2015. augusztus 8., szombat

Szövetségi Nyomozó Iroda - FBI Szövetségi Nyomozó Iroda (angolul Federal Bureau of Investigation, rövidítve FBI, kiejtése: ef-bí-áj) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve. A legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel és legszélesebb körben működő szövetségi rendőri szerv, alárendeltségét illetően a Department of Justice, azaz az amerikai igazságügyi minisztérium alá tartozik. Az FBI működésének jogalapját a 28-as törvény 533-as bekezdése (United States Code Title 28, Section 533) adja meg, amely szerint az igazságügy-miniszternek joga van „közalkalmazottakat kinevezni… az Egyesült Államok elleni bűncselekmények felderítésére”. További szövetségi törvények felruházzák az FBI-t azzal a joggal és kötelességgel, hogy bizonyos bűncselekményekben is nyomozzon. Jelenleg az FBI-nak több mint 200 szövetségi bűntény esetén van nyomozási hatásköre, és így a szövetségi rendvédelmi szervezetek közül a legszélesebb hatáskörrel rendelkezik. Az FBI 1949 óta teszi közzé a tíz legkeresettebb bűnöző listáját (FBI Top Ten Most Wanted Fugitives).

Az FBI eredete 1908. július 26-ára vezethető vissza, amikor is Charles Joseph Bonaparte igazságügy-miniszter egy különleges ügynökökből álló testületet hozott létre Theodore Roosevelt elnöksége alatt. A szervezetet először Bureau of Investigation-nek (nyomozóiroda, BOI) hívták, és csak 1935-ben vált FBI-já.
1924. május 10-én John Edgar Hoover lett az iroda új, legtovább, 1972-ben bekövetkezett haláláig hivatalban maradó, legmeghatározóbb és leghírhedtebb, mondhatni "emblematikus" igazgatója, aki alatt a szervezet rengeteg energiát fordított olyan politikai aktivisták utáni nyomozásra, akiket semmilyen köztörvényes bűnnel nem gyanúsítottak (Albert Einstein után például szocialista értékrendje miatt nyomoztak). Hoover Washington egy viszonylag zárt, viktoriánus elveket valló társközösségébe született és nőtt fel, ezért mikor az FBI igazgatója lett tulajdonképpen ezen, számára fontossá és megkérdőjelezhetetlenné vált viktoriánus elvek FBI általi betartása és betartatása volt a legfontosabb cél számára, olykor akár jogtiprás árán is. Ezért nézett rossz szemmel minden más, megengedőbb, liberális nézeteket, amik azonban később egyre inkább, legkésőbb a hatvanas évekre Amerikában is végképp elterjedtek. Amikor Franklin Delano Roosevelt elnök lett, emlékeztette Hoovert arra, hogy szerinte a liberalizmus nem csak hogy nem számít bűnnek, de ő mint elnök és kormánya is ezt a nézetet vallja.


Hoover emellett még többek közt Martin Luther King után is nyomozott – a hírhedt nyomozás eredményeként sem bukkantak bűncselekmény nyomára, ugyanakkor a megszerzett szalagokat Hoover arra próbálta felhasználni, hogy Kinget szexuális tevékenységeinek tényével zsarolja. Ez volt a legjellemzőbb taktika, Hoover ugyanis mindvégig az FBI által összegyűjtött kompromittáló vagy annak tűnő információkkal tartotta sakkban vélt vagy valós ellenfeleit – akár elnököket is. Ezért is tudta élete végéig megőrizni igazgatói székét.
Az 1990-es években kiderült, hogy az FBI bűnügyi laborja több esetben csapnivaló munkát végzett. A labortechnikusok egyes esetekben olyan bizonyítékot kaptak, amely felmenthette volna a gyanúsítottat, ám ők azt jelentették, hogy az a gyanúsított bűnösségét igazolja. Több aktát újra meg kellett nyitni, miután a hibák sorozata napvilágra került.


Az FBI Akadémia Virginia államban, Quantico mellett található. Az akadémiát 1972-ben nyitották meg 160 hektárnyi erdős területen, amelyet a tengerészgyalogsági bázis közelsége miatt már akkor elzártak a nagyközönség elől. Az Akadémián évi négy alkalommal 250 tanuló vesz részt egy tízhetes kurzuson.
A komplexum három kollégiumi épületből, egy étkezőből, egy könyvtárból, egy osztályterem-épületből, egy törvényszéki tudományos kutató és kiképző központból, egy ezer ülőhelyes konferenciateremből, egy kápolnából, adminisztratív épületekből, nagyméretű tornateremből, sportpályából és egy teljesen felszerelt autószerelő műhelyből áll. A főkomplexumon kívül az Akadémia területén található még a Hogans Alley névre hallgató városi kiképzőterület, ahol tipikus kisvárosi épületek homlokzatai között képzik ki az FBI és a DEA új ügynökeit. A homlokzatok mögötti épületekben további osztálytermek, audiovizuális berendezések, raktárak, adminisztratív és karbantartási területek kapnak helyet. Hogans Alley mögött egy 2 km-es autós üldözési és defenzív vezetési tanpálya helyezkedik el. Az FBI, a DEA és más rendészeti szervezetek sokrétű lőfegyveres kiképzését egy beltéri és nyolc kültéri lőpályán, négy agyaggalamb-lövészeti területen és egy 200 méteres mesterlövész-pályán végzik.

Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése