2015. június 10., szerda

14 híres tér a világ minden tájáról


Szinte minden városban van valamilyen fontos kereskedelmi vagy társadalmi szerepet betöltő tér. Ezeket általában üzletek, éttermek veszik körbe és legtöbbször itt található a városháza is. Közepükön sokszor szökőkút, szobor vagy emlékmű áll. De a hasonlóságok mögött minden város terének megvan a maga saját története. Listánkban néhány híres teret gyűjtöttünk össze szerte a világból.

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Spanyolországban, Madridban ez a legismertebb tér és egyike a legfőbb helyeknek, ahol a turisták biztosan megállnak. Eredetileg a városfalakon kívül alakították ki a Plaza Mayort, ahol bikaviadalokat, piacot, koncerteket, focimeccseket és kivégzéseket is tartottak. III. Fülöp szobra a tér közepén áll, szemben a gyönyörűen festett Casa de la Panderíaval, mely egykor a pékek céhének székhelye volt.

Plaza de Mayo

Plaza de Mayo

A Plaza de Mayo azóta, hogy 1810. május 25-én színhelye volt a függetlenséghez vezető forradalomnak, Buenos Aires és Argentína politikai életének egyik központja. A város legfőbb nevezetességei közül több is a Plaza körül található, köztük a Cabildo (városi tanács a gyarmati időszakban). A Plaza de Mayo közepén áll egy piramis formájú emlékmű, mely Buenos Aires legrégebbi nemzeti emlékműve. 1977-ben a téren az anyák transzparensekkel és a katonai junta által eltüntetett gyerekeik fotóival vonultak fel.

Trafalgar Square

Trafalgar Square

A Trafalgar tér egy hatalmas városi tér, mely Lord Horatio Nelson Napóleon ellen, az 1805-ös trafalgari csatában aratott győzelmének emlékét őrzi. Központi műemléke egy magas oszlop, melynek tetején Nelson alakja áll és tekint le Londonra. Szobra körül négy hatalmas oroszlán és számos nagyobb szökőkút található. Jóval több ez egy egyszerű térnél. A Trafalgar tér a világ egyik leghíresebb tere, mely társadalmi és politikai szerepet is betölt nemcsak a turisták számára, de a helyiek életében is.

Zócalo

Zócalo

Mexikóváros történelmi központjának szívében található a Zócalo, a világ egyik legnagyobb tere. Északi oldalán a Metropolitan székesegyház, a keletin a Nemzeti Palota áll, valamint számos történelmi épület. Egy hatalmas mexikói zászló lobog a közepén, melyet ünnepélyesen felhúznak és leeresztenek mindennap. A tér a mexikóiak találkozóhelye és ünnepségek helyszíen már az azték idők óta.

Grand Place

Grand Place

A Grand Place (vagy Grote Markt) Brüsszel központi tere Belgiumban. Céhépületek, a Városháza és a Kenyérház találhatók körülötte. Az Atomium és a Manneken Pis mellett a tér Brüsszel egyik legfontosabb látnivalója. Kétévente augusztusban egy hatalmas virágszőnyeggel borítják be a teret néhány napra. A milliónyi színes begónia mindig más-más mintázatban díszíti a Grande Place-t.

Prága, Óvárosi tér

Prága, Óvárosi tér

A Vencel tér és a Károly híd között található Prága Óvárosi tere, mely nyaranta turistáktól és a helyiektől nyüzsög. Különböző építészeti stílusokat láthatunk itt, mint a gótikus Tyn székesegyházat és a barokk Szent Miklós templomot. A tér igazi oázis a Prága szűk utcáinak labirintusából kikeveredő turisták számára. Számtalan templom között az utazók ezen a téren találják a Csillagászati Órát, az Óvárosi Városháza tetejéről pedig csodás kilátás nyílik a történelmi városközpontra

Szent Márk tér (Piazza San Marco)

Szent Márk tér (Piazza San Marco)

A Piazza San Marco Velence főtere, melyet legtöbbször csak “A Piazza”-ként emlegetnek. A legenda szerint Napóleon gyakran nevezte a teret Európa szalonjának. Ez Európa egyik legnagyszerűbb tere, ahol az emberi hang még elsőbbséget élvez a városi forgalom zajával szemben. A San Marco bazilika, Velence egyik nevezetessége, a tér keleti felén található. A Piazza San Marco a legalacsonyabban fekvő pontja a városnak, ezért a viharok és a zivatarok idején a víz elsőként ezt árasztja el.

Tiananmen tér

Tiananmen tér

A Tiananmen tér Pekingben a világ legnagyobb tere. Szovjet stílusú műemlékek és kormányzati épületek veszik körbe. A Tiananmen tér egész Kínából vonzza a látogatókat, akik közül sok közülük először jár a fővárosban. A tér északi végén álló zászlót minden hajnalban és napnyugtakor ünnepélyesen fel- és levonják. A Tiananmen kapu előtt négy márvány oroszlán áll, az észak-nyugati oroszlán hasán lévő lyukat az 1989-es tiananmen téri mészárlás során egy golyó ütötte.

Krakkó, Főtér/Piactér

Krakkó, Főtér/Piactér

Lengyelország egyik népszerű látnivalója a Piactér vagy Főtér (Rynek Glówny) Krakkó óvárosában, mely a legnagyobb középkori tér Európában a 13. századból. A teret történelmi épületek koszorúzzák, paloták, hivatalok és templomok. A teret a középen álló Posztócsarnok uralja, melyet 1555-ben építettek újjá reneszánsz stílusban, gyönyörű tetőtérrel. A tér fölé magasodnak a gótikus Mária bazilika tornyai.

Times Square

Times Square

New York híres tere a Times Square a Broadway és a hetedik sugárút találkozásánál, a West 42nd és West 47th utca között. A teret képernyők, led fények, villogó reklámtáblák töltik meg, ez a legfőbb nevezetesség vagy a legszörnyűbb rémálom – ízlés dolga. Az “új” Times Square egy családbarát tematikus park tematikus éttermekkel, hotelekkel, színházakkal, valamint egy fejlődő üzleti negyed. A fények és a reklámok bár egész nap láthatók, de a Times Square igazán éjjel varázslatos, amikor megtelik színekkel. A Times Square híres az Újévi utcabálról is.

Szent Péter tér

Szent Péter tér

A Szent Péter tér közvetlenül a Szent Péter bazilika előtt terül el Vatikánvárosban, Rómában. Hatalmas toszkán oszlopsorok körülötte, az ellipszis alakú tér bejárata előtti trapéz alakú kisebb teret négy oszlop keretezi. Az ellipszis közepén áll az egyiptomi obeliszk, melyet Egyiptomból szállítottak Rómában Augustus császár uralkodása alatt. Eredetileg a circus területén állt, onnan költöztették át ide 1586-ban V. Sixtus pápa idején. A középkorban úgy hitték, hogy az obeliszk tetején lévő aranyozott gömb Julius Caesar hamvait tartalmazza. De amikor levették, csak port találtak benne.

Piazza del Campo

Piazza del Campo

Egyike Európa legszebb középkori tereinek a Piazza del Campo, mely a toszkán Siena óvárosának legfontosabb csomópontja. Világszerte ismert szépségéről és építészeti érintetlenségéről. A Palazzo Pubblico és annak híres tornya, mint számos palazzi signorili a leggazdagabb sienai családokhoz tartozott, akik a kagyló alakú tér körül laktak. A Palio di Siena lóversenyt évente kétszer rendezik meg a Piazza del Campon.

Djemaa el Fna

Djemaa el Fna

Djemaa El-Fna Marakech egyik leglátványosabb pontja és egyike Marokkó legfőbb nevezetességeinek. Napjainkban ez a tér a medina központja, melyet kígyóbűvölők és majmokkal bűvészkedők és egyszerű standok töltenek meg. Amint lemegy a nap, a látványosságok kínálata is megváltozik. A kígyóbűvölők helyét délután és este a tömeg veszi át mesélőkkel, varázslókkal gyógyfüveket áruló házalókkal. A sötétedés beköszöntével ételárusító standok tucatjai marasztalják a tömeget egész éjjel.

Vörös tér

Vörös tér

A Vörös tér Moszkva szívében a városba látogató turisták elsőszámú célpontja. A tér körül található a Szent Bazil székesegyház, az Állami Történeti Múzeum, Lenin Mauzóleuma és a Kreml egyik hosszú téglafala. A Vörös tér neve nem a téglafalról és nem a vörös szín és a kommunizmus kapcsolatáról kapta a nevét. Az orosz krasnaya szóból ered, ami vöröset vagy gyönyörűt jelent. Az elnevezést eredetileg a Szent Bazil székeshegyházra használták és ezután nevezték el így a közeli teret is.


Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése