2016. január 3., vasárnap

A citrom rejtett titkai


A citromlé segít megakadályozni a vércukorszint ingadozását, azonban más csodákra is képes

Egészségi előnyei

Négy evőkanál citromlé a napi C-vitamin-szükséglet csaknem felét fedezi. Fontos, hogy a C-vitamin és a többi antioxidáns hatására a koleszterin kevésbé rakódik le az érfalakon. A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz, a limonént, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, sőt feltételezhetően erős rákellenes hatását is kutatják.
A citromlében található citromsav hasznos a vesekő elhárítására, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom héja bőségesen tartalmaz egy rutin nevű vegyületet, amely erősíti a vénák és hajszálerek falát, így mérsékelheti a visszerek kialakulását és az általuk okozott fájdalmat.

Hogyan válasszon?

Minél puhább, annál vékonyabb a héja és több a leve. Ahhoz, hogy a legtöbb levet tudja kicsavarni belőle, a szobahőmérsékletű citromot tenyerével néhányszor görgesse előre-hátra az asztalon, mielőtt kettévágja.

Felhasználási ötletek

• Használjon citromlevet salátaöntetekhez.
• Tálalja a halat sok citromszelettel, hiszen enélkül nem lenne az igazi.
• Ha legközelebb tonhalas szendvicset készít, keverjen belőle a tonhalhoz.
• Spricceljen a vízbe vagy szódába citromlevet, hogy egy kis ízt adjon neki (így elősegítheti a bőségesebb vízfogyasztást is), és hogy csökkentse az ételei által kiváltott vércukorszint-ingadozást okozó hatást.
• Tegyen citromlevet a húsok és szárnyasok páclevébe. Keverjen össze citromlevet, balzsamecetet, olívaolajat, friss rozmaringot és apróra vágott fokhagymát, forgassa bele a húst, és ha lehet, tegye egy éjszakára a hűtőbe.
• Csavarjon friss citromlevet zöldségekre, tésztaételekre, levesekbe, rizsre, egytálételekbe: annyi ízzel gazdagodnak, hogy nyugodtan csökkentheti a só mennyiségét.
• A citromot tartalmazó ételek receptjéért kattintson!

Az ideális adag

Ha a citromlé hatásai vannak olyanok, mint az eceté – márpedig vannak –, akkor 1-2 evőkanál is elég belőle, hogy akár 30 százalékkal lecsökkentse az ételek vércukorszintre gyakorolt hatását.

Fontos: ha önmagában kívánja inni a citromlevet, akkor ügyeljen a fogazatára. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot. Érdemes szívószállal innia, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. Utána bőségesen öblítse le vízzel.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése