2015. október 4., vasárnap

Bonnie és Clyde igaz története


1934. május 23-án, délelőtt 9 óra 15 perckor Louisianaban meghalt a világ egyik legismertebb bankrabló párosa, Bonnie Parker és Clyde Barrow.

Bonnie és Clyde igaz története azonban merőben eltér a hollywoodi fantáziától, amire két újonnan megjelent könyv is rávilágít.

Haláluk is meglepően erőszakos volt. Azon a napon az akkor mindössze 25 éves Clyde vezette Ford típusú autójukat. Bonnie pedig egy szendvicset majszolgatott mellette. Gibsland közelében megálltak, hogy üdvözöljék bandájuk egyik tagjának édesapját. Ott azonban csapda várta őket. Egy hat főből álló katonai csoport állt lesben és figyelmeztetés nélkül tüzet nyitottak a fiatal párra.

A menekülésre esélyük sem volt. Clyde azonnal meghalt, amikor egy golyó eltalálta a fejét, szinte leszakítva azt. De Bonnie csak megsérült. Sikítozni kezdett, mire a korábbi Texas Ranger, Frank Hamer közvetlen közelről kétszer rálőtt a 23 éves lányra.


A bankrabló duót közel két év menekülés után kapták el, s a helyszín hamarosan bizarr cirkusszá alakult át. Szuvenír vadászok lepték el a kocsit. Volt aki egy bicskával akarta levágni Clyde ujját, egy másik pedig a bal fülét. Bonnie vértől elázott ruhái eltűntek, akár csak néhány tincs a hajából.

Bonnie és Clyde Fordját a közeli Arcadia-ba vontatták, de a bolond show ott sem ért véget. 12 órán belül a 2.000 lakosú városkába 12.000 ember érkezett az állam minden pontjáról, hogy megnézzék a törvényen kívüli páros holttestét.

Hamer és az emberei egész fegyverarzenált találtak az autóban. Automata fegyverek és pisztolyok kerültek elő, valamint az a tizenöt hamis rendszám, amit Clyde a hatóságok megtévesztésére használt. Később mindezeket szuvenírként értékesítették. A Fordban megtalálták Bonnie Parker ruháit és szaxofonját is, amelyeket Hamer szintén magához vett és még a lány családjának kérésére sem adta vissza, hanem azokat is eladta.

Még - ahogy akkoriban nevezték - a Halál Autó is egy kisebb összetűzés tárgyává vált. Annak ellenére, hogy a Fordot Bonnie és Clyde a kansasi Ruth Warrentől lopta el, Arcadia helyi seriffje, Henderson Jordan azt állította, hogy az övé volt.

A két fiatal temetésén rengetegen vette részt. Sőt, még volt olyan is, aki pénzt ajánlott fel Clyde édesapjának azért, hogy megkaphassa a fiú holttestét.

Jeff Guinn, amerikai riporter, új könyvében igyekszik eloszlatni a duó körüli rózsaszín felhőket. Példának állítja a Bonnieról elhíresült képet, melyen a lány szájában szivarral, kezében pedig pisztoly pózol a kamerának. A valóságban azonban Bonnie nem dohányzott és szinte biztos, hogy életében nem sütött el egyetlen fegyvert sem. Clyde csak azért készítette róla a fényképet, hogy fenntartsák a gengszter mítoszt. 

Kettejük igazi énje a lehető legtávolabb állt a Faye Dunway és Warren Beatty által alakított párostól. Hogy csak a legalapvetőbb különbséget nézzük, Clyde azért hordott kalapot, mert olyan alacsony volt, hogy ezzel próbált némiképp magasabbnak látszani…

Sőt mit több, mind a ketten sántítottak. Clyde 1932-ben elvesztette a nagy lábujját és a második ujjának egy részét. Ugyanebben az évben Bonnie lába is súlyosan megsérült egy autóbalesetben. A kocsiban ragadt, amikor az kigyulladt és a kiömlő akkumulátor sav egészen csontig égette a lábát. Életének utolsó 18 hónapjában alig tudott járni. Inkább csak ugrált, vagy Clyde cipelte őt. 

Életük fényévnyire volt a csillogástól Éjszakáról éjszakára a lopott autók hátsó ülésén aludtak mélyen elbújva az erdők rejtekében. Hideg húst és babot ettek konzervdobozokból. Még bankrablónak is csapnivalóak voltak és ezt ők is tudták.


Mégis, hogy tudták megbabonázni egész Amerikát?

Bonnie Elizabeth Parker 1910. október elsején született egy texasi család második gyermekeként. Édesapját négy éves korában veszítette el. Édesanyja ezután nyugat Dallasba költöztette a családot, amit akkoriban az ördög tornácaként emlegettek. Hiába voltak szegények, Bonnie okos volt, szép és igen erős. Az iskolában hamarosan észrevették, hogy igen tehetséges versíró, sőt ő volt az, aki a helyi politikusok szónoklatai előtt "bemelegítette" a közönséget. 

Az álma a Broadway csillogása volt, ez azonban nem vált valóra. Mindössze tizenhat éves volt, amikor hozzáment Roy Thortonhoz, egy környékbeli férfihoz. A házaspár 1929-ben különköltözött, azonban soha nem váltak el hivatalosan. Bonnie még halála napján is viselte Thorton jegygyűrűjét. 

Clyde Chestnut Barrow szintén szegény családban látta meg a napvilágot 1909. március 24-én, egy hétgyermekes család ötödik csemetéjeként. Az autóbolond fiatalt először 1926-ban tartóztatták le, amikor elfelejtett visszavinni egy kölcsönzött autót. Másodjára testvérével, Buckkal együtt csukták börtönbe, pulykalopásért. Innentől már csak egy lépés volt az autólopás. 

Barrow kisebbik testvére ekkoriban alapította meg a Barrow bandát, amelynek Buck és felesége, majd Clyde és Bonnie is a tagja lett. 

1930 januárjában Clydeot egy barátja meghívta egy összejövetelre. Itt találkozott először Bonnie-val. A lány barna hajával és szemével azonnal elbűvölte őt. 

Két hónappal találkozásuk után Clyde börtönbe került és a következő két évet ott töltötte. A börtönben nehéz élete volt. Többször is megverték, fő bántalmazója Ed Crowder volt, akit később Clyde agyonvert egy vascsővel. Mivel azonban egy rabtársa magára vállalta a gyilkosságot, soha nem bűnhődött meg érte. 

Nem sokkal később veszítette el Clyde a lábujjait. Tulajdonképpen saját maga vágta le őket egy baltával, annak reményében, hogy így kiszabadulhat a börtönből. A sors iróniája, hogy öt nappal később egyébként is szabadult volna.


Újra találkozva Bonnie-val mindketten csatlakoztak a Barrow bandához, azonban nevükhöz csak kisebb rablások fűződnek. Kísérleteik, hogy nagy pénzt kaszáljanak, mindig kudarcba fulladtak. Egy kockázatos bankrablás során például alig két dollárt zsákmányoltak. 

A bandát 1933. júliusában nem messze Kansas Citytől körbe vette a rendőrség. Ekkor megmenekültek, habár Buck és a felesége is megsérült. Hat nappal később újra rajtaütöttek a bandán. Bonnie és Clyde ekkor is szerencsésen megmenekült, de Buck ezt a kalandot már nem élte túl. 

1934. januárjában kockázatos kalandra vállalkoztak: kiszabadítottak négy foglyot abból a börtönből, ahol korábban Clyde is raboskodott. A támadás során megöltek egy őrt. Ez volt a közvetlen kiváltó oka annak, hogy a texasi rendőrség, élükön Frank Harmerrel, hajszát indított a Barrow banda után. 

A kiszabadított foglyokból hárman csatlakoztak a bandához. Köztük volt az a Henry Methven, aki egy évvel később megölt két benzinkutast Texasban. Habár Methven később bevallotta a gyilkosságokat, a nyilvánosság mégis a híres párosnak tulajdonította őket és közvetve ez okozta a halálukat is. 

Bonnie es Clyde Fordja

Methven kiszabadítása megpecsételte Bonnie és Clyde sorsát. Nem pusztán az általa elkövetett gyilkosságok sározták be a nevüket. De az ő apja volt az is, aki Gibslandnél tőrbe csalta őket cserében fia szabadulásáért. 

75 éve, azon a meleg, májusi reggelen Bonnie és Clyde végleg beírta nevét a gengszter történelembe. 


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése