2015. június 20., szombat

Ggyógyító nevetés



Nevess, hogy egészséges lehess!

Nem is tudjuk, milyen egyszerű eszközzel csökkenthetjük a krónikus stresszt, erősíthetjük immunrendszerünket, védelmezhetjük idegrendszerünket, pihentethetjük endokrin rendszerünket, mindezek által javíthatjuk életminőségünket.
Mi ez a csodálatos eszköz? A nevetés.
Ezek után bátran állíthatjuk, hogy a nevetés gyógyít. A gyakorló orvosok között is akadnak olyanok, akik terápiás eszközként használják a nevetést.
Három fontos területet nevezhetünk meg, ahol változást okoz a nevetés. A biofizikai, a biokémiai és a bioenergetikai szintet.

A nevetés biofizikája

A nevetés megmozgatja a nyirokrendszert, oxigénnel látja el a szerveket. Mindnyájan tapasztaltuk, amikor nevetünk, a testünk erőteljesen, néha görcsösen rázkódik. Ezzel mozgásba hozzuk a nyirokrendszer folyadékát testünkben, élénkítjük az immunrendszer működését, sőt a szervekből, szövetekből segítjük az elhalt melléktermékek kiürülését. Ez nagyon jelentős hatás, mivel a nyirokrendszernek nincs semmilyen eszköze, pumpája, ami segíthetné a nyirokfolyadék áramlását a testben.

A nevetéssel nagy mennyiségű oxigént lélegzünk be, ami bizonyos ritmusban ismétlődik.  Ennek következtében a sejtek, szervek felfrissülnek. Mit jelent ez? Tudjuk, hogy a tápanyag átalakításához, az „égetéshez” oxigénre van szükség, a sejtek így jutnak hozzá a működésükhöz szükséges energiához. Oxigént lélegzünk be, és szén-dioxidot ki.

A rákos sejtek oxigén jelenlétében elpusztulnak. Sok baktérium és élősködő is hasonló sorsa jut az oxigén miatt.
Ebből logikusan következik, hogy a nevetéssel járó nagy mennyiségű oxigén belélegzése segít ezeknek a betegségeknek a megelőzésében.
Nálunk még nincs, de az USA-ban divatosak lettek az oxigén bárok, itt nagyobb koncentrációjú oxigént lélegezhetnek be a vendégek, ami természetesen az agyműködést, a gondolkodást serkenti. És ha még nevetni is tudsz egy ilyen oxigénbárban! Akkor aztán igazán felfrissíted magad.

Ezen kívül a nevetés élénkíti a vérkeringést, megmozgatja a hasizmot, rekeszizmot, arcizmot. Hogy ez mennyire így van, azt már mindenki tapasztalta egy kiadós nevetés után másnap, amikor megmagyarázhatatlan izomláz gyötörte a hasa körül.

A nevetés kémiája

A szervezet vegyi anyagokat állít elő aszerint, hogy mire van szüksége. Amikor nevetünk, számos gyógyító biokémiai anyag termelését segítjük, ezek száma ilyenkor minden percben megközelítően 10000 lehet. Ha mindezeket gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény formájában szeretnénk megvásárolni egy gyógyszertárban, akkor bizony kiürülne a pénztárcánk. Hát nem jobb, egyszerűbb és gazdaságosabb nevetni?!

Ezek közül a biokémiai vegyületek közül számos az agyműködéssel kapcsolatos, mint például a szerotonin, mások, mint az interleukin, az immunrendszert erősítik, megvédenek a depressziótól és a krónikus stressz okozta betegségektől.

Három amerikai egyetem kutatójának közreműködésével Lee S. Berk egy cikket tett közzé, amelynek címe: "A béta-endorfin és a HGH (humán növekedési hormon) növekedése összefüggésben áll a felhőtlen nevetésre való várakozással és annak megtapasztalásával." A kontrolcsoport csak magazinok közül válogathatott, míg a másikban humoros videot néztek. Az utóbbiaknál 27%-kal lett magasabb a béta-endorfin és 87%-kal a HGH szint a kontrolcsoporthoz viszonyítva. A megemelkedés a film nézésének kezdetétől a végéig és még utána is tartott. A pozitív stressz megváltoztatja az idegrendszer „vegyi” válaszát.

És most jön a ráadás!

A Vanderbilt Egyetem kutatói tudomásunkra hozták, hogy napi 10-15 perces nevetés annyi kalóriát tud elégetni, mint amennyi egy közepes tábla csokoládéban található. Megmérték a résztvevők energiáját nyugalmi állapotban és 10 perces nevetés után. Ennek eredményeként megállapították, hogy naponta 50 kalóriát lehet elégetni hangos nevetéssel.

Jó, akkor most rohanás egy videotékába, és vegyünk ki egy-két nevetésre ingerlő filmet! Ilyen egyszerűen még úgysem tesztelhettük egy tudományos kutatás állításait magunkon!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése