Mennyi pulykára van szükségem?
Számolj fejenként fél kilóval, vagyis 10 emberre 5 kg pulykára van szükséged. (Egyébként még másnap is remekül fogyasztható, tehát nyugodtan vegyél nagy pulykát!) A fiatalabb állatnak puhább a húsa. Ha fagyasztott pulykát veszel, a hűtőben vagy hideg vízben olvaszd ki, ehhez lehet, hogy napokra lesz szükséged, tehát soha ne olvaszd szobahőmérsékleten!
Hogyan készítsem a tölteléket a pulykához?
Mindenkinek megvan a kedvenc tölteléke, de őszintén szólva a bolti dobozos töltelék tökéletes és rendkívül egyszerű. Azonban ha hiteles tapasztalatokat szeretnél szerezni, próbáld meg magad készíteni a vacsorát hálaadásra. Alábbiakban leírom, hogyan készítette az én Alice néném, azt mondom, ez a legjobb.
4 alap dolog a töltelékhez: kenyér - fehér, vagy teljes kiőrlésű, a legjobb a házi készítésű. Szeleteld fel kenyeret, hagyd száradni egy kis ideig a pulton, csak takard le egy konyharuhával, aztán tépd apró darabokra.
fűszerek - só és fekete bors. Hagyományosan a zsálya is kell a töltelékhez, de az én Alice néném nem szerette.
egyéb - pirított hagyma és zeller (egy kis vajon dinsztelve) szintén a tradicionális töltelék része. És kreatívan próbálgasd a gesztenyét, az osztrigát, a kolbászt, a diót, a pekandiót, az almát, vagy aszalt gyümölcsöket, pl aszalt sárgabarackot. Amitől egy kicsit levesebb lesz - a vaj az igazi, de próbálhatod a margarint, az olíva olajat, a hús levét, a bort, vagy az almalevet is.
Miután lemostad a pulykát, távolítsd el a belsejében található tasakot (ebben van a mája, nyaka, stb), majd töltsd meg az imént elkészített töltelékkel. Ezt csak közvetlenül azelőtt végezd el, hogy betennéd a pulykát a sütőbe, különben a baktériumok elszaporodnak. Ne tegyél túl sok tölteléket a madárba, mert ennek megnő a térfogata a sütés alatt (kb 3/4 bögre tölteléket számolj minden fél kiló húsra). Ha van maradék tölteléked, azt tedd a pulyka mellé a tepsibe. Ha kész a pulyka, akkor keverd össze a belsejében és a kívül sült tölteléket.
Hogyan süssem a pulykát?
Ha nem töltöd meg a pulykát, akkor kb félórával kevesebb is elég. A húshőmérőt helyezd a combba, el kell érni a 180 °F / 82 °C -t. (Nekem szerencsém volt a pulykákban található felugró “pop-up” hőmérőkkel. Amikor a pulyka elkészül, a kis műanyag mérő jelzi ezt.)
Forras : innen...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése