2015. augusztus 13., csütörtök

A gyűrűk születése


Kutatásokból kiderült, nem a gyűrű volt az ember első ékszere, mert a nyaklánc és a karkötő hamarabb létezett. Lássuk mi az, amit ezen ékszerről tudni érdemes. Egyiptomban már az ősidőkben készítettek és rendszeresen viseltek karpereceket, láncokat, fülbevalókat és 3000-5000 évvel ezelőtt már gyűrűket is. Az ékszereket rendkívül megbecsülték, hiszen kedvenc darabjaikat eltemették az emberekkel. Körülbelül 4000 évvel ezelőtt már használták Mezopotámiában aranyat, ezüstöt és féldrágaköveket is. A gyűrűk általában nagy méretűek voltak, embereket is ábrázoltak a szokásos hieroglifák mellett. Mint minden ékszer esetén, úgy a gyűrűknél is kedvelték a színes köveket és a különleges ábrázolást. A legnépszerűbb ékszerminták között a levelek, spirálok, kúpok és szőlőfürtök szerepeltek. A legtöbb gyűrű ebben az időben pecsétgyűrű volt, de az egyszerű köves gyűrűket is kedvelték, amit nők, férfiak és gyerekek is egyaránt viseltek.


 A görögök „csupán” Krisztus előtt 1400-ban kezdték el ékszereik készítéséhez használni az ezüstöt és az aranyat. Ezen időpont előtt leginkább a kagylóból készült ékszerek voltak népszerűek. Rájuk nem volt jellemző a gazdagon díszítettség, inkább egyszerű, letisztult ékszereket viseltek. A görögök esetén inkább a nőkre volt jellemző az ékszerviselés, mellyel gazdagságukat fejezték ki.  Róma sem maradhat ki ékszertörténeti felsorolásunkból. Míg a nők rengeteg ékszert viseltek, addig a férfiak kizárólag gyűrűt hordtak. Volt aki csak egyet és volt olyan is, aki minden ujján többet. A férfiak és nők körében is népszerűek voltak a köves gyűrűk, de vésett darabokat is előszeretettel viseltek. Ez utóbbiakat általában iratok azonosítására, pecsétként funkcionáltak. A középkorban a pecsétgyűrűket, eljegyzési gyűrűket, valamint hűséget jelképező gyűrűket viseltek az emberek. Pár éven belül elkezdték az ékszert más célokra is elkezdték használni, mely példázta az emberi találékonyságot. A méreggyűrű ekkoriban jelent meg. Kinézetre ezen ékszerek is ugyanúgy néztek ki, mint bármely más, nagy kővel rendelkező gyűrű. Eleinte mérget raktak a kő alá, amit ellenségeik italába szórtak, ám ahogyan fejlődött a világ és nőtt az emberi gonoszság, úgy változott a méreggyűrű is. Volt olyan idő, amikor tűt szereltek bele, melyet így azonnal a másik ember szívébe tudtak szúrni. Festmények és korabeli ábrázolások szerint, bármely kéz, bármely ujján viselhettek gyűrűt, de a bal kezet és a középső ujjakat mégis nagyobb előnyben részesítették. A katolikus egyház befolyása – mint minden máson – érezhető volt a gyűrűviselési szokásokon is. A túl nagy, túl drága ékszereket nem nézték jó szemmel, ám azokat már igen, amelyek az egyházhoz fűződő hűséget szimbolizálták. kozepkori_gyuru.png A középkor vége felé közeledve kezdett el egyre jobban terjedni a gyűrűviselési szokás, hiszen ekkoriban az egyház befolyás már nem volt olyan nagy.  Rengeteg képen láthatjuk, hogy sok gyűrűt viseltek, gyakran egy ujjukon többet is. Az is jellemző volt, hogy az emberek a kesztyűjükre húzták fel, vagy nyakláncukra fűzve viselték kedvenc darabjaikat. Az angol Tudorok új szokást teremtettek, miszerint ha egy gyűrű túl nagy, vagy túl nehéz volt ahhoz, hogy a valamelyik ujjukon viseljék, akkor egy szalaggal csuklójukra kötötték azt. Egyébként a „bizsu” elnevezés is ebből az időből származik. A XVIII. században a naturalizmus volt jellemző az ékszerekre, hiszen ez volt a kor meghatározó stílusirányzata. Az ékszereken látható minták között népszerűek voltak a virágok, madarak, rovarok. Erre az időre a gyűrűk vékonyabbak és kisebbek is lettek. Sokan viseltek vékony aranygyűrűt, melyen téglalap, rombusz vagy ovális alakú volt. A brazíliai gyémántlelőhelyek nagyban befolyásolták az ékszerpiacot is.


 A XIX. század elején az arcképes gyűrűk voltak a legnépszerűbbek, melyek esetenként politikai céllal készültek, de legtöbbször a rokonokra, szeretteikre emlékeztették viselőjüket. Az ipari forradalom tömegtermelése a gyűrűpiacra is kiterjedt és így már a középosztály is viselhetett ilyen ékszereket.  A XX. századtól kezdődően a piacot egyértelműen a divatékszerek uralják, így a gyűrűválaszték is igen széles, mindenki megtalálhatja a számára legjobban tetszőt.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése