2015. október 27., kedd

Mata Hari a titokzatos táncosnő


Mata Hari szerepéről ugyanis a mai napig megoszlanak a vélemények. Életét számtalan titok, és rejtély övezi. A világ egyik legjobban ajnározott, legszebb, és legelegánsabb nőéről beszélünk, akit a századelő legkíválóbb tervezői öltöztettek. Kivégzése után azonban ezek az ismeretségek is a homályba vesztek ugyanúgy, mint ahogy az egykori barátok, szeretők, vagy rajongók egyike sem érezte fontosnak, hogy illő végtisztességben részesítse Mata Harit.
Margaretha Geertruida “Margreet” Zelle 1876-ban Hollandiában, viszonylag jómódú családban látja meg a napvilágot. A kislány kiemelkedik feltűnő szépségével kortársai közül, ezért igencsak elkényeztetik. A boldog gyerekkort bizonytalan tinédzser évek követik. Tizenötéves korában édesanyja meghal, majd ugyanebben az évben apja vállalkozása is csődbemegy. A kislány nagybátyjához kerül, aki ovónónek taníttatja. Sajnos az iskolában már megcsillan Margaretha szexuális vonzereje: az iskola igazgatójával keveredik szerelmi afférba,ami után, az akkori erkölcsi mércének megfelelően nem az igazgatót, hanem a tinilányt távolíttatják el az intézményből.
Tizenkilenc évesen visszakerül nagybátyjához, és talán kalandvágyból, talán a szabadságot remélve, válaszol egy házassági hírdetésre. John MacLeod holland ezredes 21 évvel idősebb a lánynál, viszont gazdag.


A frigy létrejön, az anyagi biztonság garantálva van. Hamarosan megszületik a pár két gyermeke is, majd a család Jáva szigetére költözik. A kezdetben boldog idill hamarosan rémálommá változik. MacLeod nem tudja levetkőzni durva természetét, rengeteget iszik és gyakorta bántalmazza feleségét, gyermekeit és alkalmazottait is.



Egy hajóút során a gyerekek csúnya ételmérgezést kapnak, s a kisebbik gyermek, a fiúcska meg is hal. Máig tisztázatlanok a körülmények, de a helyiek szerint egy szolgáló áll a mérgezés hátterében, megbosszulandó az ezredes veréseit. Margarethe eddigre már teljesen eltávolodik férjétől, aki természetesen szeretők tucatját látogatja az egzotikus környéken. Igaz a feleség is megfordul nem egy tiszt ágyában. Rebesgetik, hogy a gyors visszautazást az is indokolta, hogy Margarethe megkéselte a mérgezőt.


Hazájába visszatérve beadja a válókeresetet, a bíróság a férjnek ítéli a gyermeket. Az egykori férj nem hajlandó volt feleségének a megítélt járandóságot kifizetni, ezért Margarethe Zellé-nek, azaz Lady MacLeaod-nak igencsak leleményesnek kell lennie.


1903-ban Párizsba utazik. álma, hogy színésznő legyen, meghiúsul. Festőknek áll modellt, cirkuszokban lép fel. Csúfosan kudarcot vall. Visszatér Hollandiába, de elhatározza, hogy fényes karriert fog építeni. Két év múlva újra visszautazik a fény városába, és áruba bocsájtja egyetlen vagyonát, amije maradt: a szépségét.


Kurtizánként megteremti az anyagi alapot arra, amire mindig is vágyott, hogy színpadon állhasson. Több nyelvet beszél, előkelő viselkedése, műveltsége, és kivételes humor kiemeli a párizsi prostituáltak közül. Hamarosan számos hódoló, mecénás veszi körül. Ő pedig egy szállodai szobában, lépésről lépésre kidolgozza a nagy tervet. Megszületik Mata Hari, a táncosnő.


Első fellépésére 1905 márciusában a Guimet Orientalisztikai Múzeumban kerül sor. Jelmezét a múzeum névadó mecénása biztosítja a gyűjteményből. Óriási sikert arat. Ezek után már nincs szüksége kölcsön jelmezekre.


Első komoly fellépésére nem kisebb személy, mint Erté tervezi a jelmezét. (róla ebben a korábbi posztban olvashattok) Fellépőruháinál egy fontos szabályt kell akkor, és minden más alkalommal figyelembe venni: a melltartót sosem veszi le. Már ha férfiak is vannak a nézőtéren… Ahogy a korabeli leírások tanúsítják leszbikus estélyeken nem tartotta magát ehhez a szabályhoz, női közönség előtt nem hagyott magán egyetlen ruhadarabot sem..


Egyesek szerint a kor töltött galamb ideáljával szemben Mata Hari szerény kebelmérettel rendelkezett, ezt kívánta leplezni a melldíszekkel. Mások pedig az agresszív exférj okozta sérülések takarásaként gondoltak a díszes fém melltartókra. Lehet, hogy az igazság pedig Mata Hari zseniális marketingjében rejlett. Száz év múltán is ezt latolgatjuk, vajon miért hordott melltartót. A fotókról is látszik hogy milyen átéléssel táncolt, és milyen erotikus kisugárzása lehetett.



Mai értelemben sztriptíztáncosnőnek, vagy burlesque táncosnak neveznénk Mata Harit, aki táncai végére meztelenre vetkőzött. Igaz, ebben sem lehetünk biztosak, hiszen többen állították, hogy testszínű trikót viselt magán. Jómagam ezt kétségbe vonnám, hiszen abban az időben nem állt a textilipar még azon a szinten, hogy megtévesztő testdresszt lehessen készíteni. Egy kezeslábasba bújtatott nő pedig nem okozott volna sosem ekkora hisztériát. Erotikus képeslapok készülnek róla, a kor leghíresebb fotográfusai által. ezeken a képeken pedig sokszor vitathatatlanul meztelen.


A következő hónapokban sorra fogadják őt Franciaország és Európa előkelő szalonjai, műsora mindenhol az est fénypontjának számít. Fantasztikus gyorsasággal emelkedik karrierje: Madrid, Berlin, Monte-Carlo, Bécs, sőt még Kairó is a lába előtt hever, hódolói közé tartoznak arisztokraták, katonatisztek, sőt uralkodóházak tagjai is. Viszonyba keveredik Puccinivel, de az orosz balett zsenijével Gyagilevvel is. Ez utóbbival össze is vesznek. Mata Hari sosem tesz le komoly színpadi karrierről szőtt álmairól. Próbatáncra jelentkezik az Orosz Baletthez, de mivel egy meztelen táncbetétet kérnének csak tőle, ezt sértődötten visszautasítja.


Hódolói ellátják mindennel, ami szem-szájnak ingere. A legnagyobb tervezőknél készítteti ruháit: Poiret (róla itt olvashattok), illetve Lucile (róla itt olvashattok) is komoly összegekkel gyarapszik Mata Hari vásárlása nyomán. Szomorúan jegyzem meg, hogy ezek a tervezők, akiket jócskán gazdagított Mata Hari, a későbbiekben szinte minden nyomot eltűntettek, ami a táncosnővel való együttműködésükre utalt. Szinte lehetetlen fellelni közös képet,vagy ruhatervet. Pedig bizonyára voltak ilyenek.
Európa legjobban fizetett kurtizánja,és ünnepelt táncosnő. Több nyelven is beszél, s mivel semleges országból származik, szabadon utazgat Európában még azután is, amikor 1914 augusztusában kitör az I. világháború. Szerencsétlenségére betegesen vonzódik az egyenruhás férfiakhoz, így ebben a zűrzavaros időben be is vonzza a bajt. Kapcsolatba kerül a francia politikai és gazdasági elit több tagjával is. A német titkosszolgálat pedig felfigyel kapcsolatrendszerére, megzsarolja és beszervezi.


A háború idejére komoly problémákkal találja szemben magát. Sikerén felbuzdulva Mata Hari klónok lepik el Párizst, akik fiatalabbak bevállalósabbak, és olcsóbbak. A táncosi karrierjét későn, harminc évesen kezdő Mata Hari pedig nem fiatalodik, hanem gyarapodik, mármint ami a súlyát illeti. Még mindig megkapó szépségű,és hihetetlenül elegáns, de gondolnia kell a jövőjére. Lassan szeretné abbahagyni a szerelmi szolgáltatásokat, és megállapodni.


Kapóra jön számára a titkosszolgálat milliós ajánlata. 1917-ben ismét Párizsban van. Letartóztatják. Ma kirakatpernek neveznénk, ami vele történik. Szeretőinek sora ül a bíróság termében, de kegyelmet mégsem járnak ki számára. Öt hónapon át tartják bizonytalanságban, míg 1917 október 15-én kivégzik. Halála napján is hű marad híres eleganciájához: a legszebb ruháját veszi fel, fejére kalapot tesz, kezére kesztyűt húz. Elutasítja a kötést, szembenéz a sortűzzel. Holttestéért nem jelentkezik senki, így azt az Anatómiai Múzeumba szállítotják, fejét pedig később híres bűnözők testrészei mellett állítotják ki. A fej a későbbiekben eltűnik a múzeumból.
2001 októberében a Mata Hari Alapítvány és Leeuwarden városa keresetben kéri a francia igazságügyi hatóságoktól az 1917-ben hozott ítélet felülvizsgálatát. Bebizonyosodik, hogy Mata Hari sosem volt kém. Vagy mégis?
Élete rendezők tucatját ihelette meg. Greta Garbótól, Marlene Dietrich, Asta Nielsen, és Jeanne Moreau is játszott a keleti kémnő ihlette figurákat.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése