2015. június 21., vasárnap

Hamburger történet


A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik a hamburger feltalálását, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.

Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber's Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent sajátkezűleg gyártottak, a  steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.

1842-ben bukkant fel először a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.

Mások azt állítják egy nyomtatott étlap alapján, hogy már 1834-ben szolgáltak fel ilyet, illetve hamburger steak-et, Amerikában, mégpedig a Delmonico étteremben, New Yorkban, ahol $0.10-et kértek érte. Sajnos a forrás megbízhatatlannak bizonyult, mivel a megnevezett étlap, amelyen szerepelt, állítólag nem létezhetett, mert a nyomda, amelynek névjegyét viselte, még nem működött 1834-ben.

A 20. század során a hamburger szó lerövidült burgerre. Míg az angolban a hamburger jelenthet egyszerűen darált marhahúst is, általában a kifejezés a zsömlés, salátás és egyéb köretekkel tálalt verziót takarja. A burger aztán sokminden mást is kifejezhet, főleg a hasonló stílusú szendvicsekre utalhat, mint például a cheeseburger, chickenburger vagy veggie burger.

Emeljük ki ebből a cheeseburgert, amelyről szintén nem tudni pontosan, hogy hol bukkant fel elsőként. Több amerikai város is verseng a címért, többek közt Denver (Colorado), Pasadena (California), illetve Louisville (Kentucky).

A cheeseburger név védjegyét állítólag egy bizonyos Louis Ballast nevére állították ki, 1935 márciusában Denverben. Itt volt neki egy étterme, a Humpty Dumpty Barrel Drive-In, ahol különféle hamburgerekkel kísérletezett és innen jött a sajtos hamburger ötlete. Bár a név az ő nevére volt regisztrálva, sosem élt a jogaival, és étterme is már a múlté. Egyes történészek vitatkoznak arról, hogy valóban meg is kapta-e a védjegyet.

Charles Kaelin és felesége Louisville-ben nyitottak egy éttermet 1934 körül. Ekkorra a normál hamburger már bevált része volt a mindennapoknak, így Kaelin kísérletezőkedvét kiélve, egy nap a konyhájában arra jutott, hogy ha sajtot tenne a fasírtra, rögtön miután kisült, milyen kellemesen megolvadna, egy vadonat új ízt kölcsönözve a hamburgernek. Ezt meg is tette és ötlete hamar nagy sikert ért el, innen terjedve el az országban.

A harmadik történet pedig az 1920-as évek közepén kezdődik, valahol Los Angeles megye északi területén. Egyesek Pasadénára tippelnek, mások kételkednek ebben. Mindenesetre egy bizonyos Lionel C. Sternberger nevéhez fűződik a cheeseburger helyi "feltalálása".

Ennyi a hamburgerről, azt hiszem, elég is lesz. Hamburgban a hamburger körülbelül annyira elterjedt, mint bárhol máshol. Olyat még nem láttam, hogy valahol ki lett volna írva: "innen ered a hamburger". A szokásos étteremláncok mellett megtalálhatóak kisebb sarki étkezdék, ahol hamburgert ehetünk (az azért a kevésbé jellemző), de akadnak amerikai diner jellegű helyek is ahol ez a  felszolgált specialitások egyike.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése