önmagadra lelj.  Az életed alakulásáért felelősséget kell vállalnod! Ha másokat, vagy más tényezőket okolsz a helyzetedért, akkor nem vállalod fel a felelősséget saját magadért. Ha pedig elbújsz, akkor az áldozat szerep, és a hasonló taktikák kiválóan húzzák az időt, alakítanak mindent negatívvá körülötted.

Ha mi magunk vagyunk életünk kovácsai, akkor arról is dönthetünk, hogy csupa jóval vagy negatívval akarjuk körülvenni magunkat. Ha így van (és így van!), akkor az esetleg rögös út ellenére mégis ki kell, hogy tudj kászálódni a csávából, a drámákkal teli helyzetekből. Ha már hosszú ideje problémák vesznek körül az életedben, akkor vizsgáld meg ezt a szemszöget is, hátha Nálad is erről van szó.

Az egó hihetetlen változásokra képes. Még akkor is érhet baj, ha már jó ideje tudatosan élsz. Ez nem ment meg attól, hogy alkalmanként besétálj a csapdába. Lehet, hogy már nem panaszkodsz, pozitív vagy, tanulsz, fejlődsz, és mégis hasonló helyzetekbe kerülsz. Ez azért van, mert lelked mélyén, anélkül, hogy észrevennéd, kicsit még mindig félsz előrehaladni. Az önbizalomhiány is oka lehet a félelmednek. „Halkan” azt érzed, hogy nem vagy kész a feladatra. A tudat kacskaringós útvesztő tud lenni, egy élet kevés a bejárásához, felfedezéséhez. A problémákkal küzdő egód viszont könnyedén megtalálja a zsákutcákat, ahova szíves örömest be is vezet, csak hogy ő uralkodhasson. Légy hát résen! Ha szomorúság, negatív érzelmek kerítenek a hatalmukba, az mind az egód megnyilvánulása.

Természetesen minden szituációnak megvan a miértje, mindennek van tanulsága és tanító jellege. Mindennek van értelme, még ha hosszú ideje beleragadtál is. A tanítók, terapeuták például sokszor azért járnak számodra kacskaringósabbnak tűnő úton, hogy a tapasztalásaikat meg tudják osztani Veled, mert az a feladatuk, hogy az ő szavaikból jusson el hozzád az igazság.

Vannak extrém helyzetek is, amikor már érdemes felismerned, hogy itt többről lehet szó, mint a tanulási folyamatról. Ha például nincs egy nyugodt pillanatod, mert mindig történik Veled valami, minden elromlik körülötted, semmilyen kapcsolatod nem működik harmonikusan, az anyagi világban sem boldogulsz. Egy idő után ez depresszióhoz vezethet, akkor pedig elveszíted a motivációdat, és e nélkül nem tudsz előrehaladni. Tökéletes késleltetés, nem gondolod? Az élet rövid, minden perce értékes. Vizsgáld felül Önmagadat! Lehet, hogy a válasz nem jön azonnal, lehet, hogy csak napok, hetek múlva, de találd meg a forrást, és tegyél a gyógyulásod érdekében. Tegyél, hogy végre szabad és boldog lehess! Hogy megvalósíthasd az álmaidat és az lehess, aki mindig is akartál, Önmagad!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése