2015. augusztus 23., vasárnap

Érdekességek a banánról



A banán nemcsak az USA első számú gyümölcse, hanem a Nemzetközi Banán Egyesület szerint a legelső megjelent gyümölcs a világon, hiszen állítólag már az első történelmi feljegyzések óta termesztik. A banán a Délkelet Ázsiában található Malajzia dzsungeleiből származik.

A banán a világ legnagyobb lágyszárú növénye. Gyökérzete fejlett, szárának nagy része a föld alatt található. A banán levelei naponta akár 15 centimétert is nőhetnek és a növény kicsírázásától a szüretig mindössze 8-10 hónapnak kell eltelnie. Évente hatvan millió tonnát termelnek belőle, és évente háromszor terem. A banánt teljesen éretlenül szedik le, mivel éretten nem szállítható.

A banánt 1876-ban vitték be Amerikába a Philadelphia Centenáriumi Kiállítás keretén belül (fóliába tekerve árulták tíz centért).

A banánfa ugyanabba a családba tartozik, mint a liliom és az orchidea.




A sokoldalú banán:

Több mint kétszáz banán fajt különböztetünk meg, melyek Dél-Ázsia, Afrika, Ausztrália trópusi övezeteiben élnek. A trópusok lakói eleinte a banánnak a föld alatti keményítőben gazdag gumóját fogyasztották. Legértékesebb részük a nagy tápértékű termés, amit a bőrszerű, könnyen eltávolítható héj véd.

A termés a fajtától függően lehet csemege, vagy lisztes. Utóbbiak a gyengébb minőségűek, ezeket szárítják, majd lisztté őrölik, és kenyeret sütnek belőle. A vadon termő banánban sok apró mag található, a kertészeti nemesítés eredményeként azonban a csemegebanánok már mag nélküliek. A csemegebanánok terméseit általában nyersen fogyasztják, illetve hosszabb tárolás céljából szárítják.

Vannak zöldségként termesztett fajták (hazánkban nem kaphatók), ezek termését főzve, rántva, vagy kókusztejjel kikeverve fogyasztják. A csemegebanánból a friss fogyasztás mellett gyümölcslé, lekvár és zselé is készíthető.

A friss leveleket tányérként, csomagolóanyagként alkalmazzák, de állatokat is takarmányoznak vele. Rostjaiból papír és textil is készül. Szintén rostjaiból sodornak köteleket, melyek nagyon nehezen korhadnak el, így nedves helyeken, például hajókon is jól használhatók.
A banán jótékony hatásai:

A banán kiváló káliumforrás. A kálium egy ásványi anyag, amely segíti a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.

A banán gazdag frukto-oligoszacharid forrás. Ez egy olyan prebiotikum, mely elősegíti a jótékony probiotikumok (hasznos baktériumok) szaporodását a vastagbélben.

A banán megóv a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteáz-gátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat.

A zöld banán rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztőrendszert bélelő sejtek működését, és ez által a szervezet könnyebben szívja fel a tápanyagot.

A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

Érdekességek a banánról:

– A banánok nagy részét Costa Ricaban, Mexikóban, Ecuadorban és Brazíliában termesztik.

– Egy átlagos amerikai több mint 13 kilogramm banánt eszik meg havonta.

– Több száz féle banán létezik a világon, amelyek érett állapotban lehetnek sárgák, vörösek, rózsaszínűek, lilák vagy akár feketék is.

– Az Egyesült Államokban a háztartások több mint 96%-a havonta legalább egyszer vásárol banánt.

– A banán hamarabb érik, ha már leszüretelték. Ha a fán hagyják megérni, a gyümölcs felhasad, az íze és állaga pedig gumiszerűvé válik.

– A banánfa a legnagyobb olyan növény, amely nem fás gyökérrel rendelkezik. Mérete elérheti akár a 9 métert is.

– Ha azt szeretnénk, hogy a banán hamar megérjen (egy éjszaka alatt), akkor helyezzük egy barna papírzacskóba egy almával vagy paradicsommal együtt.

– Minél érettebb a banán, annál édesebb. Ez azért van, mert az érés alatt a keményítő cukorrá alakul át.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése