2015. június 10., szerda

12 varázslatos, meseszerű kastély a világ minden tájáról


A leghíresebb mesebeli kastélyok valószínűleg azok, melyekről legendák és mítoszok szólnak. Ilyen például Artúr király Camelot kastélya, Csipkerózsika és Hamupipőke kastélya, melyeket rengeteg vidámparkban láthatunk szerte a világon. Ebben a listában a mesékben szereplő épületek ihletői szerepelnek. Ezek a létező meseszerű kastélyok éppoly varázslatosak vagy talán még inkább, mint a mesékben szereplők.

Qasr Kharana

Qasr Kharana

Qasr Kharana az egyik legismertebb sivatagi kastély a mai Jordánia területén. Valamikor a 8. század elején épült, egyike az iszlám építészet legkorábbi példáinak a vidéken. Mivel vízellátása korlátozott volt, a Qasr Kharana valószínűleg csak ideiglenes szálláshely volt. Számos teória létezik azzal kapcsolatban, hogy mire használták a kastélyt, lehetett erőd vagy a beduinok találkozóhelye is.

Conwy kastély

Conwy kastély

A Conwy kastély 1283-1289. között épült I. Edwar király uralkodása alatt, Észak-Wales-ben. Hat évvel később a kastélyt a wales-i herceg utolsó leszármazottai ostromolták. Az ostrom több hónapig tartott és a tartalékok lassan elfogytak. Mindenesetre a várat nem tudták elfoglalni. A becslések szerint 15.000 fontot (2009-ben ez 162 millió fontnak megfelelő összeg) költöttek a vár és a város megerősítésére. Az öt legfontosabb wales-i kastély összes költsége kb. 60.000 font lehetett. Edward wales-i hadjáratának és várépítéseinek teljes költsége kb. 1 millió font volt, több mint tízszerese az éves bevételének.

Bran kastély

Bran kastély

A Romániában található Bran kastélyt leginkább Drakula kastélyaként ismerik, bár Vlad Tepes sohasem tartotta az otthonának. A kastélyt először 1378-ban használták a törökök elleni védekezéshez, később vámszedőhely lett a hegyi átkelőn Erdély és Havasalföld között. Míg Vlad Tepes, a hírhedt történelmi figura, aki Bram Stoker vámpír regényében szerepel, gyakorlatilag nem élt a Bran kastélyban, két napot töltött bezárva a börtönben, míg a törökök kormányozták Erdélyt.

Heidelbergi kastély

Heidelbergi kastély

A kastély 80 m magasan található a hegyoldal északi felén és uralja a régi német város, Heidelberg látképét. A kastély romjai a legfontosabb reneszánsz építészeti emlékek közé tartoznak az Alpok északi részén. Hosszú és fordulatos történelme volt, hiszen a legkorábbi kastély a 13. században épült. A 13 éves háború alatt teljesen romba döntötték, később a franciák pusztították el a 17. században, 1764-ben villámcsapás érte, ráadásként pedig a helyiek elhordták a köveit a heidelbergi házak építéséhez. Mindegyik újjáépítése az építészeti stílusok keveredését eredményezte és még többet adott hozzá a kastély szépségéhez.

Château du Haut-Koenigsbourg

Château du Haut-Koenigsbourg

A chateau du Haut-Königsburg a stratégiailag fontos helyen, egy magas hegy tetején áll az Elzász síkság felett, a Vogézekben, Franciaországban. Egymás után következő hatalmak birtokában volt a középkortól egészen a harmincéves háborúig, amikor a kastélyt felégették és kifosztották a svéd csapatok egy 52 napos ostrom után. Ezután a kastély üresen állt néhányszáz évig és az erdő nőtte be. 1899-ben II. Vilmos német császár kapta meg, újjáépítette olyan formában, ahogyan a harmincéves háború előtt volt. Amikor a franciák megszerezték az I. világháború után, divatos volt gúnyolódni a kastéllyal, mivel az a németeké volt egykor. Sokak szerint nem létezik ennél mesésebb kastély a világon

Château de Chillon

Château de Chillon

Gyönyörű helyen, a Genfi-tó partjai és az Alpok között áll a Chateau de Chillon, Svájc leglátogatottabb történelmi műemléke. A kastély 100 egymástól független épületből áll, melyek egy egésszé kapcsolódnak össze. A 12. század közepétől a savoyai grófok éltek itt és a 13. században jelentősen bővítették. A kastélyt sohasem érte támadás, de sokszor gazdát cserélt.

Matsumoto kastély

Matsumoto kastély

A 16. században épített Mastsumoto kastély Japán egyik leghíresebb kastélya. Ez egy síkvidéki kastély, mivel nem hegytetőn és nem folyók közé épült, hanem egy síkságon. A kastély kiterjedt védelmi rendszerrel rendelkezett, egymáshoz kapcsolódó falak, vizesárkok és kapuk védték a támadásoktól. Az Edo-korszak idején a kastélyt Matsumoto 23 ura irányította 6 különböző daimyo családból. Ebben az időben a kastélyt Varjú várnak nevezték, mivel fekete falai és tetői egy kitárt szárnyú varjúra emlékeztettek.

Burg Eltz

Burg Eltz

Burg Eltz egy középkori kastély egy hegytetőn, a Mosel-folyó felett, Koblenz és Trier között, Németországban. Még mindig az Eltz család egyik ágának tulajdonában van, akik a 12. században, 33 generációval ezelőtt is itt éltek. A Rübenach és Rodendorf családok otthonai nyitva állnak a látogatók előtt, míg a család Kempenich ága magánházként használja a kastély fennmaradtó egyharmadát.

Warwick kastély

Warwick kastély

A Warwick kastélyt Hódító Vilmos építtette 1068-ban. Ezt követően a kastély számos építészeti átalakításon ment keresztül, tornyokkal egészítették ki és újratervezték lakórészeit. Az eredetileg fa építményt a 12. században építették fel kőből. A százéves háború alatt a városra néző homlokzatát újra megerősítették, ezzel a 14. századi hadiépítészet egyik legszebb példája lett. 2001-ben a Warwick kastélyt Nagy Britannia Top 10 történelmi épülete és műemléke közé sorolta a Brit Turista Egyesület. Anglia egyik legnépszerűbb látnivalója.

Krak des Chevaliers

Krak des Chevaliers

A Krak des Chevaliers a keresztes várak egyik archetípusa. A Krak szó a szíriai karakból ered, ami erődöt jelent. Arábiai Lawrence leírása szerint “talán a legjobban megőrzött és legteljesebben ámulatba ejtő kastély a világon”, mely egy 650 m magas hegy tetején, a környezettől elszigetelve áll, ennek köszönhetően nagyon jó állapotban maradt meg. Az eredeti erőd itt 1031-ben épült Aleppo emírje alatt és az első keresztes háború idején foglalták el a máltai lovagok, akiknek főhadiszállása lett. 1150-1250 között kibővítették és egy 2000 fős helyőrség állomásozott benne. A kastély Szíria egyik legősibb látnivalója.

Alcázar, Segovia

Alcázar, Segovia

Egy sziklás bércen, az Eresma- és a Clamores-folyók összefolyása felett áll az Alcázar Segoviaban. Ez Spanyolország egyik leghíresebb kastélya. Az Alcázar eredetileg arab erődként épült, de használták királyi palotaként, állami börtönként, azóta itt működik a Királyi Tüzérségi Akadémia. A középkorban Kasztília uralkodóinak egyik kedvenc rezidenciája volt és a legfontosabb védelmi erődje a királyságnak. A jelenleg látható épületek többsége ebben az időszakban épült.

Neuschwanstein

Neuschwanstein

A hamisítatlan mesebeli kastély, Neuschwanstein Bajorország dél-nyugati részén, Füssen közelében, egy hegytetőn található. Ez ihlette a Csipkerózsika kastélyt, mely Disneyland jelképévé vált. A kastélyt az őrültnek titulált II. Lajos bajor király parancsára építették, akit az építkezés befejezése előtt 1886-ban holtan találtak. Azóta több mint 50 millió turista látogatott el a kstélyhoz. Neuschwanstein a legtöbbet fényképezett épület az egész országban és Németország egyik legnépszerűbb látnivalója.


Forras : innen...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése