2015. június 10., szerda

A világ 10 leghíresebb utcája


Bár a legtöbb városnak ezernyi utcája van, egy-két utca mindig híresebb a többinél. Az üzletek, a pezsgő éjszakai élet, a szórakozási lehetőség, a történelmi helyek miatt egyes utcákat több utazó keresi fel. Ezek a híres utcák, utak, sugárutak gyakran kerülnek fel a Top 10-es listákra, ahogyan erre is.

Lombard Street

Lombard Street

A Hyde és Leavenworth Street között, San Franciscoban található a Lombard Street, melyet a világ legkanyargósabb utcájának tartanak. A Lombard Streeten 8 hajtűkanyart alakítottak ki, hogy csökkentsék a hegy természetes emelkedését. A sebességhatár ezen a szakaszon 8 km/óra. A szintén San Franciscoban található Vermont Street és a burlingtoni Snake Alley Iowaban szintén híresek kanyarulataikról.

Abbey Road

Abbey Road

Észak-Londonban található az Abbey Road. Az utca dél-keleti végén áll az Abbey Road Studio, ahol a Beatles felvételeinek 90%-a készült. 1969 áprilisában a csapat összeállt, hogy elkészítse az utolsó albumát, melynek az Abbey Road címet adták. Ez a lemez kelt el a legtöbb példányban és híressé vált a borítón lévő képről, melyen az együttes tagjai egyszerre mennek át a stúdió előtti zebrán. Ma a turisták azért jönnek ide, hogy ők is fotózkodjanak a híres zebrán.

Hollywood Walk of Fame (Hírességek sétánya)

Hollywood Walk of Fame (Hírességek sétánya)

A Walk of Fame, vagyis a Hírességek sétánya a Hollywood Boulevard mentén található Los Angeles-ben. A járdán lévő csillagokban híres színészek, zenészek, rendezők, producerek, színtársulatok és más hírességek nevei láthatók. Több mint 2400 sztár vált így halhatatlanná. Bárki, akár a rajongók is nevezhetik kedvencüket, kb. 200 jelölés után benyújthatják kezdeményezésüket a Hollywood-i Kereskedelmi Kamarához.

La Rambla

La Rambla

A fákkal szegélyezett La Rambla Barcelona legforgalmasabb és legnyüzsgőbb utcája Spanyolországban. Legtöbbször turisták és helyiek népesítik be a La Ramblat, melynek eredeti arculatát az üzletek nagyban átformálták. Részben ennek tudható be, hogy az utca a zsebtolvajok elsőszámú célpontja lett. Gyakran többes számban emlegetik az utca nevét, mivel gyakorlatilag több különböző utcából áll, melyek mind más hangulatúak.

Orchard út

Orchard út

Az Orchard Road Szingapúr legfontosabb bevásárló utcája, melyet a helyiek is gyakran látogatnak, de a turisták számára is az elsőszámú látnivalók közé tartozik. Nevét azokról a gyümölcsösökről kapta, melyekhez vezet. Az Orchard Road mentén üzletek, éttermek, kávézók, hotelek és nightclubok sorakoznak. Itt található a szingapúri elnöki rezidencia, az Istana is. Karácsonykor az egész utcát kidíszítik, a pálmafákra rénszarvasokat és havas mézeskalács házakat ültetnek.

Khao San út

Khao San út

A Khao San egy kis út, mely a Chao Phraya-folyó közelében található Bangkokban, Thaiföldön. A Khaosan jelentése őrölt rizs, ami arra utal, hogy korábban ezen az utcán működött Bangkok legfontosabb rizs piaca. Az elmúlt 20 évben a Khao San út világhírű turista nevezetességgé fejlődött. Találunk itt olcsó szállásokat a szállóktól kezdve a háromcsillagos hotelekig, bárokat, büféket, éttermeket, élelmiszerboltokat, internet kávézókat és utazási irodákat

Wall Street

Wall Street

A Wall Street a Pénzügyi Negyed történelmi központja és a new yorki tőzsde székhelye. Az utca az amerikai tőke és tőzsdei kereskedés szimbóluma lett. A szűk utca a Broadway-től lefelé fut a Keleti-folyóig, nevét arról a falról kapta, melyet a hollandok a 17. században építettek itt, hogy megvédjék egyre terjeszkedő településüket. A 18. század végére kereskedők és spekulánsok gyűltek össze a platánfa alatt, a Wall Street lábánál, hogy üzleteljenek. Ez volt a eredete a New Yorki Tőzsdének, melyet 1817-ben alapítottak. New York másik híres utcája a Broadway, a Fifth Avenue és a Madison Avenue.

Via Dolorosa

Via Dolorosa

A Via Dolorosa (Bánat útja) egy híres utca Jeruzsálem óvárosában, ahol Jézus haladt át, mielőtt keresztre feszítették. A negyed km hosszú út az évszázadok során rengeteget változott és a 20. század régészeti feltárásai azt mutatják, hogy a korabeli Via Dolorosa a nyugati dombon haladt át. Ennek ellenére a zarándokok töretlenül jrják ezt az utat, azonosulva Jézus szenvedésével. Az út mentén a Keresztút 14 stációja látható, mindegyik egy adott történethez vagy eseményhez kapcsolódik.

Las Vegas Strip sugárút

Las Vegas Strip sugárút

A szerencsejátékosok földi Paradicsoma a Nevada sivatagos vidékének déli részén fekvő Las Vegas. Az egész városban mindenütt találunk kaszinókat, de a Las Vegas Boulevard egyik részén, a Stripen találjuk a legtöbbet. Hatalmas mega-kaszinó hotelek pazar díszítéssel és fantasy-szerű hangulattal várják a vendégeket. A kaszinókat gyakran romantikát, misztikumot idéző vagy távoli helyekről nevezik el.

Champs-Elysées

Champs-Elysées

Számos mozijával, kávézóival, luxusüzleteivel és vadgesztenye fáival a Champs-Élysées egyike a leghíresebb utcáknak Párizsban és Franciaországban. Az elegáns és széles sugárút a Place de la Concorde-tól az Arc de Triomphe-ig halad. Ez egyben Párizs legelőkelőbb bevásárlóutcája is. Felső szakaszát leginkább hivatalok és a helyi lakosok foglalják el. 1975 óta a Tour de France utolsó szakasza hagyományosan a Champs-Élysées-n végződik, a versenyzők 6-8 kört tesznek oda-vissza a sugárúton.


Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése