2015. november 19., csütörtök

Karácsonyi asztal


Az evőeszközöket és a tányérokat az asztalon egy meghatározott módon helyezzük el. Ha szeretnéd, hogy az ünnepi asztalod szép legyen, tartsd szem előtt a következőket.


A családi és az ünnepi asztalt is hasonlóan terítjük meg, de a tányérok, evőeszközök és poharak száma különbözik, a fogások számától függően. Dupla tányérral terítünk, amiből az alsó csak alátétként szolgál, azt a tányért tartja, amiből eszünk. A hétköznapi asztalterítésnél a második tányért nélkülözhetjük.

Az ünnepi asztal megterítése
Egy ünnepi asztal rendszerint a következőképp néz ki: az első fogáshoz használt tányért a főételhez használt tányérra rakjuk. Erre jön a szépen összehajtogatott szalvéta. A zsemléket vagy a kenyérszeleteket két-három kosárkába tesszük, amelyeket az asztalon arányos távolságokban helyezzük el. A levesestányérokat nem tesszük fel az asztalra, hanem a levesestállal együtt hozzuk be.

Az evőeszközök
A villák helye a tányérok bal oldalán van, jobbról balra – a használatuk sorrendjében – és a hegyükkel felfele fordítva rakjuk le. Az evőeszközök többi része - mint a tortás kiskanál, a kisvillák a baklavának vagy a gyümölcsöknek – nem kerülnek az asztalra, hanem egy kis tálalóasztalra, vagy pohárszékre, hogy kéznél legyenek.

Ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Az evőeszközök száma és az elhelyezésük változhat, a menütől függően. A valamennyire ünnepi asztalokon az evőeszközöket minden fogás után kicseréljük. Egy kevésbé igényes étkezésnél csak akkor cseréljük le az evőeszközöket, ha az egyik fogás hal. Általában négy tányért használunk: előételhez, leveshez, főételhez és desszerthez.

Az evőeszközöket a tányér jobb oldalára, az evőeszköztartókra is tehetjük. Itt jobbra tesszük a kést, az éles felével a tányér fele fordítva, balra pedig a villát, a hegyével lefele fordítva. A kanál és a desszertkanál a tányér fölé kerül. Ha evőeszköztartót használunk, a szalvéta bal oldalra kerül, közvetlenül az abroszra.

A poharak
A poharak helye jobb oldalt van a tányérok fölött. Három féle pohár kötelező: a pálinkás, a boros (a vörösboros valamivel kisebb mint a fehérboros pohár) és a vizes. Ezeknek ugyanabból a készletből kell lenniük. Ne improvizálj – ez baki – és ne készíts ünnepi ebédeket ha nem tudsz. Használat után a pálinkás poharakat levesszük az asztalról. Ne nyúlj beléjük az újaddal. Feltétlenül használj tálcát. Ez megspórol néhány szükségtelen utat.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése