2015. augusztus 3., hétfő

Bora Bora




BORA BORA szigete a Csendes-Óceán közepe tájékán az Egyenlítőtől délre található . Francia Polinézia egyik legismertebb szigete mely a Tásaság szigetek észak - nyugati részén, Tahititől 230 km-re, az ún. Szélcsendes szigetek övezetében található. Nevének jelentése tahiti maohi nyelven "elsőszülött", mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből.

Történelem:
 BORA -BORA történelme összefonódik Tahiti és szigetei történelmével. Több mint 1000 évvel ezelőtt érkeztek az első Polinézek Ázsia felől, hosszas tengeri vándorlás után benépesítve ezen szigeteket is. A XVIII. században több felfedező is járt itt. Sok romantikus történet is fűzödik Bora Borához, mint például a többször megfilmesített BOUNTY lázadás, vagy COOK kapitány élettörténete. Igen csak romantikus az első európai telepes James Connor története aki a Matilda nevű brit bálnavadászhajó XVIII.sz.-i hajótörésének egyik túlélője. Feleségül vett egy polinéz nőt, majd a sziget legdélebbi pontján telepedett le, melyet Matilda Pointnak (ma Matira Point) nevezett el. Bizonyára volt érzéke a széphez, mert itt található BORA BORA egyik legszebb öble a világhírű Matira öböl. Itt van a legszebb part is, valamint a legjobb szállodák. BORA BORA MATIRA HOTEL, vagy a luxus kategóriában INTERCONTINENTAL BORA BORA LE MOANA.

Látnivalók:
 BORA BORA mindössze 29 km2 területű, igy könnyűszerrel körbejárható akár a hagyományos és egyszer feltétlen ajánlatos "LE TRUCK" teherautóból átalakított helyi busszal (kb.1 óra alatt) vagy kerékpárral 2-3 óra alatt, kényelmeseben pedig bérautóval illetve motorral. A sziget körül a világ talán legszebb színű és vízű lagúnái találhatók a külső korallzátonyok védelmében. Igy nem csak élővilága sajátságos, hanem valóban csodálatos víz alatti és viz feletti kirándulásokat is lehet tenni. Bora -Bora vulkanikus szigetének közepén egy fantasztikus alakú hatalmas nagy hegy a Mount Otemanura (több mint 700 m magas) található több, valamivel kisebb hegycsúcs társaságában. Igy a sziget belsejébe tett JEEP SZAFARI kirándulás során nem csak csodás völgyeket, vízeséseket, trópusi ültetvényeket tekinthetünk meg ,hanem gyönyörködhetünk a Bora Borát körülvevő koralzátonyok és lagunák sokszínűsűgében, valamint a sziget belsejét uraló trópusi esőerdő buja zöld rengetegében is.

Transzfer, közlekedés:
A fősziget legnagyobb települése a pár száz lelket számláló Vaitepe, ide érkeznek a külső nagy lapos szigeten lévő néhai USA katonai repülőtérről a Bora Bora-ra érkezők is, egy az AIR TAHITI légitársaság által üzemeltetett ingyenes hajójárattal csomagjaikkal együtt. Bora Bora főszigetén lévő szállásokhoz. Hotel Matira, Bora Bora Mai Tai hotel, Bora Bora Intercontinental Le Moana Hotel, Bora Bora Sofitel, Village Temanauta. (Azon utasok akik a külső koralnzátony melleti kisebb szigeteken lévő Bora Bora luxus szállodákat választják) mint pld. Bora Bora Intercontinental Thalasso, vagy St Regis Bora Bora, vagy Bora Pearl Beach Resort, vagy Bora Le Meridien, vagy Hilton Bora Bora Nui Resort, vagy Four Seasons Bora Bora resort, (őket közvetlen a repülőtéri szigetről egyből a kiválasztott szállodához viszik gyorsjáratú kis motoros hajókkal, a csomagjaikkal együtt). Ezen külsö kis szigetekről naponta többször is van motoros hajó járat Bora Bora főszigetére, Vaiatape városkába ahol több kisebb szupermarket, étterem, bank, posta, ATM található.

Időjárás:
 Mikor utazzunk? Bora Bora szigetének trópusi- egyenlítői jellegéből adódóan két fő szezonja van: a novembertől áprilisig tartó csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magasabb páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75 %-a és rövid, de heves viharok jellemzők. A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau. Igy legcélszerűbb a nyári főszezonban felkeresni, mely júniustól- októbereig tart. Ezen belül július és augusztus a legkeresetebb időszak...

Forras : innen...

Kepek










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése