2015. október 27., kedd

Így látták száz éve az ezredfordulót


Sokan talán úgy gondolják, hogy száz évvel ezelőtt az embereknek halvány fogalmuk sem lehetett arról, hova fejlődik mára a tudomány és hogy milyen háztartási eszközök, tárgyak, járművek fogják szolgálni a harmadik évezredben élők kényelmét. Meglepő módon a francia művészek viszonylag pontos prognózist adtak erről: az En L’An 2000 (A 2000. évben) címet viselő, 1899 és 1910 között készült színes képeslap-sorozat váteszi képességről tett tanúbizonyságot.


Szánkózni a hajszálvékony jégen? Miért is ne? A századforduló idején alkotó francia művészek egy olyan "hójáró" autót vizionáltak, amellyel a zord Antarktiszt is fel lehet fedezni. A motoros szánok ma már igen elterjedtek, a turisták például szervezett utakon ismerhetik meg a Déli-sarkvidék állatvilágát és hatalmas, ám egyre olvadó úszó jéghegyeit.


Zene a fülnek: az iPod mechanikus változatának, egyfajta előfutárának is tekinthető a fenti képen látható "automatizált zenekar". A zenélő dobozok nagy népszerűségnek örvendtek a korban, ám az, hogy a színházban megfelelő hangerő legyen, csak álom maradt a kor zenekedvelő közönségének. E találmány papírra vetése talán ebből az igényből is táplálkozott.


Bár a cigányszekerek, ponyvás szekerek már jóval korábban elterjedtek, a modern lakókocsik csak az 1910-es években jelentek meg Észak-Amerikában. A fenti képeslapon a művész nagyot álmodott: a mobil lakóháznak kéménye és kertje is volt, oldalt pedig - ha az időjárás engedte - kényelmes balkonokon lehetett elfogyasztani az ebédet.


A hajószerencsétlenségek a korszakban is gyakoriak voltak, a mentés pedig akut problémát jelentett. A francia művész ezt egy speciálisan kialakított repülőgéppel vélte megoldhatónak - akár a legzordabb időjárási körülmények között is. Ezt a feladatot ma már persze mentőhelikopterek végzik.


Vissza a jövőbe! Emlékeznek még a korszakos filmtrilógia híres légdeszkás jelenetére? Valami ilyesmit képzelhettek el száz évvel ezelőtt is a fin de siecle művészei.


Egy magára valamit is adó üzletembernek vagy mágnásnak van mechanikus diktafonja, amelybe a fontos levelezését diktálja - üzeni a fenti képeslap, amely eme bravúros szerkezetet ajánlja a titkárnőkkel vagy gépírókkal való vesződségek helyett.


Szórakozás az ezredfordulón. A bord d'un Paquebot sous-marin című képeslapon egy francia pár hatalmas üvegablakokon át szemléli a mélytengeri élővilágot - már-már kísérteties a hasonlóság eme akvárium és az óceanáriumok, illetve a modern vízalatti laboratóriumok között.


A motoros hajtású görkorcsolya a praktikusságot ötvözte a kényelemmel. A sérülések elkerülése végett a védőfelszerelés erősen ajánlott - ahogy arra a képeslap tervezője is felhívja a figyelmet a sport jövőbeni szerelmeseinek.


A takarítógéppel öröm a takarítás - ezt sugallja a következő kép, amelyen az alkotó lényegében a modern porszívó felfedezését jósolta meg (az első manuális modellek az 1860-as években jelentek meg). Azt persze nem láthatta előre, hogy a harmadik évezredben a családok többsége ugyanúgy maga végzi a takarítást...


Voilá! A hangposta tálcán érkezik 2000-ben - legalábbis egy 19. század végi képeslap szerint.


A fin de siécle alkotói a közlekedésben is forradalmat jósoltak. Ezen a képen egy futurista hidroplán szeli a vizet a morajló tengeren.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése