2015. augusztus 30., vasárnap

15 magyaros egytálétel


Lacikrumpli


hozzávalók / 5 adag

1 kg burgonya
50 dkg sertés rövidkaraj (kicsontozva)
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
1 db tojássárgája
1 db zöldpaprika
1 ek disznózsír (vagy napraforgó olaj)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint

elkészítés

A húst felszeleteljük, kiverjük, a szeleteket sózzuk, borsozzuk és pirospaprikával meghintjük.
A meghámozott krumpli felét nyersen felszeletelve (az alsó rétegbe kerülő krumplikarikák lehetnek vastagabbak, mert könnyebben átsülnek) a kizsírozott (kiolajozott) tepsi aljára terítjük, majd megsózzuk.
Elosztjuk rajta a hússzeleteket, rátesszük a karikákra vágott, megpucolt hagymát, amit előtte 3-4 ek olajon megdinszteltünk, rászórjuk a felkarikázott paprikát, végül beterítjük a maradék burgonyával.
Újra megsózzuk és megkenjük a tojássárgával elkevert tejföllel, kevés zsíradékot (vagy olajat) teszünk rá és forró sütőben megsütjük (kb. 1 óra alatt). Közben néha nézzünk rá, és ha túlságosan elkezdene pirulni a teteje, kissé mérsékeljük a hőmérsékletet.

Sztrapacska piritva


hozzávalók / 4 adag

5 db burgonya (nagyobb)
5 púpozott ek rétesliszt
2 evőkanál finomliszt (amennyit felvesz)
2 tk só
5 ek tejföl (a tálaláshoz)
1 ek sertészsír

elkészítés

A krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a sót, 5 púpos ek réteslisztet és annyi simalisztet, amennyit felvesz, hogy masszív tésztát kapjunk.
Lobogó sós vízbe szaggatjuk a masszát. Ha kész, szűrjük le.
Egy teflonba tegyünk kevés zsírt. Pirítsuk meg benne a tésztát, közben kavargassuk.
Tejföllel megöntözve tálaljuk. Jó étvágyat!

Kelkáposzta krokett



hozzávalók / 4 adag

1 kg kelkáposzta
5 dkg füstölt szalonna
1 kis fej vöröshagyma
2 db zsemle (tejben áztatott)
1 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint
1 dl napraforgó olaj

elkészítés

A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, utána kivesszük, lecsepegtetjük.
Húsdarálón ledaráljuk a hagymával, zsemlével és a szalonnával együtt.
A masszához keverjük a tojást, fűszerezzük. Ha túl nedves, zsemlemorzsát is adhatunk hozzá.
Kroketteket vagy pogácsákat formázunk, és forró olajban barnára sütjük.
Hasábburgonya illik hozzá.

Toros káposzta


hozzávalók / 4 adag

2 ek sertészsír
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
50 dkg sertéscomb
80 dkg savanyú káposzta
1 teáskanál fűszerpaprika
köménymag ízlés szerint
bors ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
borsikafű ízlés szerint

elkészítés

A zsíron megfonnyasztjuk a vöröshagymát, megszórjuk a pirospaprikával. Rátesszük a kockára vagdosott húst. Pároljuk mérsékelt lángon. Befűszerezzük (kivéve a borsikafüvet, mert az a végén adjuk hozzá). A fokhagymát is belenyomjuk. Néha megkeverjük.
Mikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a káposztát (ügyelve arra, ha nagyon savanyú, egyszer mossuk ki). Jól átforgatjuk a hússal. Kevés vizet hozzáöntve, lefedve, néha megkeverve, még kis vízzel pótolva készre főzzük. A borsikafüvet akkor adjuk hozzá, amikor majdnem kész.
Tejföllel, friss rozsos kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!

Baconnel rakott krumpli


hozzávalók / 4 adag

1 kg burgonya
20 dkg bacon
6 db tojás
3 dkg margarin
1 evőkanál finomliszt
2.5 dl tej
150 g tejföl
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
5 dkg sajt (reszelt)

elkészítés

A krumplit jól megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha kissé kihűlt, a héját lehúzzuk.
A tojásokat keményre főzzük.
A margarint felforrósítjuk, elkeverünk benne 1 ek lisztet, majd felengedjük a tejjel, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a tejföllel.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk margarinnal, és beleterítjük a bacon egyharmadát.
Erre karikázzuk a krumpli egyharmadát, kicsit sózzuk, rászeletelünk 3 tojást, és a bacon második harmadát.
Megint krumpli, erre egy kevés tejfölös szósz, tojás és bacon következik, majd a maradék krumplival befedjük.
Ráöntjük a tejfölös keveréket, és előmelegített sütőben sütjük.
Ha félig kész, megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük.

Tarhonyás csirkemell


hozzávalók / 4 adag

A húshoz
80 dkg csirkemell filé
5 ek napraforgó olaj
2 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika (nem árt, ha piros húsú)
1 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika (csapott)
só ízlés szerint
1 késhegynyi bors
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 dl víz
A tarhonyához
50 dkg tarhonya
2 ek napraforgó olaj
1 l víz

elkészítés

A csirkemellet felkockázzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot.
5 ek olajon a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, és addig dinszteljük, míg a hagyma sárgulni kezd.
Ekkor belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a húst, a zúzott fokhagymát és kevergetve addig sütjük, míg a hús kifehéredik.
Megszórjuk a fűszerekkel és lefedve, kis lángon addig pároljuk, míg a hús levet nem ereszt. Saját levében hagyjuk főni vagy 10 percig, így tartalmasabb lesz a szaftja. Ezután lassanként hozzáadagolunk kb. 1 dl vizet, és ezzel készre főzzük. Nem szabad sok levének maradnia.
Míg a hús készül, nekiállunk a tarhonyának. 2 ek olajon barnára pirítjuk a tésztát, majd felengedjük 1 l vízzel. (Nagyon óvatosan tegyük ezt, mert erősen gőzöl, fortyog, csapkod, könnyen megégethetjük magunkat.) Sózzuk és lefedve, néha megkevergetve, forrás után már csak kis lángra téve készre főzzük a tarhonyát. Mikor a levét már mind elfőtte, megnézzük puha-e. Ha nem, adunk még hozzá egy pici vizet, amivel pár perc alatt készre puhulhat.
Összeöntjük a pörköltet a tarhonyával, óvatosan, de alaposan átkeverjük, elzárjuk a lángot, és lefedjük az ételt. Így hagyjuk 10 percig, hogy a tarhonya a pörköltszaftot mind magába szívhassa.
Valamilyen idénysalátával kínáljuk.

Gyors tepsis burgonya debrecenivel


hozzávalók / 6 adag

1 kg burgonya
5 közepes fej vöröshagyma
petrezselyem ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
majoranna ízlés szerint (szárított)
ételízesítő ízlés szerint
0.5 dl napraforgó olaj
80 dkg debreceni kolbász (csemege)

elkészítés

A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, és négyfelé vágjuk.
Tepsibe fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával. Majd meglocsoljuk kevés olajjal, és átforgatjuk, keverjük, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fűszereket.
Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük kb. 15 perc alatt. Néha átforgatjuk.
Amikor már majdnem puha a burgonya, rádobjuk a karikára vágott kolbászokat, és még 10 -15 percig sütjük, hogy átsüljön a kolbász is.

Brassói aprópecsenye


hozzávalók / 5 adag

A húshoz
1 kg sertéstarja (vagy sertéscomb csont nélkül)
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj
A burgonyához
2 kg burgonya
3 dl napraforgó olaj

elkészítés

A húst megmossuk, megtöröljük, és kockákra vágjuk. A nagyon zsíros részeket eltávolítjuk.
Egy lábasban fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, akkor pótoljuk, míg a hús teljesen meg nem puhult.
Az ízesítést mindenki maga döntheti el, hogy milyen legyen. (Én most egy bolti fokhagymás fűszerkeveréket használtam.)
A puhára párolt húst zsírjára sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kockákra vágva, olajban megsütjük.
Amikor a hús szépen kipirosodott, fokhagymát aprítunk rá, majd a megsült krumplival egy nagy tálban óvatosan összekeverjük.
Díszítésnek petrezselyemmel hintetjük meg

Hagymás-gombás csirkemáj


hozzávalók / 4 adag

40 dkg csirkemáj
20 dkg gomba
4 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
1 kk majoranna
1 kk fekete bors (őrölt)
só ízlés szerint

elkészítés

A májat darabokra vágjuk, és annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi.
A gombát felaprítjuk, a paradicsomot gerezdekre vágjuk.
A felkarikázott vöröshagymát forró olajon üvegesre fonnyasztjuk, a tűzről lehúzzuk, beletesszük a paprikát, és ráöntünk két evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve beletesszük a gombát, sózzuk, és befedjük. Addig pároljuk, míg a gomba levet ereszt, majd a zsírjára sütjük.
A leszűrt májat a gombára tesszük, és állandó keverés közben fehéredésig pirítjuk.
Rászórjuk a majorannát és a borsot. Végül a paradicsomot is hozzáadjuk.
Befedjük, és 2 perc múlva lezárjuk alatta a lángot. Fedő alatt még 5 percig hagyjuk.

Krumplis tészta gombóc


hozzávalók / 4 adag

A krumplis tésztához
750 g tészta (fodros kocka, kifőzőtt )
9 db burgonya (felkockázott, sós vízben főtt)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek kacsazsír (vagy napraforgó olaj)
1 ek fűszerpaprika
só ízlés szerint (tengeri)
négyszínű bors ízlés szerint (őrölt )
A gombóchoz és a tálaláshoz
4 db tojás
8 evőkanál finomliszt (szükség szerint)
só ízlés szerint
négyszínű bors ízlés szerint (őrölt)
1 ek napraforgó olaj
10 dkg sajt (reszelt)
175 g tejföl

elkészítés

Egy tálba tesszük a megmaradt krumplis tésztát, áttörjük, sózzuk, borsozzuk, a felvert tojásokat beleöntjük, átkeverjük.
Beleteszünk annyi lisztet, amivel jó formázható masszát kapunk, nem kell túl sok, gombócokat gyúrunk belőle.
Lobogó, olajos, sós vízben kifőzzük.
Tálaláskor tejföllel és reszelt sajttal  kínáljuk.

Rakott karfiol


hozzávalók / 4 adag

1 db marhahús leveskocka
1 kis fej karfiol
1 teáskanál fűszerpaprika
2 dl tejföl
25 dkg darált sertéshús
1 bögre rizs
5 dkg reszelt sajt

elkészítés

A karfiolrózsákat apró darabokra vágjuk, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Figyeljünk arra, hogy még egy kicsit roppanósak maradjanak. Hideg vízzel leöblítjük.
A darált húst és a leveskockát a fűszerpaprikával együtt 2-3 percig pirítjuk egy nagyobb serpenyőben, majd felöntjük egy deci vízzel. A rizst megfőzzük.
Ha az összes hozzávaló kész, kivajazunk egy tortaformát. Először a riszt tegyük bele és jól nyomkodjuk le. Ez után mehet rá egy réteg hús és azt is nyomkodjuk le. Végül a karfiol.
A tejfölt elkeverjük a sajt felével, majd öntsük rá a karfiolra. A maradék sajtot szórjuk rá, letakarva 180 fokra előmelegített sütőbe tegyük. Kb. fél óra alatt készre sütjük, szeletelés előtt kicsit hagyjuk hűlni.

Agglegénytál


hozzávalók / 4 adag

80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes db paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 db tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint

elkészítés

A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük.
Külön lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplihoz, és a felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.

Rakott brokkoli


hozzávalók / 4 adag

1 kg brokkoli
15 dkg sajt (reszelnivaló)
2 dl tejföl
1 kk szerecsendió (őrölt)
só ízlés szerint
60 dkg csirkemell filé
4 gerezd fokhagyma
15 dkg bacon (szeletelt)
2 ek vaj

elkészítés

A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben feltesszük főni. A vízbe beledobunk 4-5 gerezd fokhagymát és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A csirkemellet végkony csíkokra vágjuk, megsózzuk és kevés olajon megsütjük.
Ha a brokkoli megfőtt, egy tűzálló tálat kivajazunk. A brokkoli felét az edény aljára tesszük. Erre jön a sült csirkemell. Ezt beborítjuk a csíkokra vágott baconnel, majd a maradék brokkoli kerül rá.
A következő réteg a tejföl és végezetül a reszelt sajt kerül a tetejére.
Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarna nem lesz. (kb. 20-25 perc)

Hagymás burgonya-rétes


hozzávalók / 4 adag

Tészta
1 kg burgonya
25 dkg rétesliszt
3 evőkanál búzadara
2 kávéskanál só
1 dl napraforgó olaj
4 ek tej
5 dkg olvasztott vaj (vagy olajjal a kenéshez)
Töltelék
2 közepes db vöröshagyma
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint

elkészítés

Tészta
A burgonyát héjában megfőzzük, legjobb este, hogy másnap könnyebb legyen meghámozni és lereszelni.
Hozzáadjuk a lisztet, a darát, a sót, az olajat, a tejet, és összedolgozzuk. Két egyenlő részre osztjuk.
Lisztes deszkán egyenként kinyújtjuk, mint a beiglit, megkenjük a sült hagymával, felcsavarjuk, és kisebb méretű, kiolajozott tepsibe helyezzük, kézzel laposabbá nyomkodjuk. A másikkal is ugyanígy járunk el, kinyújtjuk, megkenjük sült hagymával, feltekerjük, majd a másik mellé helyezzük, nyomkodjuk lapossá.
Sütés előtt késsel felvágjuk szeletekre, lekenjük olvasztott vajjal, de lehet olajjal.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára, finom ropogósra megsütjük.
Töltelék
A megtisztított hagymát kockára vágjuk, és olajon, megszórva kevés sóval megfonnyasztjuk.

Hortobágyi húsgombóc


hozzávalók / 3 adag

Húsgombóc
40 dkg darált sertéshús
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
2 ek zsemlemorzsa
Ragu
1 dl napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
1 közepes db tv paprika
1 kis db pritaminpaprika
1 közepes db hegyes erős paprika (elhagyható)
50 dkg csiperkegomba
3 ek sűrített paradicsom
2.5 dl víz
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.5 dl tejföl
1 csapott ek finomliszt

elkészítés

Húsgombóc
A darált húst összekeverjük a tojással, ízesítjük, és annyi morzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Hűtőbe tesszük, ezután diónyi gombócokat formálunk belőle.
Ragu
Egy nagyobb serpenyőben készítsünk pörkölt alapot, olajon a hagymát megpirítjuk, adjuk hozzá a felkockázott paprikákat, a felszeletelt gombát és a sűrített paradicsomot.
Pár percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a húsgombócokat, és öntsük fel kb 2,5 dl vízzel. Ízesítjük, fedővel lefedjük, és készre főzzük, néhányszor megrázogatva a serpenyőt.
Ha a gombócok megfőttek, a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd a raguhoz öntjük. Szükség esetén kevés vízzel hígítjuk, összeforraljuk, és galuskával kínáljuk.
elkészítettem: 8 alkalommal

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése