2015. június 8., hétfő

A Barbie baba története


Közel hatvan évvel ezelőtt egy amerikai asszony, aki mellesleg a Mattel játékgyártó vállalat alapítójának felesége volt, otthon nézegette, ahogy kislánya Barbara játszik. Észrevette, hogy a gyermek szívesen játszik öltöztetőbabával, ami akkor még papírból volt kivágva. Igen, ám de ezeket a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztette. Ruth Handler – ez volt az asszony becsületes neve - el is mondta férjének az ötletét, miszerint olyan babákat kellene gyártani, akik inkább hasonlítanak felnőtt nőre és azokhoz ruhákat, nem nyerte el férje tetszését. Történt pedig, hogy Ruth és két gyermeke Barbara és Keneth európai útjuk során rátalált egy német játék babára Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba, pont olyan volt, mint amilyet elképzelt, ezért mindjárt hármat is vett belőle. Egyet a lányának adott, kettőt pedig bevitt a Mattelhez. Maga Lilli baba egy népszerű regényhősön alapult, aki öntudatos, mindent megtesz álmai megvalósításáért. Bár Lilli baba nem a gyerekeknek készült Németországban a kislányok mégis nagyon szerettek vele játszani, hiszen rengeteg szép ruhába tudták öltöztetni és mindenféle felnőttes szerepjátékot tudtak vele játszani. Amikor Handler asszony visszatért Amerikába elkezdett dolgozni a baba dizájnján. A baba lánya után a Barbie nevet kapta. 1959. március 9-én mutatták be először és az óta ez a dátum Barbie születésnapja.

A Mattel cég végül megvette a jogokat és Németországban leállították a Lilli baba gyártását. Az első Barbie baba fekete-fehér csíkos fürdődresszben jelent meg. Kétféle hajszínnel lehetett kapni. Szőkével és barnával. A szülők eleinte nagyon idegenkedtek a felnőtt nőre arányaiban is nagyon hasonlító babától. De a lányok hamar megkedvelték Barbie-t és ez a játék hamar bekerült a lányos házak játékpolcaira. Az egyik legjellegzetesebb módosítást Barbie szemei kapta. Az eredeti babán Barbie oldalra tekint. A 70’-es évek óta néz a szemünkbe. Barbie az első olyan játék, ami nagyon komoly reklámot kapott. Sok ember dolgozott a háttérben és dolgozik ma is, hogy Barbie-t az egész világon is merjék kicsik és nagyok. A babához különféle árucikkek is kapcsolódnak. Lehet hercegnő, légi utaskísérő, Baywatch lány, orvos, terhes, és kimeríthetetlen a paletta. Van háza, yaht-ja, rózsaszínű kabriója, dzsip-je, lakókocsija, kutyája, macskája, lova, pandamacija. És persze van vőlegénye: Ken. Az évek folyamán lettek társai: a barnahajú Withney, a spanyol Theresa, a fekete bőrű Christie és barátja Steven és az ázsiai Marina. Családjához tartozik a tini Skipper, az ikrek Stacy és Todd, valamint egy kisgyerek Shelly.

Forgalmaznak hozzá könyveket, DVD filmet, számítógépes játékot, tolltartót, füzetet, iskolatáskát, ruhát.

Néhány érdekesség Barbie-ról:

-          Szaúd-Arábiában törvényen kívül helyezték a Barbie babaárusítását,mert az nem egyezett az iszlámvallással. A muzulmán gyerekek nem Barbie babával játszanak, hanem Fulla babával, aki hasonlít Barbie-ra de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködik.

-          A „Barbie” szó elérte, hogy sértő szlengként használják. Jelentése ebben az értelemben, sekélyes, buta szépség.

-          1992-ben megjelent a beszélő Barbie. Nem túl sok mondatot mondott. Ilyeneket például, hogy: „Szeretek vásárolni”, „Rendezünk egy pizza partyt?” vagy „ Nehéz a matek” Ez a jelenség kiváltotta az American Association of University Women  női egyesület felháborodását.

-          1974-ben a Times Square egyik szekciója egy héten keresztül felvette a Barbie Boulevard nevet.

-          Az első szines bőrű Barbie Francie, aki egy cseppet sem hordozott afrikai vonásokat, csupán barna műanyagból készített Barbie volt.

A baba ötlete Ruth Handler fejéből pattant ki, amikor azt látta, hogy kislánya papírbabákat próbál felöltöztetni. Ekkor jött rá, hogy sokkal emberibb és kézzelfoghatóbb dolgokkal kellene a gyerekeknek játszani, amelyekkel könnyebben tudnák imitálni a felnőttek világát. Ruth éppen Németországban járt, és itt pillantotta meg a Barbie elődjét. Őt Bild Lilinek hívták, de ő nem volt egy szépség, amiről a kislányok álmodhattak. Mégis valami megragadta Ruth-t. Lili kisebb fajta ?szépítő kúrán? vett részt. Az Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony elkezdett dolgozni a baba dizájnján a tervező Jack Ryan közreműködésével. Ruth lánya után kapta a nevét. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen zajlott 1959. március 9-én. Ezért ezt a napot szokták Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni. A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, amit követően a Lilli gyártását beszüntették.

Az első Barbie baba fekete-fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát. Két verzióban volt kapható, szőke és barna hajjal. Ruháit a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol. A babához különféle egyéb árucikkeket is forgalmaznak, mint például könyveket, videojátékokat, és főszereplésével animációs film is készült. 1974-ben a Times Square egyik szekciója egy hétre felvette a Barbie Boulevard nevet.

Egyébként Ruth férje, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, nem látott nagy lehetőséget az ötletben. Tévedett. Handler számára fontos volt Barbie felnőtt megjelenése annak ellenére is, hogy a piaci kutatások kimutatták, jó pár szülő volt elégedetlen a baba mellei miatt, amik a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak. Megjelenését sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb módosítás, mikor 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.ruth2.jpg

Barbie egyike a legkelendőbb divatbabáknak. Előállítója a Mattel Inc; az 1959-ben indított játék mai napig jelentős bevételi forrása. A teremtőjének egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert (1916–2002) tartják, akit egy német baba, a Bild Lilli ihletett meg. Barbie majd 50 éven keresztül volt a játékpiac fontos része, több vita és per témája, ami során több alkalommal parodizálták a baba köré épített fiktív életmódot. Az idő során természetesen Barbie-nak is egyre több konkurenciával kellett szembenéznie a saját kategóriájában.

Története

Ruth Handler lánya, Barbara játékát figyelve vette észre, hogy gyermeke szereti a papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Abban az időben a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve megosztotta elképzelését egy felnőtt öltöztetőbabáról férjével, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt. A férfi azonban nem látott lehetőséget az ötletben.

Egy 1956-os európai út során, amit gyermekeikkel, Barbarával és Kennethtel tettek, Ruth rátalált egy német játékbabára, a Bild Lillire. A felnőtt alakú Lilli baba pont olyan volt, mint amilyen Handler képzeletében megjelent, ezért vett belőle hármat. Egyet a lányának adott, a többit pedig elvitte a Mattelhez. A Lilli baba egy népszerű képregényhősön alapult, akit Reinhard Beuthin rajzolt a Die Bild-Zeitung számára. Lilli öntudatos nő volt, aki tudta, mit akar és nem habozott lépéseket tenni álmai valóra váltásáért. A Lilli babát 1955-ben hozták forgalomba Németországban, és habár eredetileg nem gyerekjátékként került a polcokra, hamar kelendő lett a kislányok között, akik élvezték, hogy számos különböző ruhába lehetett öltöztetni.

Az Egyesült Államokba való visszatérése után Handler asszony elkezdett dolgozni a baba dizájnján a tervező Jack Ryan közreműködésével. A baba új nevet kapott: Ruth lánya után Barbie lett. Debütálása a New York-i American International Toy Fairen zajlott 1959. március 9-én. Ezt a napot szokás Barbie hivatalos születésnapjaként emlegetni. A Mattel megvette a jogokat 1964-ben a Bild Lilli babához, amit követően a Lilli gyártását beszüntették. Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát; két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. A baba, mint „Tinédzser divat-modell” került forgalomba, a ruháit a Mattel divattervezője: Charlotte Johnson kreálta. Az első Barbie-kat Japánban gyártották le, a ruháikat is ott varrták. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el.

Ruth Handler számára fontos volt Barbie felnőtt megjelenése annak ellenére is, hogy a piaci kutatások kimutatták, jó pár szülő volt elégedetlen a baba mellei miatt, amik a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak. (Barbie-t, hasonlóan sok más modellhez, a valóságos mérethez képest 1:6 arányban kicsinyítve gyártják.) Barbie megjelenését sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb módosítás, mikor 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.

Barbie egyike az első játékoknak, amik szervezett marketingstratégiával rendelkeztek. Hírnevét a széles körben sugárzott televíziós reklámok is terjesztették, ami aztán sok más játék ilyen reklámozásához is ötletadó, inspirációs forrás volt. Szerte a világon milliárdnyi Barbie babát adtak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. Ezért mondhatta Mattel, hogy minden másodpercben három Barbie-t vásárolnak valahol. A babához különféle egyéb árucikkeket is forgalmaznak, mint például könyveket, videojátékokat és főszereplésével animációs film is készült. Csaknem egyedülálló módon lett kulturális ikon. 1974-ben a Times Square egyik szekciója egy héten keresztül felvette a Barbie Boulevard nevet. Andy Warhol 1985-ben képet festett róla

Életrajza

Barbie teljes neve Barbara Millicent Roberts. Az 1960-as években a Random House által kiadott regénysorozatban a szüleit George és Margaret Robertsként nevezik meg Willowsból, Wisconsin egy képzelt városából. Vőlegénye az 1961-ben megjelent Ken (Ken Carson).

Barbie-nak több mint 40 háziállata volt eddig, köztük kutyák, macskák, lovak, egy pandamackó, egy oroszlánkölyök, és egy zebra. Rózsaszín kabrioleteket, utánfutókat és dzsipeket, lakókocsikat és hajókat is beleértve sokféle járművet birtokolt. Ezen felül van pilótaengedélye és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt.

Barbie karrierjeit változatosra tervezték, hogy megmutassák a nők sokféle szerepet képesek felvenni az életben. Így került forgalomba a Miss Astronaut Barbie (1965), Barbie doktor (1988) és a Nascar Barbie (1998).

A Mattel Barbie-nak sok társat is megalkotott, így a spanyol Teresát, a barna hajú Whitneyt, az 1963-ban megjelent Midge Hadleyt, a fekete bőrű Christie-t és Stevent (Christie barátját) és az ázsiai Marinát. Családtagjai közé tartoznak a tinédzserkorú Skipper, a tíz év körüli ikrek, Stacy és Todd, valamint a kisgyerek Shelly.

Viták

Barbie népszerűsége folytán tüzetes vizsgálat alá vették, milyen hatással van a nyugati gyerekek játékára. A kritikák gyakran alapulnak azon a feltevésen, hogy a kisgyermekek Barbie-t szerepmintának találják és megpróbálják majd utánozni őt.

2003 szeptemberében Szaúd-Arábia törvényen kívül helyezte a Barbie babák eladását, mert az nem felelt meg az iszlám szellemiségnek. A muzulmán országokban nagy népszerűségnek örvend a Barbie-hoz hasonló, de a vallási előírásoknak megfelelően öltözködő Fulla baba.[5]
A „Barbie” szó elérte, hogy sértő szleng-kifejezésként alkalmazhassák lányra, vagy nőre. Jelentése ebben az értelemben sekélyes, buta szépség. Ezen alapult az Aqua dán együttes 1997-es Barbie Girl című száma.
1992 júliusában a Mattel kibocsátotta a Teen Talk Barbie-t, ami sok különböző kifejezést volt képes elmondani, köztük a „Vajon elég ruhánk lesz?”, „Szeretek vásárolni”, „Rendezünk egy pizza partyt?” mondatokat. Minden babát arra programoztak, hogy négyet tudjon a 270 lehetséges mondatból, így kerülve el hogy két termék egyforma legyen. A 270 frázis egyike „A matek nehéz!” kijelentés volt. Bár csupán minden eladott baba 1,5%-a ismételgette, a jelenség kivívta a American Association of University Women női egyesület felháborodását. 1992 októberében a Mattel kijelentette, hogy a Teen Talk Barbie szókészletéből eltávolítják ezt a mondatot és felajánlott egy cserét bárkinek, aki rendelkezik ilyen típusú játékkal, és szükségesnek érzi a változást.[6]
Barbie leggyakoribb kritikája, hogy irreális elképzelést fogalmaz meg az női test ábrázolásáról, ami annak a kockázatához vezet, hogy azok a nők, akik hasonulni próbálnak hozzá, anorexiássá válhatnak.
A színes bőrű Barbie-k közül elsőként Francie debütált [1967]-ben, mindazonáltal ő nem egy eredetileg is erre tervezett modell volt, hanem csupán a fehér Francie baba néger változata. Nem voltak afrikai arcvonásai, amikre a későbbiekben külön öntőformát készítettek. Így a valódi első fekete Barbie-nak általában Christie-t tartják, amit 1968-ban mutattak be.

network.hu

Barbie mára egy fogalom. (Barbie - a csinos, kedves, szőke műanyagbaba, aki mindig a legdivatosabb ruhákat viseli, mindig jókedvű és mosolygós, mindig, mindenhez ért. Egyszóval Barbie a megtestesült tökély. Karcsú dereka, hosszú, formás combjai vannak.) Több, mint hol-mi baba a játékboltban.

Röviden a Barbie: játék, bálvány és guminő. (ilyen három az egyben csoda)

Barbie-t lehet szeretni, és lehet utálni. Mindenkinek van véleménye vele kapcsolatban. Valaki vagy isteníti vagy, felfordul tőle a gyomra, ha meglátja valahol. A Barbie baba mostanra Amerika jelképévé vált, és óriási vitákat váltott ki. Feministákat bőszített fel, művészeket inspirált, és tudósok vitatkoztak róla.

Életstílussal azonosítják már

A Cosmonak köszönhetően hiteles képet kaphatunk az élő Barbie babákról: ”Imádják a rózsaszínt meg a flittert, mégpedig nagytételben, a telefonjukról biztosan lelóg a fél Bijou Brigitte, a kulcscsomójukon ott figyel az egész plüssállat-kereskedés, a hangszínük pedig két szólammal a közízlés határa felett van. Ha látnak valami arit vagy cukit, tuti, hogy telcsin máris lebeszélnek egy talit, nehogy a barátnőik kimaradjanak belőle éés minden vágyuk egy csivi (csivava) vagy egy pincsi.„ (Ann Nicole Smith, Jessica Simpson, Pamela Anderson)

Története

Előzmények

Az ötvenes években, a kislányok csak játék kisbabákkal játszottak. Ruth Handler (Mattel egyik társalapítója) észrevette, hogy a kislánya szívesen játszik az újságokból kivágott fiatal nők képeivel, ezért döntött úgy, hogy az ő babája egy felnőtt nőt testesít meg. Barbie, azért kapta a Barbie nevet, mert Ruth lányának Barbara volt a keresztneve.

Az első baba

Barbie baba 1959-ben debütált az Amerikai Játékvásáron, és óriási sikert aratott. Az első évben 351 ezer babát adtak el, darabja 3 dollárba került.

Ezután

Azóta játékból legendává fejlődött: több millió kislány szeretett bálványává, gyűjtők keresett tárgyává, és nem utolsósorban divattervezők, filmgyártók, popsztárok múzsájává.

A baba egy vagyon hozott a Mattel cégnek, hiszen a babák mellett igen kelendőek voltak a babák kiegészítői is, nem beszélve az újabb babákról, Barbie barátjáról, Kenről, és Barbie húgáról, Skipperről. Később piacra kerültek Barbie barátai is: Midge és Christie. A babák mind az alkotó, Ruth Handler családtagjai után kapták nevüket.

Barbie több image váltáson esett át és állandóan követi a divatot:
50’es évek jellemzően Elvis és a rock’n’roll, valamint a párizsi „haute-couture” volt.
60’as évek elejének női idoljai – mint Jackie Kennedy és Grace Kelly –befolyásolták a Barbie-divatot, csakúgy, mint Twiggy, az ünnepelt fotómodell és később a hippi mozgalom.

70’es években a diszkó-korszakban, megváltozott a baba külseje, és a Szombat esti láz című film stílusában pompázott, a Bee Gees és az ABBA zenéjére táncolt.
80’as években aerobic- és a teniszlázban égett, és a Dallas és a Dynasty című filmsorozatok szereplőinek stílusát követte. A Harley Davidson-sorozat hajtotta Barbiet a legendás Route 66-re, a Világ babái sorozatban pedig idegen országok kultúráját és divatját mutatták be a babák. A vezérfonal mindig az adott idő trendje.
90’es évek Barbieja a színes stílus, valamint a vicces sportok megtestesítője volt.
A Barbie a mai napig mintegy hatvanféle karriert futott be: a kiállításon is megtekinthető a nővér, a gyermekorvos, a hivatalnok, az elnökjelölt stb.

Néhány Érdekesség:

Van olyan modell, amelyiknek például a híres olasz divatdiktátor, Armani tervezte a ruháját. 1400 USD (kb. 250e Ft)

network.hu

Egy pár éve piacra, dobták a Fulla babát, ami a Barbie baba muszlim változata. A baba miniszoknya helyett csadort visel, póniló és sportkocsi helyett pedig imaszőnyeggel kell neki beérnie. Kenről pedig szó sem lehet az ő világában.

2004. februárjában 43 év után Barbie magányos lett.(A Barbie babák folyamatosan romló eladási adatai.)

Az új szingli baba, Cali (azaz California) Barbie napbarnítottan, fülbevalókkal, trendi ruhákban pózol a polcokon. Ez fontos marketingfogás volt. Az évi 3,3 milliárd dollárt produkáló baba újra a figyelem középpontjába került a babavilágban.

Újrakezdés

2006-ban Cali 2 év szingliség után új ausztrál barátjával, Blainenel jelent meg.

Blaineről annyit közöltek, ausztrál születésű, de néhány éve Hawaiion él, ott lett profi szörfös, aztán pedig nemrég Kaliforniába költözött. Barbieval akkor ismerkedtek össze, amikor a lány a barátnőjével, Summerrel, aki mellesleg Blaine húga, Kalifornia tengerpartja mentén kocsikázott és napozott a strandon, a szörfös fiúkat figyelve. Barbie ott szúrta ki a napszítta hajú, a legújabb szörfösdivat szerint öltözött szépfiút.

Ken

network.hu

Ennél komolyabb tábort képeznek azon verzió hívei, akik szerint a Mattel arra készül, hogy egy-két éven belül bejelentse, Ken valójában homoszexuális, csak eddig titkolta másságát.

Handler azt írta az önéletrajzában: "Az én elképzelésem az volt, hogy a babán keresztül a kislányok azzá válhatnak, akik csak szeretnének lenni. Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk."


Forras : innen...


Képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése