2015. október 28., szerda

A különleges és értékes fekete dió



A fekete dió (Juglans nigra) az egyik legrégibb gyógynövényünk. Az indián népek például porrá őrölték a fekete dió kérgét és ezzel gyógyították a gombás bőrfertőzéseket és elhajtották a szervezetből a bélférgeket. A feketedió termésburkát addig főzték, míg sűrű állagú nem lett, így kenőcsként alkalmazták a testfelszíni megbetegedéseken. A feketedió kérgében lévő anyagoknak bőrösszehúzó hatásuk van. A kéregből főzött teát iszogatva, vagy szimplán csak a nyers kérget rágcsálva a fogfájást is orvosolni tudták az indiánok, amit később a telepesek is átvettek.


A feketedió termés-buroklé szemölcseltüntető hatását is kimutatták a kutatók. A zöld termésburok fekete-barna leve jelentős mennyiségű, szerves kötésű jódot tartalmaz. A gyógyításhoz és a fertőtlenítéshez ez a jód intenzíven hozzájárul. Hasonlóan az európai diókhoz koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentő hatása van az esszenciális zsírsavtartalomnak köszönhetően. Ezek a zsírsavak felelősek a szívműködés szabályozásáért, az inzulin hasznosításáért és még hangulatfokozó hatása is van.

127 éve már tanulmányozták

A fekete dió sokrétű felhasználásának tudományos vizsgálatát először 1886-ban Lillie J. Martin végezte el. Megállapította, hogy a dió fő hatóanyaga a juglon és a tannin. Ezen kívül még számos illóolajat, illó savakat, viaszt, gyantát, glükozidot, gumit és kristályosító anyagot is kimutatott a vizsgálat során. Az európai diófélékkel ellentétben a fekete dió nem tartalmaz alumíniumot, de jelentős mennyiségben vannak jelen olyan szervetlen anyagok, mint a szelén, vas, króm és a kálium, ami tovább fokozza a fekete dió gyógyhatását és felhasználásának spektrumát.

Más részei is hasznosak

A feketedió leveléből készült teafőzet külsőleg, belsőleg egyaránt hatékonyan alkalmazható. Szintén összehúzó és fertőtlenítő hatása van. A régi indián népek az atkákat és a poloskákat űzték ki vele magukból és élőhelyükről. Mai napig gombaölőként, fertőtlenítőként használják és folyamatosan szedik. A szobrászok nagyon kedvelik magát a fát. A belőle készült szobrok, tárgyak különleges szépségűek és még a modern ember is gyógyító hatást feltételez a belőle készült alkotásoknak is.

Forras : innen...

1 megjegyzés:

  1. Üdv. Örülök a leírtaknak. Lakókörnyezetemben egy egész erdőrész van belőle. Magam is sokat fogyasztottam a feltört dió tartalmát. Ízletes, de nehezen lehet kicserkészni a tartalmát. :)

    VálaszTörlés