2015. június 12., péntek

A whisky története



A Whisky története is, mint a Pálinka vagy a Cognac története szorosan összekapcsolódik a fõzött, lepárolt alkoholos italok történelmével.

VI-VII. sz. A klasszikus lepárlás tudományát ír misszionáriusok viszik a Földközi-tenger térségébõl a Brit-szigetekre.
1170 A Brit-szigeteken használják az alkohollepárlás módszerét.
1405 Írországban elõször egy krónika, az "Annals of Clonmacnoise" említi a whiskyt, miszerint ekkor egy király belehalt abba, hogy túl sok aqua vitae-t ivott
1494 Az elsõ írásos emlék Skóciából. IV. Jakab skót király pénzügyi jegyzéke szerint Friar John Cor szerzetes 8 hordó malátát kap a királytól "aqua vitae" (kelta nyelven "uisge beatha", azaz az élet vize) elõállítása céljából. Ez a mennyiség körülbelül 1.500 palack akkori whisky készítésére volt elegendõ.
1505 Edinburgh-i felcserek jogot kapnak "aqua vitae" készítésére.
1527 Az elsõ olyan angol nyelvû könyv kiadása, Hieronymus Braunschweig könyvének fordítása, amelyben szó esik az "aqua vitae" készítésének módjáról, jóllehet csak gyógyászati szempontok alapján.
1579 Az elsõ olyan törvény Skóciában, amely az "aqua vitae" elõállításával kapcsolatos.
1690 A Ferintosh nevû lepárló üzem volt az elsõ, melyet írásban feljegyeznek Skóciában.
1707 Az angol-skót perszonálunió létrejötte után a közös Angol-Skót Parlament adót vett ki a whisky készítõkre és kereskedõkre, ami a whiskygyártókat illegalitásba kényszeríti. Ez a több mint száz évig tartó ún. "whisky-háború" kezdete.
1725 Ez az elsõ év, hogy az angolok érvényesíteni akarják az adótörvény rendelkezéseit. A maláta whiskykre kivetett adót akarják beszedni, ami zavargásokhoz vezet.
1791-ben az USA szövetségi kormánya adót vet ki a whiskyre, ami nagy felzúduláshoz, az ún. whiskylázadáshoz vezet.
1823 A skót fõnemes, Gordon herceg vezetésével egy skót parlamenti küldöttség sikeresen meggyõzi IV. György angol királyt arról, hogy nagyobb haszonnal jár, ha mérsékli a whiskyre kivetett adóterheket és engedélyhez köti a whisky-lepárlást és kereskedelmet. Ekkor születik meg a skót whisky-gyártás sikerét megalapozó szeszengedélyezési és adótörvény.
1824 The Glenlivet az elsõ aki hivatalos engedélyt kap szeszfõzésre.
1831 Aeneas Coffey, skót mérnök megalkotja az elsõ ún. Patent lepárló "folyamatos lepárló" berendezést, amely lehetõvé teszi a gabonawhiskyk ipari elõállítását. Ez sokkal nagyobb mennyiségû szeszt képes elõállítani, bár gyengébb minõségben. Az új eljárás Skóciában terjed el elõször.
1840 Kanadában már mintegy 200-ra tehetõ a whisky fõzdék száma.
1850 Egy amerikai kimutatás szerint az USA-ban a regisztrált lepárlók száma eléri a 3000-et
1853 Andrew Usher valószínûleg az elsõ, aki blended (kevert) whiskyt állít elõ.
1855 Az írek rendeletben írják elõ whiskey írásmódját, hogy megkülönböztessék az akkoriban gyengébb minõségû skót wiskytõl.
1860 Betegség pusztít a francia szõlõültetvényeken, így erõsen visszaesik a francia bor és cognac-termelés, nagyobb piacot nyitva ezzel a skót whisky számára.
1871-ben Japán Jokohama Jamasita városrészében nyílik meg az elsõ japán whisky fõzde.
1874 Megalakul az Északi-Skót Whisky-üzemek Szövetsége.
1880 A porosz háború és a szõlõt pusztító filoxéra-járvány jelentõsen visszaveti a cognac- és brandy-kereskedelmet. A piaci igények szelíden rákényszerítik a skótokat whisky-jük exportálására.
1908 A Királyi Whisky Tanács elõször szabályozza, hogy mi viselheti a skót whisky megnevezést.
1915 Megalakul a Központi Szeszesital Testület. Az ekkor megalkotott korai szesztörvény 2 évben határozza meg a skót whisky minimum érlelési idejét.
1916-17 Kanadai szesztilalom bevezetése, mikor csak katonai, orvosi, tudományos és ipari célokra lehetett alkoholt elõállítani.
1920 Az Egyesült Államokban bevezetik a szesztilalmat. Egyedül a Laphroaig maláta whiskyhez lehet törvényes úton hozzájutni, mivel erõs, jódhoz hasonlító illata miatt az orvosok receptre felírhatják. A Kanadai whiskyk gyártása és kereskedelme fellendül.
1932 Franklin Delano Roosevelt megszünteti a szesztilalmat az Egyesült Államokban.
1940 A II. világháború elején Anglia skót whiskyvel is fizet az amerikai hadianyagokért.
1989 Edinburgh-ban megnyit a Scotch Whisky Heritage Centre, ahol audiovizuális eszközökkel mutatják be a skót whisky történetét és a gyártási folyamatot.
1992 Az Európai Gazdasági Közösség elfogadja a skót whisky hivatalos meghatározását és ez alapján szabályozza a skót whisky megnevezés használatát a tagországaiban. Eszerint skót whisky csak Skóciában készülhet és legalább 40% alkoholtartalmúnak kell lennie.






Forras : innen...


Amerikai whisky

A whiskyfőzés tudományát skót és ír bevándorlók vitték magukkal az amerikai gyarmatokra a 17. és 18. században. Az árpa kezdetben nem adott jó termést az Újvilágban, ezért nem használtak árpamalátát a whiskyhez. A búza, rozs és kukorica viszont jól termett, így a telepesek ezekből főztek gabonapárlatokat. Habár belülről elszenesített hordókat már több száz éve használtak párlatok tárolására, az amerikai whiskyk ma ismert jellege – ahogyan más whiskyké vagy például a vodkáé is – csak a 19. század folyamán alakult ki.
1791-ben a költségvetés finanszírozása céljából – bár a hivatalos állítás szerint a túlzott alkoholfogyasztás megzabolázása érdekében – a szövetségi kormány adót vetett ki a whiskyre, ami nagy felzúduláshoz, az ún. whiskylázadáshoz vezetett. George Washington 1794-ben 13 ezer fős hadsereget vezetett Nyugat-Pennsylvaniába a lázadás elfojtására. Sokak szerint ez túlzott erődemonstráció volt. Végül két embert ítéltek el árulás címen, de Washington elnök kegyelemben részesítette őket.


Old Valley Whisky 1905-ben

Az amerikai lepárlók száma egyre növekedett, 1850-ben a regisztrált lepárlók száma elérte a 3000-et. Ekkor még teljesen kisüsti eljárást alkalmazták, bár ekkor már világszerte ismert volt az Aeneas Coffee ír mérnök által 1831-ben felfedezett, kétoszlopos lepárlórendszer, ami folyamatos lepárlással sokkal nagyobb mennyiségű szeszt állított elő, és egyben erősen finomította is azt. Az új eljárás Skóciában terjedt el először, s a skótok nagy mennyiségű, de jellegtelenebb ízű whiskyvel árasztották el a világpiacot. A 19. század második felében számos amerikai és ír főzde elhatárolódott a skót címkéken használt whisky betűzéstől, és a – korábban sem ismeretlen – whiskey forma vált elterjedtebbé.


Amerikai orvosi szeszrecept az 1920-as évekből, többnyire whiskyre szólt...

Ezután az amerikaiak is alkalmazni kezdték a folyamatos üzemű cefreoszlopot, azonban – a coffey-lepárlóval ellentétben – a finomítást továbbra is kisüst (doubler) végezte, ezért az amerikai gabonawhiskyk nem váltak semleges ízűvé, és a kevert whiskynek nem alakult ki jelentősebb amerikai hagyománya. 1900 körül a whiskytermelés már a mai szintet is elérte. Az első világháború idején sok szeszfőzdét puskaporgyártásra köteleztek, s a whiskyből hiány támadt. 1917-től kezdve folyamatosan kezdték bevezetni egyes államok az szesztilalmat, ami 1919-ben általánossá vált az Egyesült Államokban, mint az alkotmány 18. kiegészítése. A legtöbb szeszfőzde bezárt, csak néhány gyártott alkoholt orvosi célokra. Felfutott viszont a kanadai whisky és a skót whisky, valamint a karibi rum termelése és csempészése. Amerika végül 1933-ban az alkotmány 21. kiegészítésével feladta a szesztilalmat. A második világháború idején azután az amerikai whisky átkelt az óceánon is, az amerikai katonák félgallonos palackokban árulták a német lakosságnak. Ma a legnagyobb tömegben árult amerikai whisky a Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey és a Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.










Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése