2015. október 22., csütörtök

10 szigetváros a világ minden tájáról


A világon rengeteg lakatlan sziget létezik. Az ezen a listán szereplő szigetek egykor szintén lakatlanok voltak, de azután annyira erősen városiasodtak, hogy végül a sziget egésze beépült, létrejöttek a szigetvárosok.

Lindau
Lindau történelmi városa az osztrák, német és svájci határ találkozásánál fekszik a Konstanzi-tó (Bodensee) keleti részén. A kb. 30.000 lakosú várost egy híd és vasút kapcsolja össze a szárazfölddel. Tele középkori és favázas épületekkel a szigetváros nagyon népszerű látnivaló.


Santa Cruz del Islote
Kolumbia karibi partjainál található Santa Cruz del Islote, mely nem hivatalaosan a világ legnépesebb szigete. 1 hektáros területén 90 ház áll, melyben 1200 ember él. A szigetlakók egy közeli szigeten temetkeznek, mivel temetőnek már nem jutott hely. Focizni csak a szomszédos Mucura-szigeten lehet, mert Santa Cruz egyetlen tere nagyjából feleakkora csupán, mint egy teniszpálya.


Isola dei Pescatori
Isola dei Pescatori (Halászok szigete) a legészakabbi a Borromeo-szigetek három tagja között, melyek a Lago Maggiore-ben fekszenek. 50 fős népességével ez az egyetlen közülük, mely egész évben lakott. Egy szűk utca fut végig a szigeten, amihez macskaköves sikátorok kapcsolódnak, valamint egy sétány, amire körbe vezet a szigeten. A sétányt általában elönti a víz, a vele szemben álló házakat ennek megfelelően építették meg. Míg a halászat hagyománya ma is él a faluban, a sziget festői szépsége egyre több turistát vonz, így a helyieknek az idegenforgalomból is mind több bevételük származik.


Mexcaltitan
Mexacltitán egy kis mesterséges szigetváros Mexikó csendes-óceáni partjainál. A város alacsonyan fekszik a mocsárban, a mangrovékkal szegélyezett csatornával körülvéve. A júniustól októberig tartó esős évszakban a víz elárasztja az utcákat és csak csónakkal lehet közlekedni. Egyes kutatók szerint Mexcaltitán nem más, mint a legendás Aztlán, az aztékok őshazája. Az itt élők elsősorban rákászattal foglalkoznak, a garnélák a parton szárítkoznak és az egész városban szanaszét szaladgálnak.


Čiovo
Čiovo Horvátország szigete, a Trogir riviéra része, a Közép-Dalmáciai partszakaszon. A szigetet híd köti össze Trogir óvárosával. A sziget keleti irányban egészen Splitig elnyúlik. Čiovo területe 28,8 négyzetkilométer, legmagasabb pontja a 217 méter magas Rudine domb. A szigeten 1888 óta működik a Trogir-i hajógyár. Čiovo a történelem előtti időkben is lakott volt, a középkorban karanténként szolgált a leprások számára. A XV. században kezdett növekedni a sziget lakossága, ekkor nagy számban telepedtek le itt a törökök elől menekülők.


Nesebar
Gyakran nevezik a Fekete-tenger Gyöngyének Nesebar szigetvárost, mely több mint 3000 éves történelme során nyerte el mai arculatát. A város legrégebbi részei a szigeten találhatók, melyet egy mesterséges, keskeny töltés köt össze a szárazfölddel és ez a bizonyíték arra, hogy számos különböző civilizáció élt itt az idők során. Sokan úgy vélik Nesebar városában van a legtöbb egy főre jutó templom. A város a keleti ortodox építészet gazdag örökségével büszkélkedhet.



Flores
Flores a Petén Itzá-tóban található, melyet egy móló köt össze a szárazfölddel, ahol az ikervárosok, Santa Elena és San Benito vannak. Flores szigete volt az utolsó független maja állam, mely a spanyol hódítók birtokába került. Városuk, Noh Petén (szó szerint Város-sziget) 1697-ben pusztult el, amikor a spanyolok csónakokon érkezve támadták meg.
A turisták általában a közelben található Tikal híres maja romjai miatt látogatnak el ide. De maga a szigetváros is nagyszerű látnivaló, tele gyarmati stílusú, piros tetős épületekkel, keskeny, macskaköves utcákkal, történelmi templomokkal, rengeteg hotellel és étteremmel. Az utazók hamar rájönnek, hogy ez a város nem csupán átutazóhely, hanem önmagában is értékes.


Malé
Malé a Maldív-szigetek fővárosa és egyben legnépesebb települése. Több mint 100.000 ember él az apró szigeten. Mivel nincsenek környező területek, minden infrastruktúra magában a városban kapott helyet. A vizet a talajvízből nyerik, az áramot dízel generátorok szolgáltatják. A szilárd hulladékot a közeli szigetekre szállítják, ahol lagúnákat töltenek fel vele. A nagyobb repülőtér sziget a közelben szintén így épült.


Manhattan
Manhattan egyike New York öt városrészének és az emberek többségének elsőként ez ugrik be New York városáról. Manhattan nem más, mint egy szigetváros, ahol New York legfontosabb látnivalóit találjuk. A Manhattan elnevezés a Lenape néptől származik, akik az európaiak megjelenése előtt éltek itt. A szó jelentése “sok hegy szigete”. 1625-ben a hollandok Manhattan szigetén építették fel az erődjüket, amit New York város születésének tartanak. Ma Manhattan egyike a legsűrűbben lakott szigetvárosoknak a világon, 2008-ban 1.634.795 ember élt a sziget 59.47 km2-es területén.


Velence
A csatornáiról híres Velence egy 117 szigetből álló szigetcsoporton épült fel, melyeket összesen 455 híd köt össze. Az óvárosában a csatornák töltik be az utak funkcióját, a közlekedés szinte kizárólag vízen és gyalog történik.

A szigetváros lassan süllyed, az őszi és téli időszakban a Piazza San Marco, a város legalacsonyabban fekvő pontja teljesen víz alá kerül.Az elmúlt 1000 évben kb. 7 cm-t süllyedt minden évszázadban, de a jelentések szerint csupán az elmúlt században 24 cm-t süllyedt a város. Ennek valószínűleg köze van az Adria vízszintjének emelkedéséhez, mellyel párhuzamosan Velence alapjai folyamatosan süllyednek. Az egyik javasolt megoldás magasabbra emelni a várost a tengerszint fölé úgy, hogy a szigetváros alatti talajba vizet pumpálnak.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése