2015. október 26., hétfő

Megnyílt a jövő iskolája Finnországban!


Iskolapszichológusok szerint olyan változtatásokat kell eszközölni az oktatási rendszerekben, amelyek révén a gyerekek szívesen fognak iskolába járni, és nem szabad olyan körülményeket kialakítani, amelyek kifárasztják, elkedvtelenítik őket. Ez utóbbiról szerintünk többen is mesélhetnének, amikor mindent meg tettünk volna, azért, hogy otthon maradhassunk, és ne kelljen suliba menni.


A finnországi Espoo városában, a Saunalahti nevű iskolában úgy néz ki sikerült elérni azt, hogy a nebulók imádjanak bejárni, szeressenek tanulni. Itt van mindjárt az iskolaépület, amely mindenhez hasonlít, csak egy hagyományos iskolához nem. Olyan akár egy művészeti központ: világos, levegős, és nagyon modern.

A VERSTAS Architects tervezőinek elképzelése valóra vált, hiszen egy teljesen rendhagyó tanodát építhettek fel. Hatalmas területen fekszik az iskola, de itt kapott helyet egy óvoda, egy ifjúsági klub székhelye, egy színházterem, egy kávézó, könyvtár és a tornaterem. Az oktatás nyugodt atmoszférában zajlik, a gyerekek oda ülnek, ahová szeretnének, és az sincs megszabva, hogy miként kell ülniük, a lényeg, hogy mindenki a legkényelmesebben helyezkedjen el.



A másik jelentős változtatás, hogy a tanulók beszélhetnek egymás között, sőt a tanító, tanárok épp erre bátorítják őket. De kanapéjuk is van, így ha megunják az ülést, azon is végigheveredhetnek. Nincs tábla, a laptopok helyettesítik azt, a házi feladatok is rendszerint csoportos tevékenységeket jelentenek, egy adott témában kell projekteket kidolgozzanak, majd azt bemutassák.



A kávézóban pedig a tanárokkal is egy asztal mellé ülhetnek, és elbeszélgethetnek különböző problémákról, hiszen ez is a tanulás részét képezi.

Az iskolaudvaron szabadjára mozoghatnak, sétálhatnak, beszélgethetnek, akárcsak az ókori görögök, és a sportéletre is nagy hangsúlyt fektetnek.




Az iskola színeinél a tervezők a minél barátságosabb, világos színösszetételekre törekedtek, amelyek hozzájárulnak a tanuláshoz és beszélgetésekhez alkalmas légtér megteremtéséhez. Nagy ablakokat is beépítettek, amelyek szintén a gyerekek komfortérzetét szolgálják.



Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése