2015. augusztus 13., csütörtök

Virág-etikett


Kevés olyan hölgy van, aki ne örülne a virágnak. Ma már olyan virágkölteményeket lehet készíttetni, hogy ámulatba ejthetjük vele azt, akinek szánjuk. Persze mint mindennek, a virág ajándékozásnak is megvan a maga szabálya, etikettje. Nem mindegy, hogy milyen alkalomra, kinek és milyen virágot vásárolunk, na és az sem, hogy hogyan adjuk át.

A virág kiválasztása előtt nem árt néhány szempontot figyelembe vennünk:

- hölgynek vagy úrnak visszük a virágot

- milyen alkalomból ajándékozunk

- milyen évszak van

- melyek az üzlet friss virágai

- melyik az illető kedvenc virága


Ha nagyjából megfogalmazódott bennünk a fentiekre való válasz, el is kezdhetjük összeállíttatni a csokrot. Ehhez persze kérjük nyugodtan az eladó segítségét. Ha elmondjuk neki, hogy kinek és milyen alkalomból szeretnénk virágot vinni, biztosan szép csokrot állít össze.


A kiválasztásnál nem árt figyelembe venni, hogy a virágok különböző jelentést hordoznak.

A liliom az ártatlanság jelképe,
a vörös rózsa a szerelemé,
a fehér rózsa az ártatlanságot és a nagyrabecsülést jelenti, de jelentheti a titoktartást és a csendet is.
A rózsaszín rózsa a kecsesség jele,
a sárga pedig az örömé és a vidámságé.
A szegfű a komoly szerelem virága, de szeszélyességet is sugallunk vele.
A tulipán a lángoló érzelmek virága, és a nőiesség jelképe.
Az orchidea a műveltséget jelenti,
a liliom a kacér nő virága, a kála pedig a szépségé.


Ha csokrokról beszélünk, fontos tudni, hogy hivatalos megjelenésre nem illik vörös rózsacsokrot vinni, se szegfűt. Ugyanakkor a liliom, a krizantém és őszirózsa csokor a gyász kifejezője.

Ne vásároljunk hervadt fejű virágot, olyat se, ami drótozva van. Ez kevésbé lesz tartós. Manapság sok virágüzlet fagyasztja a virágokat, hogy fenntartsák a frissesség látványát. Ilyet se válasszunk, ez sem tartós virág. A legtartósabb vágott virágok az orchidea, a szegfű,a flamingóvirág, a papagájvirág és a liliom.

Ha egyféle virágból köttetünk csokrot, 11 szál alatt nem illik páros számmal köttetni. Ha színes csokrot választunk, ügyeljünk a színek harmóniájára, mind a virágok és a zöldek kiválasztásánál, mind pedig a csomagolás terén.

A selyempapírba csomagolt virágról illik levenni a papírt átadás előtt, de ez érvényes bármilyen védő csomagolásra. A celofánba csomagolt virág nem tartozik ide. A virágot bal kézzel illik átadni, hogy esetlegesen jobb kezünket köszöntésre nyújthassuk. A virágot fogadó személynek illik a virágot azonnal vízbe tenni!

A virág etikett közé tartozik még, hogy egys szál virág ajándékozása esetén válasszunk hosszú szárú virágot. Búcsúzásra a pályaudvarokra nem illik nagy csokrokkal érkezni, ezzel kényelmetlenségeket okozhatunk a virág fogadójának.

Ha vendégségbe érkezünk, a háziasszonynak minden esetben illik virágajándékkal kedveskedni. Sok országban divat már, hogy ilyen esetekben az érkezés előtti órákban már kiküldik virágküldő szolgálattal a virágot, legalábbis nagyobb vendégségek esetén. Ez azért alakult ki, mert egyrészt a hidegebb hónapokban a kabát levétele és a virág fogása kényelmetlenné válik és máris borulhat a virág átadásának etikettje, másrészt, ha egyszerre több vendéget fogad a házigazda, nem hagyhatja el az ajtót, így is kényelmetlen helyzetbe kerülhet. Ha a vendégeskedés másnapján küldjük a virágot, akkor sem késtünk el, lehet ez egyfajta köszönő csokor. A küldött csokrok mellé kártyát helyeznek, melynek bal alsó sarkára írjuk tollal az "a.c." rövidítést, mely a francia "avec compliments" rövidítése, "üdvözlettel" a jelentése. Persze ezt magyarul is megtehetjük.

Férfiaknak is divat virágot ajándékozni, ez esetben válasszunk fehér, zöld vagy barnás árnyalatú virágokat. Ha ismerőshöz érkezünk, akik értik a humort, lehet zöldségekből kötött virágot is vinni, ez is nagyon eredeti.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése