2015. október 29., csütörtök

Élet a kivándorlóhajón



Milyenek voltak az utazási körülmények? Beszéljenek erről maguk az utasok. Tonelli Sándor 1907-ben az Ultonián utazott:

“A büzt, amely ezekben a hálóhelyiségekben uralkodott, csak elképzelni lehet, de leirni nem. Akármelyik kaszárnya legénységi szobája szanatórium volt az Ultonia hálótermeihez képest. Legnagyobb volt a büz a mi hálótermünkben, mert ide torkolltak be a körülöttünk és alattunk levő helyiségek ajtói. Mindenki nálunk pipázott és nálunk sürüsödött össze gőzzé, vagy gázzá száz meg száz ember lehellete, testének kigőzölgése.”

György János Hamburgból utazott New York felé:

A kétezernél több kivándorló néhány tágas hajóüregbe volt éjjeli szállásra összezsufolva, annyira, hogy voltak üregek, amelyekben közel 300 kivándorló hált éjjelenként együtt.  Reggelenként maguk az üregek inkább takarítatlan klozetekre, mintsem emberi lakóhelyekre emlékeztetnek. A klozeteken viszont ezek rendes tartalma annyira elöntötte a helyet, hogy sokkal inkább meg lehet közelíteni egy trágyadombot, mintsem azokat lehetett. Mosdásnál a mintegy 1500 férfi kivándorló számára néhány mosdó, s mindössze két, mondd, kettő törülközőkendő állt rendelkezésre: e kendőkről , természetesen, az első száz ember megtörülközése után vastagon csöpögött le a nedves piszok.

 György János: Kivándorlás Amerikába (Budapest, 1910)

A szálláskörülmények mellett borzasztó volt az ellátás is:

Mindenki az ebédlőbe vezető szük folyosóra tolakodott, hogy lehetőség szerint az első turnusba kerüljön… A harmadik turnusnál már nagyon sokszor felhigították a levest, a főzelékből pedig kifogyott a hús. Ami pedig még kellemetlenebb volt, az egyes turnusok után nem mosták ki a csajkákat meg tányérokat, hanem a pincérek ujra hozták a nagy kondérokat és az első csoport által meghagyott maradékba csapkodták be nagy merítő kanalakkal a friss ételt

Érthető hát, mekkora megkönnyebbüléssel élték meg a kivándorlók, amikor 2-3 hetes hajózás után kikötöttek New Yorkban. A zsúfolt hajókhoz, a rémes ellátáshoz, a  viharos óceánon sokakat elérő tengeribetegséghez képest bármely légitársaság turistaosztálya luxusutazásnak tűnik, nem igaz?

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése