2015. október 21., szerda

Kolumbusz


1492-ben Kolumbusz elindul felfedezni Nyugat Indiát. Útját a spanyol király és királyné szponzorálja, nagy nyereség reményében.

Aragóniai Ferdinánd és Kasztiliai Izabella nem véletlenül támogat egy ilyen kétes kimenetelű vállalkozást, ugyanis ez az utolsó reménységük. Az ország háborút folytat a mórok ellen, továbbá sokat költekezetek a katolicizmus terjesztése érdekében és ezek miatt az ország kasszája kiürült.

Tudta-e Kolumbusz, hogy hova indul?

Úgy tűnik, hogy sejtette. De nem mondhatta. A sumer leírások és térképek bizonyítják, hogy az első fejlett civilizáció képviselői elhajóztak akár kelet, akár nyugat irányába és elérték Dél Amerikát.

Kolumbusz tudta, hogy hova indul, még ha nem is ezt mondta, ugyanis kapott egy térképet Paolo de Pazzo Toscanellitől, aki asztrológus, matematikus, és földrajz tudós volt Itáliában és az egyház nem nézte jó szemmel tudását. Már csak ezért is el kellett hallgassa Kolumbusz az igazi uticélját.

Toscanelli 1474-ben készítette el a térképét, az eredetit elküldte a Portugál királynak, a másolat jutott Kolumbusz kezébe. A tudós állította, a sumer származású és többször átmásolt térképek alapján, hogy a Föld gömb alakú. Ez a véleménye nem aratott sikert az egyháznál.


Sok térkép maradt fenn 1351, 1367-ből, amelyek már a Japán szigetet is ábrázolják, más térképek mutatják Amerikát, Antarktiszt, még pedig úgy, ahogy közvetlenül a Vízözön után kinéztek, mikor a jégtakaró belecsúszott az óceánokba.

A legismertebb korabeli térképeket Piri Reis török admirális készítette, aki nagyon sok részletes és meglehetősen pontos térképpel ajándékozta meg korát. Készített ország, kontinens és világtérképet, akkor, amikor még messze nem ismerték az egész Földet. Saját leírásai alapján, a térképek nagy részét olyan források alapján rajzolta, amelyek Nagy Sándor Macedón uralkodó idejéből származnak.


A bal oldali kép egyszerre ábrázolja Európát, Amerikát és Antarktiszt, a jobb oldali pedig magát a Földgömböt, akkor, amikor még ez messze nem volt közismert.

További érdekesség, hogy Piri Reis 1513-ban készült térképe helyesen ábrázolja az amerikai kontinens fő hegységeit, folyóit, a partszakaszt. A térképről, azt összevetve a valósággal, kiderül, hogy a hegyek úgy lettek rajzolva, ahogy azok megpillanthatók a tenger felől, hajóval közeledve, és nem képzeletből rajzolva. Tehát valaki aki járt ott, lerajzolta, pontosan, precízen.

Ahogy Kolumbusz naplóiból kiderül, ő hitt egy távoli, még fel nem fedezett földrészben, ahol valamikor nagy jólét volt, minden aranyból van, hitt egy Atlantisz létezésében. Induláskor rendelkezett is néhány térképpel, melyek ha nem is teljesen, de azért nagyjából egyeztek, és mindegyiken ott szerepelt az amerikai kontinens a valós helyén. Azonban ezt nem lehetett megmondani, mert egy kétes útba nem fektet a királyi család, illetve az egyház sem támogat egy tudományos, technikai sikert, akkor, amikor a lényeg az egyház térhódítása volt.

Így aztán maradt hivatalosan az uticél, India további felfedezése.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése