2015. június 20., szombat

Budoár hangulat megteremtése


A budoár a francia 'boudoir' szó magyarosított változata. Eredeti jelentése durcás, rosszkedvű (ahová a durcás hölgyek visszavonultak)
Arisztokrata körökben a feleségek ebbe a helyiségbe tudtak visszavonulni.Itt volt a fésülködő asztal,toalettjüket is ebben a szobában szokták volt kicserèlni.Íróasztal is tartozott a berendezéshez,ahol a levelezéseiket bonyolíthatták.A napközbeni pihenéshez ágy volt biztosítva,természetesen baldachinnal.Illusztris hölgyvendégeiket is itt fogadták néhány órás csevelyre.


Mai jelentése női öltözőszoba, amely magában foglalta az öltözőszobát, saját fürdőszobát és a privát társalgót is. Az első budoárok a 18. században jelentek meg királyi és arisztokrata körökben, de idővel a társadalom alsóbb rétegeiben is elterjedt. A polgárság körében egészen az 1960-as, 1970-es évekig divatos volt. Sajnos mára kiment a divatból, az hogy újra elterjedt legyen csak rajtunk múlik.


Gondolom sok nőtársam álmodott egy ilyen szobáról, különösen amikor régi filmeket nézett. Ezt a helyet belengi a titok, a parfümillat, a luxus és bujaság. Sajnos igazán kevesen engedhetik meg maguknak a saját öltözőszobát, de azért egyes elemeket be lehet csempészni a mostaniba is, pláne ha nem osztjuk meg azt férfival. Egy bejegyzés sorozatban adok ötleteket ennek megvalósításához. Ki-ki valósítsa meg a neki tetsző, hozzá közel álló ötletet. Először nézzünk film jelenteket és régi reklámokat, amelyek inspirálhatnak.



















Forras : innen...

Forras : innen ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése