2015. október 26., hétfő

Nyulat vagy kacsát látsz első a képen? Ezt árulja el rólad a foto !


Ez a kép egy igencsak népszerű optikai illúzió, amely két állatfigurát ábrázol: egy nyulat, illetve egy kacsát.



Nem lényeges az, hogy első pillantásra melyik állatot vesszük észre, a fontos az, hogy mennyire gyorsan tudjuk úgy „átállítani” az agyunkat, hogy hol a tapsifüles, hol pedig a csőrös szárnyas jelenjen meg a szemünk előtt. A legtöbb ember a kacsát veszi észre először, van, akinek nem is tűnt fel, hogy egy másfajta megközelítésből egy nyuszi feje is kirajzolódik.

Ha már mindkét állatot észrevettük, akkor a kérdés az, hogy könnyen tudjuk váltogatni a képeket, vagy nehézkesen, lassan megy.

Az optikai csalódást okozó kép állítólag először 1892-ben, a német Fliegende Blattera viccmagazinban jelent meg. A felvétel érdekessége, hogy egyáltalán nem változik meg, csak az agyunk nem tudja eldönteni olykor, hogy most mit is látunk valójában.

Richard Wiseman és több pszichológus is úgy véli, hogy az egyik képről a másikra való átváltás a kreativitás mértékével hozható összefüggésbe. Konkrétan, ha minél gyorsabban tudunk a nyusziról a kacsára átugrani, annál kreatívabbak vagyunk. A váltakozás gyorsaság tehát az agy kreatív gondolkodásáról árulkodik. A kreatív emberek sokszor olyan dolgok között is összefüggést találnak, amelyek között más sosem találna semmilyen kapcsolatot.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése