2015. október 28., szerda

Amerika 10 titokzatos vidéke


Amerikában igencsak megszaporodtak manapság a hihetetlen történések és az UFO észlelések. A monumentális hegyek, a kies sivatagok és a sötét erdők minden ember fantáziáját megmozgatják – akár hisznek a rejtélyes jelenségekben és a csodákban, akár nem. Halloween közeledtével most rövid kirándulásra hívunk, melynek során bejárjuk a kontinens 10 legmisztikusabb vidékét – hogy a végén saját maga dönthesse el mindenki, hisz-e a legendákban.


1. Racetrack Playa, Death Valley National Park, Kalifornia

A LEGENDA: Az emberek hosszú évek óta tanácstalanul vakarják a fejüket, ha Racetrack Playa szóba került. Az úgynevezett „Vitorlázó Kövek” ugyanis időnként vándorútra kélnek, hosszú csíkokat hagyva maguk után a homokban.

TÉNYEK: A geológusok legnagyobb gyönyörűségére mégis van magyarázat erre a furcsa jelenségre. Akarom mondani: valószínűleg. Mert még senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy az elmélet helytálló. Eszerint: télen, mikor szárazabbra fordul az idő, a kiolvadt, nedves sziklákat könnyebben csúsztatja a szél.


2. Mount Shasta, Redding, Kalifornia

A LEGENDA: A Cascade-hegységhez tartozó Mount Shasta Oregontól 60 mérföldre található. A ködös, hófödte csúcsra a világ minden tájáról érkeznek, mivel a hippik, de még a buddhista szerzetesek is egyfajta „kozmikus erőközpontnak” gondolják. Emellett számos legendák fontak köré: UFO észlelésekről, teleportálásokról, kristálybarlangokról, katonai bázisokról, sőt, sokak szerint a 12.000 évvel ezelőtt történt atlantiszi katasztrófa túlélői is itt élnek.

TÉNYEK: Az itt keringő történetek ösztönözték 1933-ban James Hilton írót, hogy megírja a regényét Shangri-La idillikus közösségéről, aki távol él a romlott civilizációtól. Ez lett az Eltűnt horizont című klasszikus. Persze a néphez a világ különböző tájairól is merített ihletet, és pusztán fikció.


3. Skinwalker Ranch, Uintah Basin, Utah

A LEGENDA: A titokzatos hely nevét a Star Wars ikonikus karakteréről, Luke Skywalkerről kapta. A 480 holdas területhez számos történet kapcsolódik: föld alól előtörő zajok, körpályán mozgó kék fények megjelenése, az állatok furcsa agressziója, sőt, állatcsonkítások is sűrűn előfordulnak itt.

TÉNYEK: Az ősi indián folklór szerint a helyen sötét energiák uralkodnak. Jelenleg egy természetfelettivel foglalkozó kutatószervezet, a National Institute for Discovery Sciences vizsgálja a környéket.


4. Oregon Vortex, Gold Hill, Oregon

A LEGENDA: Azoknak, akiket nem riaszt vissza a szédülés, kifejezetten érdekes lehet Oregon Vortex. A hely arról nevezetes, hogy a labdák felfelé gurulnak, a seprűk megállnak a nyelük hegyén, az emberek pedig olykor úgy tűnik, hirtelen megnőnek, majd összemennek a furcsa térben, a „Misztériumok Házában”.

TÉNYEK: Valószínűleg valamiféle furcsa, gravitációs trükk vagy hiba állhat a háttérben. A Föld mágneses mezőjének központosulása, vagy természetfeletti erők okozzák a jelenséget? Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az állatok messze elkerülik a különös területet.


5. Paulding, Michigan

A LEGENDA: Már több mint egy évszázada, tiszta éjszakákon látni vélik a különleges „pauldingi fényeket”. A város négy pontjában tűnnek fel, óramű pontossággal a furcsa piros, fehér és zöld fénygömbök, amik aztán az erdő szélén táncolnak. Egy történet szerint egy vasúti fékező szelleme ijesztgeti így a lakókat.

TÉNYEK: Aggodalomra semmi pánik. Állítólag csak a helyi csillagvizsgálók fénye látszódik ilyenkor. Állítólag.


6. Coral Castle, Homestead, Florida

A LEGENDA: Korall-kastély. Gyönyörű, nem igaz? Az 1100 tonna mészkőből épült megalitikus építmény nagyobb és nehezebb, mint néhány egyiptomi piramis, vagy akár a Stonehenge. A Miamitól 25 mérföldnyire fekvő épületet egy bizonyos Edward Leedskalnin épített 1923 és 1951 között, akit a menyasszonya elhagyott esküvőjük előestéjén. Nade mégis milyen módszerrel épülhetett a kastély?

TÉNYEK: Leedskalnin azt állította, hogy ismeri a nagy piramisok szerkezetének titkát, és lebegő köveket is látott már. Mivel eddig nem rukkoltak elő más, tudományos magyarázattal kénytelenek vagyunk hinni ennek az úriembernek. Vagy mégsem?


7. Sattva Sanctuary, Trout Lake, Washington

A LEGENDA: Ez a hely az UFO-tevékenységek hihetetlen melegágya. Erdősített farm, spermaszerzés, különböző rituálék – hát, nem szívesen laknánk arrafelé. Ijesztő, undorító és furcsa placcnak hangzik. Igazság vagy szemfényvesztés? Szinte mindegy.

TÉNYEK: A Mount Adams lábánál lévő helyet sokan látogatják: turisták, okkultisták, kutatók, és rengetegen számolnak be furcsa jelenségekről. Bizony, nem csak a laikusok! Állítólag sok hang-és képfelvételt sikerült dokumentálni, és az egyik ilyenen 50-féle különböző, beazonosíthatatlan hang-és képjelenséget találtak. Érdekesség, hogy a „repülő csészealj” kifejezés is innen származik 1947-ből, amikor egy bizonyos Kenneth Arnold furcsa tárgyat pillantott meg a tiszta égbolton…


8.Ringing Rocks Park, Bucks County, Pennsylvania

A LEGENDA: Egy 128 holdas erdő sötét mélyén rejtőznek a hatalmas kődarabok, amiket „Csengő Szikláknak” neveznek. Ütésre csilingelnek akárcsak a harangok, és úgy hangzik, mintha fémből lennének. Nyaranta kíváncsi turisták ezrei látogatják meg a különös helyet, hogy csapatokba verődve „sziklakoncertet” adjanak.

TÉNYEK: A tudósok rájöttek, hogy a kövek egy vulkanikus anyagból, diabézből vannak. Arra viszont nem találtak magyarázatot, hogy mégis hogyan képesek így zenélni, miért a hegy tetején helyezkednek el és nem a lábánál – talán egy lavina vagy egy gleccser az oka, hogy a sziklák itt ragadtak.


9. Mel’s Hole, Manastash Ridge, Washington

A LEGENDA: Egy kilenc láb széles feneketlen lyuk és egy szemétdomb fekszik Mel Water tulajdonában a Washington állambeli Ellensburg közelében. A misztikus gödör állítólag feléleszti a döglött állatokat. Egyesek szerint a lyuk a titokzatos „Üreg Világba” vezet, amihez elméleteket gyártottak, elsőként Edmond Halley 17. századi csillagász. Merthogy a legfontosabb kérdés: hol ér véget, és hová vezet a lyuk?

TÉNYEK: Egykori tulaja, Waters – aki azóta elköltözött- egszer leeresztett egy 15 mérföldes horgászzsinórt, ám az sosem ért le a gödör aljára. Azt is állította, hogy az üreg olykor fekete sugarakat lő ki magából, melytől felélednek az állatok – egy szomszédjának halott kutyája is életben tért vissza. Akár vicc, akár nem, a mai napig nem tudjuk, mit rejt a mély.


10. Michigan-tó, a Michigan szörny lakóhelye

A LEGENDA: A Michigan-tó az amerikai Nagy-tavak vidékének ezüstérmese. A kriptozoológusok (akik legendás lények jelenlétére keresnek tudományos magyarázatot) váltig állítják: teljesen elképzelhető, hogy egy prehisztorikus, ősi teremtmény éljen a hatalmas tóban. A legenda végigjárja az egész vidéket Cross Village-től Northportig, immár 1817 óta. Állítólag ekkor látták azt a 60 láb hosszú kígyűszerű lényt, amit egyesek „tengeri párducnak” neveznek. Sőt, a bennszülött indiánok is beszámoltak hasonlóról: egy macskafejű, gyíktestű lényről aki rémisztgeti a lakosságot.

TÉNYEK: Egyes találgatások szerint, a körülírt lény kísértetiesen hasonlít a plesioszauruszra – akárcsak a Loch-Nessben élő Nessie. Ilyen leletre tényleg bukkantak már Skóciában, a kérdés az, hogy itt is jutnak-e majd valamire. De máshol is látni véltek ilyen állatot: állítólag az 1900-as évek elején, az Erie-tónál a kreacionista Carl Baugh egy három láb hosszúságú „bébiszörny” tetemére bukkant (bár utóbbi valószínűleg csak hamisítvány volt).

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése