2015. június 7., vasárnap

A bonbon története




Francia elnevezése a cukor-szeleteknek, melyek csemege gyanánt szolgálnak s következőkép készülnek: A vizzel olvasztott cukrot bizonyos sűrüségig forralva, csokoládé, kávé, citrom, narancs v. más gyümölcsből készített kivonattal, esetleg illó olajokkal keverik és mandola-olajjal bekent bádoglemezre öntik. E tömeget még melegen kocka-alakra darabolják mandola-olajjal kent késsel. - Bonbonniére, a cukorkákat tartalmazó dobozok elnevezése.

Történet
XVII. század végén Regensburgban székelő "örökös birodalmi gyűlés" kísérletet tett a 30 éves háború után majdnem 350 külön állammá széthullott Németország egységes irányítására.

A tanácskozásokban és a heves szócsatában kifáradt államférfiak szükségét érezték egy kis kikapcsolódásnak, amihez természetesen különleges finom étkek is hozzátartoztak. Időközben francia megfigyelőként Choiseudu Plessis-Praslin herceg is jelen volt uralkodója XIV. Lajos képviseletében.
Népes kíséretéhez tartozott a napkirály egyik német szakácsa is, aki a nagy tekintélyű gyűlésről "Reichstagskonfekt"-azaz "Birodalmi gyűlés bonbonnak" elnevezett apró édességekkel állt elő. Ez az ősbonbon. Általában a hagyományos túlcukrozott mandula vagy mogyoró volt. Újításképpen azonban Froban éppen divatba jött csokoládéval vonta be őket a szakács. A jámbor konyhaművész saját urának igyekezett kedvében járni, ezért Praslin hercegről a "Praliné" nevet adta találmányának.
A bonbonokat különböző készítésű eljárások szerint sorolják csoportokba
ősforma: bevont bonbon képezi
üresre öntött, majd megtöltött bonbonok tartoznak. Szilárd, kissé kemény, üreges csokoládéformából és folyékony vagy krémes töltelékből állnak
réteges szerkezetű bonbon (különbözőszínű csokoládét és nugátkrémréteget töltenek egymásra). Ha az össze réteg jól áthűlt a masszát kockákra vagy más dekoratív formára vágják. Gyakran nem öntik le csokival, hogy a szem elgyönyörködhessen az ízlésesen megkomponált színsorokban. Gyakran a trüffel minden bonbonok királya.
A legjobb bonbonok akárcsak a híres borok, a tökélyre fejlesztett kézművesség eredményei. Ízük semmi mással nem téveszthető össze. Karakteres módon, izgatják érzékszerveiket.


Forras : innen...


BONBONOK













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése