2015. június 23., kedd

Az Oscar-gála és története



Az Oszkár-díj az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) mozgalmas és nagyszabású hollywoodi gálaműsor keretében, minden év februárjában ad ki, összesen 24 filmes kategóriában. Az öt fő kategória: legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti/adaptált forgatókönyv, legjobb férfi és női főszereplő. (Érdekesség, hogy ezek mindegyikét egyidejűleg csak három film nyerte el: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991) A díjakat megítélő filmtudományi akadémia egyébként 1937-ben jött létre 36 alapító – 6 színész, 6 rendező, 6 író, 3 technikus, 13 producer és 2 ügyvéd – részvételével a filmhez kötődő művészeti- és tudományágak előremozdítása céljából. Tagjai munkájukért nem vesznek fel fizetést. Jelenleg az akadémia már 6 ezer tagot számlál, akik 14 szekcióba tömörülnek.

Az Oszkáron díjazott győztesek egy 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrocskát kapnak, melyet eredetileg egy George Stanley (1903-1970) nevű amerikai szobrász formázott meg 1928-ban. Legelőször 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt szállodában, zártkörű banketten nyújtották át, akkor még csak tizenkét kategóriában. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint ezért, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát a figura Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette. Ami a szobrocskákat illeti, ezek mindegyike egészen 1945-ig egyedi példányként került ki Stanley úr keze alól. A művész halála után az új szobrokat (1982 óta) a chicagói R.S. Owens and Co. Cég készíti. A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannium nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült. A mai napig már több mint 2800 szobrot adtak át. Az első rádiós közvetítés 1932-ben, az első televíziós sugárzás 1953-ban volt, ekkor milliók kísérték figyelemmel az ünnepséget a képernyőkön keresztül Amerikából és Kanadából. 1966-ban már színesben nézhették a televízió-nézők ugyanezt, 1969-re már több, mint 200 országban közvetítették a ceremóniát.

A jelölés

Kizárólag az Akadémia állítja fel a jelöltek listáját. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak ki, kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től már 10 jelölt állítása is lehetséges. A mostani szabályozás szerint a jelölendő filmnek a megelőző naptári év valamelyik napján kell forgalomba kerülnie Los Angelesben. A filmnek el kell érnie a 40 perces hosszúságot a kvalifikációhoz, kivéve a rövidfilmes díjaknál. (Egyéb műszaki feltételek: a filmnek hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es filmen vagy egy 24/48 fps-es progressive scan digitális filmen legalább 1280×720 pixel felbontásban.) Az Akadémia különböző tagozatai a saját területükön adhatnak le jelöléseket, ugyanakkor minden Akadémia-tag jelölhet „A legjobb film” kategóriában filmeket. Győzteseket a szavazás második fordulója után hirdethetnek, amikor is minden tag minden kategóriában szavazhat a jelöltekre.

Az átadó gála

A díjazottak nevét - a korai lapzárta miatt - évekig megkapták az újságok, amikor azonban 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékokra. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a hollywoodi Kodak Színházba. (Új neve: Dolby Theatre, azaz Dolby Színház) Az épület négyszintes, 3400 férőhelyes és 2002 óta ad otthont az Oscar-gálának. Korábban, 2002 előtt Los Angelesben, illetve néhányszor New Yorkban is rendeztek gálát. Az Oscar-díj kiosztását számos hasonló jellegű filmfesztivál előzi meg (Golden Globe-, ASCAP-, BAFTA-, Grammy-díjak és társaik). Amely alkotás ezeken nyer, vagy jelölik, az majdhogynem biztos lehet abban, hogy az Oscar szele is megérinti. Adott esetben már szinte előre dörzsölik a tenyerüket az alkotók a kis aranyszobrocska reményében.

Oscar-1960
Érdekességek

Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben. A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003). A legtöbb díjat elnyert színész Katharine Hepburn volt: 4 alkalommal kapta meg az Oscar-t, ráadásul mindegyiket főszereplőként. (Egyébként három Oscar-díjat Ingrid Bergman, Walter Brennan, Jack Nicholson és Meryl Streep kapott.) A színészek között eddig csak ketten utasították vissza: George C. Scott a Patton (1970) című film főszereplője, - aki azt állította azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel - és Marlon Brando a A Keresztapa (1972) díjazottja, aki Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul!

Az Oscar szobor

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba és takarta be 24 karátos arannyal. A szoborból 12 példányt készített. Ötszáz dollárral honorálták a munkáját. 1931-ben született meg a szobor neve. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re.
2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy szegény ember találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével. Az Oscarokat visszaszolgáltatta az Akadémiának, amit az AMPAS hálából 2 tiszteletjeggyel jutalmazott.
Évente 50 szobrot készítenek 12 ember munkája segítségével. A szobor tömege 3,85 kg, magassága 34 cm. Előállítási ára korábban 400 dollár körül járt, de az aranyárak emelkedése miatt 2008-ban már körülbelül 500 dollárra nőtt.[2][3] A jelentősebb kategóriákban győzteseknek átadott szobrok eszmei értéke viszont természetesen dollár-százezrekben mérhető. Az Amerikai Filmakadémia 1950 óta eleinte kérte, később már előírta, hogy a díjazottak a szobrot nem adhatják el, de a gyűjtők számos ennél régebbi díjat szereztek már meg árverésen.

A 2015-as Oscar-gála

A 87. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2014-es év legjobb filmjeit és filmeseit honorálta. A díjátadó ceremóniát 2015. február 22-én rendezték meg a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. Az Akadémia Életműdíjat adott át Jean-Claude Carrièrenek, Mijazaki Hajaonak és Maureen O’Haranak, illetve Jean Hersholt Humanitárius Díjat kapott Harry Belafonte 2014 novemberében.
A ceremónia házigazdája első alkalommal a színész Neil Patrick Harris volt.


Időpont: 2015. február 22.
Helyszín: Kodak Nagyszínház, Hollywood, LA, USA
Házigazda: Neil Patrick Harris
Közvetítő csatorna: abc
Nézőszám (Amerikában): ?? millió fő

Legjobb film:

Amerikai mesterlövész
Birdman [nyert]
Sráckor
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
Selma
A mindenség elmélete
Whiplash

Legjobb rendező:

Alejandro G. Iñárritu – Birdman [nyert]
Richard Linklater – Sráckor
Bennett Miller – Foxcatcher
Wes Anderson – A Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum – Kódjátszma

Legjobb színész:

Steve Carell – Foxcatcher
Bradley Cooper – Amerikai mesterlövész
Benedict Cumberbatch – Kódjátszma
Michael Keaton – Birdman
Eddie Redmayne – A mindenség elmélete [nyert]

Legjobb színésznő:

Marion Cotillard – Két nap, egy éjszaka
Felicity Jones – A mindenség elmélete
Julianne Moore – Still Alice [nyert]
Rosamund Pike – Holtodiglan
Reese Witherspoon – Vadon


Forras : innen ...

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése