2015. augusztus 18., kedd

Egyedülálló anyukaként nehezebb ismerkedni


Egyedülálló anyaként számtalan megpróbáltatással kell szembenéznie egy nőnek: az egyedülléttel, az anyagi gondokkal, és a gyermekneveléssel járó nehézségekkel...
Egyedülálló anyaként számtalan megpróbáltatással kell szembenéznie egy nőnek: az egyedülléttel, az anyagi gondokkal, és a gyermekneveléssel járó nehézségekkel is meg kell küzdenie – a probléma több százezer nőt érint hazánkban. Az újrakezdőknek szóló Újszerelem.hu társkereső oldal működtetői egy kutatásban azt vizsgálták, hogy mi jelenti a gyermeküket egyedül nevelő nők számára a legnagyobb nehézséget szülőként és nőként.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint tíz egyszülős családból kilencben az anya neveli a közös gyermeket, évente több mint húszezer válást tartanak nyilván hazánkban, aminek következtében ma körülbelül 800 ezer gyermek él egyszülős családban. Az egyedülálló édesanyáknak a mindennapok problémái mellett az új társ megtalálásának terhe is nyomja a vállát.

Az Újszerelem.hu kutatásában részt vevő egyedülálló anyukák közel fele a legközelebbi barátaival beszéli meg a mindennapi gondjait, emellett sokan említik a távolabbi barátokat (15%), és a szülőket (18%) is. 13 százalékuknak azonban nincs kivel megosztani a problémáit, holott nagyon is szeretné. Ez leginkább az ötven év feletti és a több mint három éve egyedülálló nőkre jellemző, közülük minden hatodik ebben a cipőben jár.

A közel 3000 résztvevő között végzett felmérés egyértelműen rávilágít arra, hogy a magány mellett bizony minden tizedik, gyermekét egyedül nevelő édesanya anyagi gondokkal is küzd. Az idősebb, 50 év feletti korosztály másfélszer annyiszor említette problémaként azt, hogy nincs kivel eltöltenie a szabadidejét, míg a huszas-harmincas korosztályra leginkább az apaszerep betöltése hárul teherként. Az egyedülálló anyukák háromnegyede elsősorban amiatt keres társat, mert szükségét érzi, hogy álljon mellette valaki, elenyésző azoknak a száma, akik kifejezetten pótapát keresnek, vagy a testiség hiánya miatt regisztráltak társkereső oldalra.

Az ismerkedés során más problémákkal küzdenek az egyedülálló fiatal és az ötven év feletti anyukák. A fiatalabb édesanyák számára elsősorban az időhiány nehezíti az életét, 40%-uk ezt jelölte meg legfőbb akadálynak új kapcsolatuk kialakításánál. Az ötvenes korosztály számára pedig inkább az jelent gondot – minden másodikuk jelölte meg a kutatásban –, hogy túl régóta élnek egyedül, jóval zárkózottabbak és nehezebben engednek be új kapcsolatot az életükbe (alig minden ötödiküknél probléma csupán az időhiány). Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint az életkor előrehaladtával személyiségünk is egyre rugalmatlanabbá válik.

„Sokan a partner megjelenésekor az addigi szabadáságuk elvesztését élik meg. Zavarja őket, hogy igazodni kell valakihez, mert a magányos években annyi hiányérzet gyűlt fel bennük, hogy már csak kapni szeretnének a másiktól, hogy pótolják azt. Ám mivel a másik fél is igényekkel lép a kapcsolatba, ez csak úgy működhet, ha az egymás felé tett gesztusok szimmetrikusan megjelennek. Ilyenkor a félelmek és keserű tapsztalatok helyett a vágyott párkapcsolatot érdemes szem előtt tartani: azt, hogy megbecsüljük azt a partnert, aki ott van velünk, akinek köszönhetően nem magányosan telnek el a hétvégék, ünnepek, nyaralások.” – fogalmazott dr. Almási Kitti szakpszichológus.

A megkérdezett anyukák jelentős része egyenesen fél új kapcsolatot kialakítani, derült ki az Újszerelem.hu kutatásából. Az 50 év alatti anyukák 17%-a, az 50 felettiek 22%-a állította ezt magáról.

A válaszadók csaknem háromnegyede úgy gondolja, hogy az egyedülállóság lehet áldás is, de ennek ellenére néha nehezen viselik azt – leginkább az ötven év alatti, gyermeküket egyedül nevelő anyák gondolják nehézségnek a társtalanságot (19 százalékuk állította ezt).

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése