2015. október 29., csütörtök

Dubai 50 évvel ezelőtt és ma


Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa, ami a Perzsa-öböl déli partján fekszik az Arab-félszigeten. Az emirátus fő bevételei a turizmusból, az ingatlanértékesítésből, valamint a különféle pénzügyi szolgáltatásokból származnak. Habár Dubai gazdasága eredetileg az olajra épült, a kőolaj és földgáz kitermelése ma már csak a 6%-át adja ki az emírség 80 milliárd dolláros költségvetésének.


Az olajat 1966-ban fedezték fel Dubaiban, mely után a város jelentős engedményeket nyújtott a nemzetközi olajipari vállalatoknak. Az olaj felfedezése a külföldi munkások tömeges beáramlásához vezetett, elsősorban indiaiak és pakisztániak jöttek. Ennek eredményeképp a lakosság 1968-ról 1975-re 300%-kal nőtt a becslések szerint.

Jelenleg Dubai napi 240 000 hordó olajat termel, és jelentős mennyiségű gázt a part menti területeken, de olajtartalékai jelentősen csökkennek, 20 éven belül várhatóan ki is merülnek. Dubai gazdaságában így az ingatlanberuházások, a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások a meghatározóak.

Széles körű ingatlanfejlesztési projektek vezettek a világ legmagasabb felhőkarcolóinak és legnagyobb beruházásainak megvalósításához, mint a Burdzs KalifaMegnyílt a világ legmagasabb kilátója . , a Pálma szigetek, valamint a világ legmagasabb és legdrágább szállodája, a Burdzs al-Arab.


















Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése