2015. augusztus 4., kedd

Parajdi sóbányaParajd város Szováta és Székelyudvarhely között fekszik, Hargita megyében. A település sóbányájáról és sósfürdőiről nevezetes.
A környék fő attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, só tartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit.

A bánya olyan messze van a felszíntől, hogy a bányalátogatók és az asztmás betegek a bejárattól csak buszjárattal juthatnak le.


 A buszmegálló után egy fakapus beléptetőrendszeren keresztülhaladva még vár ránk egy kis lábizomerősítés. A bánya üregeibe egy nagyon hosszú falépcső sor vezet.Hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Eloadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni eloadók léptek fel.

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. A sótömb enyhén ellipszis alakú, 1,2 km és 1,4 km-es átmérõkkel rendelkezik, és 2700m mélységig nyúlik a föld gyomrába.

 A földalatti gyógykezelés az 1960-as években kezdõdött Parajdon, ekkor még a Dózsa  György bányarészleg adott otthont a légúti betegek számára kialakított kezelőbázisnak. 1980-tól az "50"-es szinten rendezték be a kezelési és látogatási részleget, a felszíntõl számítva 120m mélyen. A bejárattól, 1250m hosszú tárón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányatermekig, ahol egy idény folyamán 300 ezer személy is megfordul.

Az eddigi kutatások alapján a barlangterápia hatékonysága a következő tényezőknek köszönhető:

1. A föld alatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása)
2. A levegő magas relatív páratartalma (60%)
3. A párakondenzátum kedvező összetétele
4. A levegő állandó hőmérséklete(15 – 16 C)
5. A relatív alacsony hőmérséklet mellékhatása
6. A levegő csökkent áramlási sebessége (0,072 m/s)
7. A levegő magasabb széndioxid-tartalma (0,06–0,08%)
8. A magas negatív ionizáció (magas a kisionok száma)
9. Csökkent a levegő ózontartalma
10. Csökkent a levegő pH-értéke (a savas jellege)
11. Magas az oxigén parciális nyomása (2,07%-kal magasabb, mint a felszínen)
12. A levegő magas NaCl tartalma; a NaCl kristályok aeroszol mikropartikulák formájában léteznek és alveoláris szintig hatnak
13. A sóbánya Faraday-üregként is működik, amelybe a légköri változások nem hatolhatnak be, így kedvező hatás érhető el a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításában egy fizikai – kémiai – biológiai tényezőkből álló összetétel segítségév

A fent említett mikroklimaterikus tényezőket figyelembe véve, elmondhatjuk, hogy a parajdi földalatti kezelőbázis kiválóan alkalmas a légúti megbetegedésekben szenvedők kezelésére.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése