2015. október 29., csütörtök

Gyermekmunkások az 1900-as évek elején az Egyesült Államokban


A következő képeket Lewis Wickes Hine (Oshkosh, 1874. szeptember 26. – Hastings-on-Hudson, 1940. november 4.) amerikai fotográfus, szociológus készítette az 1900-as évek elején Amerikában. A férfi kamerájával küzdött a társadalmi igazságosság kivívásáért és a gyermekmunka eltörléséért. Erőfeszítései a felkavaró képek publikálása után célba értek: az amerikai kongresszus 1916-ban korlátozta az országban gyermekmunkát.


Szociológus professzorként Hine kezdetben az Ethical Culture Schoolban kereste a kenyerét, s osztályával a közeli Ellis Islandre szervezett tanulmányutakat, ahol a csoport az Egyesült Államokba érkező bevándorlók tömegét kezdte fényképezni. Hine ezekben az években ébredt rá, hogy a fotográfia az ő igazi hivatása. 1906-tól a Russell Sage Foundation munkatársaként a Pittsburgh Study szociológiai kutatás keretében Pittsburgh városában acélipari munkások mindennapjait dokumentálta. 1908-tól a gyermekmunka felszámolásért küzdő National Child Labor Committee (NCLC) alkalmazásában járta az országot. Több mint egy évtizeden keresztül fotózta a gyermekmunkások viszontagságos életét.


Hine fotográfusként és oknyomozóként sorra járta a különböző gyárakat és bányákat, s titokban készített felvételeket az ételhordójában becsempészett kamerájával, mindezt azért – mint mondta –, hogy „megmutasson dolgokat, amelyeket meg kell változtatni” –, akár életének kockáztatása árán is. Hine mindent bevetett: öltözött képeslap- és Bibliaárusnak, volt tűzvédelmi szakember és az ipari forradalmat dokumentáló műszaki fényképész is. A felvételek készítése közben Hine információkat gyűjtött a gyerekekről: mennyi idősek, kik ők, mióta dolgoznak ott és mivel foglalkoznak. Hine találkozott mindössze 4, 5 és 6 éves gyermekmunkásokkal is.



Fényképezett gyárakban, bányákban, Nyugat-Virginiában üveghutákat, Észak-Karolinában textilgyárakat látogatott meg. Hine felvételei voltak az első képes bizonyítékok a dolgozó gyermekek sanyarú helyzetéről: szegénységről, szenvedésről, nélkülözésről. Több ezer felvételt készített, melyeket az NCLC a gyermekmunka elleni kampányaihoz használta fel: a szervezet saját kiadványaiban, többek között a The Survey magazinban, plakátokon, előadásokon jelentette meg őket. Hine fotódokumentumai jelentősen hozzájárultak az NCLC törekvéséhez, az amerikai gyermekmunka felszámolásához.








Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése